Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Προς κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον Τύπο

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Νέο χτύπημα στον Τύπο
η κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων!


Την ώρα που άνοιξε με θεαματικό τρόπο το ζήτημα της ενίσχυσης του Τύπου μετά τις κυβερνητικές δηλώσεις για ενίσχυση ύψους 15 εκατ. ευρώ μέσω διαφήμισης φορέων του Δημοσίου, επανέρχεται η μνημονιακή υποχρέωση της κατάργησης των κρατικών δημοσιεύσεων στις εφημερίδες, κεντρικές και περιφερειακές, από το 2021. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει διατάξεις του ν. 4281/2014, στον οποίο προβλέφθηκε η διατήρηση δημοσίευσης στα περιφερειακά Μέσα.

Το πρόβλημα του έντυπου Τύπου φέρεται να αντιμετωπίζεται πρόχειρα για μία ακόμη φορά και χωρίς να υπάρχει διάθεση συνολικής παρέμβασης. Οι υποσχέσεις για άμεση επιδότηση των εφημερίδων με επιπλέον διαφημιστικά κονδύλια 10 εκατ. ευρώ για τον έντυπο Τύπο και 5 εκατ. για τις διαδικτυακές ειδησεογραφικές σελίδες, κατά έτος, έχουν σκοντάψει στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως επίσης και η υποσχόμενη μείωση του ΦΠΑ στην πώληση των εφημερίδων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε το επιχείρημα πως οι εφημερίδες ωφελήθηκαν από την κατάργηση του φόρου 5% για τον ΕΦΚΑ από τις πωλήσεις των εντύπων. Η κατάργηση αυτή δεν ωφελεί πρακτικά τις εφημερίδες. Πρόβλημα φέρεται να υπάρχει και στη δέσμευση της επιπλέον κρατικής διαφήμισης μέσω των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου. Το ποσό των 10 συν 5 εκατ. ευρώ δεν θα δοθεί στον Τύπο αλλά στις διαφημιστικές εταιρείες, με τη γνωστή μέθοδο του Δημοσίου, για να το «επενδύσουν» στον Τύπο, παρακρατώντας σημαντικά ποσά μέσω του επαχθούς καθεστώτος των επιβραβεύσεων (...) ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

---
Τυπολογίες
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου