Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Ο Νίκος Μποζιονέλος στα άδυτα των media

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τα… open(s)
των αθλητικών εκπομπών,
το Mega και τα fake news…


Το νέο τηλεοπτικό status quo, η μετονομασία του Epsilon TV, οι (πολλές, πια) αθλητικές εκπομπές, μιντιακές απορίες, παρασκήνια και ολίγη από… megaλο κανάλι. Φρέσκια στήλη #MediaLab

Η τηλεοπτική σεζόν πρακτικά ξεκίνησε, και… γρήγορα φέτος, για την πλειονότητα των ιδιωτικών καναλιών που επένδυσαν εκ νέου σε εκπομπές μαγειρικής, μόδας, ομορφιάς και ό,τι άλλο trash μπορεί κανείς να φανταστεί. Ερώτημα το Epsilon TV που θα βγάλει πρόγραμμα… προσεχώς, οι επιλογές του ως τώρα αναφορικά με το δημοσιογραφικό «ρόστερ» ήταν ρηξικέλευθες κι ακολουθώντας την πεπατημένη. Ας δούμε όμως πρώτα, και μετά θα κρίνουμε.

Τηλεοπτικό status quo με πέντε συν… ΕΡΤ κανάλια λοιπόν: τον Alpha που πάει με… κεκτημένη ταχύτητα στις τηλεθεάσεις εδώ και καιρό, τον ΑΝΤ1 που παίρνει το αργυρό μετάλλιο ελλείψει… τρίτου, το Star που έχει «ταβάνι» επιδόσεων στις μετρήσεις, τον ΣΚΑΪ που ολοένα αλλάζει φυσιογνωμία (όπως και φέτος) και το εν αναμονή Open, σύντομα τέως Epsilon TV.

♦ Ομολογώ ότι με παρεξένεψε η νέα αλλαγή στην ονομασία, τώρα που έχει καθιερωθεί το Epsilon TV ως brand, αλλά ας είναι…

Το σημαντικό για τους φιλάθλους είναι πως ο αριθμός των αθλητικών εκπομπών από φέτος θα είναι πάρα πολύ αυξημένος στα ελεύθερα κανάλια, έως και πέρυσι υπήρχαν μόνο το… τίμιο «Traction» του Κώστα Στεφανή στο Star για τα μηχανοκίνητα, το «Goal χωρίς σύνορα» του ΣΚΑΪ κάθε Σαββατοκύριακο και ό,τι έβγαζε η ΕΡΤ: «Αθλητική Κυριακή», καμιά μπασκετική εκπομπή, καμιά εκπομπή για Εθνική όσο τη μετέδιδε και τέλος.

Η είσοδος του Epsilon TV στα δρώμενα φέρνει άλλες τέσσερις εκπομπές: δύο κάθε Σαββατοκύριακο… κοπιά του «Goal χωρίς σύνορα» και δεν αποκλείεται και με ίδιες ώρες προβολής, πρακτικά στελεχωμένες με τα ίδια άτομα που δημιούργησαν το πετυχημένο project στον ΣΚΑΪ, συν μια δική του «Αθλητική Κυριακή», συν εκπομπή όποτε παίζει η Εθνική που μεταδίδει παράλληλα με την Cosmote TV. Not bad.

Κατά τα λοιπά…

→ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις και τα non papers ΠΑΕ κατά ΜΜΕ. Η δε στοχοποίηση συναδέλφων έχει ξεπεράσει κάθε όριο, στην αθλητική δημοσιογραφία. Πώς το αντικρούουν τα συνδικαλιστικά μας όργανα; Με ανακοινώσεις. Μπρρρ…

→ η ΕΡΤ ανέκαθεν λειτουργούσε ως «συγκοινωνούν δοχείο» της εκάστοτε κυβέρνησης. Δεν ξένισε, δεν ξενίζει. Στο σήμερα ο 80 ετών διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Κωστόπουλος έχει καταφέρει να πλακωθεί με το μισό Ραδιομέγαρο μέσα σε ένα χρόνο, την ώρα που διοίκηση εξακολουθεί (φυσικά) να ασκεί η ΠΟΣΠΕΡΤ.

→ τα… αναμασάνε λίγο στον ΣΚΑΪ για το project του ΣΚΑΪ24, ήτοι του 24ωρου ειδησεογραφικού καναλιού που θέλει να βγάλει προσεχώς ο όμιλος. Και λογικό, μιας και απαιτείται πολύ χαρτούρα και εγκρίσεις για να βγει στον αέρα. Έως τότε, μέχρι και ελληνική μυθοπλασία ετοιμάζεται για το κανάλι που διπλασίασε την τηλεθέασή του χάρη στις live ειδησεογραφικές εκπομπές. Αυτογκόλ…

Απορία: όταν δημοσιεύεται κάτι, σε έντυπο ή ΜΜΕ ή ακούγεται στα ερτζιανά, και ΔΕΝ ισχύει, είναι ή δεν είναι fake news; Διαμορφώνει ή όχι κοινή γνώμη και συνειδήσεις; Οφείλει ο «συγγραφέας» του (ανύπαρκτου) ρεπορτάζ να απολογηθεί ή να τεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη ή όχι;
Θυμάμαι πριν καιρό, γνωστό παραγωγό να λέει ότι συγγενής του πρωθυπουργού είχε αποκτήσει σπίτι σε πλειστηριασμό, του οποίου ο ιδιοκτήτης αυτοκτόνησε ελέω χρεών. Ανύπαρκτη ως είδηση. Και… μεταδόθηκε. «Τιμωρήθηκε» ο ραδιοφωνικός παραγωγός; Όχι, απλά παραιτήθηκε αφού κλήθηκε «εσωτερικά» να δώσει εξηγήσεις…

→ τουλάχιστον καθημερινές τρεις εκπομπές σε δύο μεγάλα κανάλια θα κοπούν πρόωρα. Το κους-κους κούρασε. Χρόνια τώρα.

μεγάλο θέμα το barcode που θέλει το κράτος να εφαρμόσει στις πωλήσεις των εφημερίδων καθώς καμιά δεκαριά έχουν αποσυρθεί από τις μετρήσεις ενώ το πρακτορείο ανήκει στον εκδότη και ιδιοκτήτη πολλών Μέσων, Βαγγέλη Μαρινάκη. Γόρδιος δεσμός το ζήτημα.

νέες εφημερίδες ενόψει. Το σκέφτεται ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος για τη «Ζούγκλα» (κυριακάτικη), οργανώνεται ο Νίκος Καραμανλής (των «Παρασκηνίου» και «Καρφίτσας») για να βγάλει τη νέα «Απογευματινή», κι άλλες φήμες για έκδοση νέας αθλητικής εφημερίδας «πράσινης» απόχρωσης.

→ τρεις εκπομπές ξεχώρισαν στην «κιτρινισμένη» ελληνική τηλεόραση για την ποιότητά τους: η «Μηχανή του Χρόνου» που στο Cosmote History παρουσιάζει αυτόν τον καιρό τα Σεπτεμβριανά του ’55, οι «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ που ωστόσο βγήκαν εκτός προγράμματος (κρίμα) και η «Αυτοψία» στον Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ που ξεκινά… οσονούπω.

«Τίτλοι τέλους», «τέλος εποχής» και άλλα, διαβάζει κανείς, για το Mega. Το τέλος βέβαια είχε προσυπογραφεί πολύ καιρό πριν. Από τότε που σταμάτησαν να βάζουν το χέρι στην τσέπη οι μέτοχοί του, με το έτσι θέλω. Από τότε που όσοι πλούτισαν με τα λεφτά του μπαμπάκα, αύξησαν την περιουσία τους μετέχοντας στο κίνημα «δεν πληρώνω» σε άλλες μιντιακές τους δουλειές. Λύση υπήρχε.
Οι πιστώτριες τράπεζες ζητούσαν (ως εχέγγυο για την επιμήκυνση των δανείων) απλώς μια… ΑΜΚ ύψους 15 εκατ. ευρώ. Ψίχουλα. Δεν έπεσε ούτε ευρώ.
Στην πορεία εμφανίστηκαν wanna be καναλάρχες. Μηδέν εις το πηλίκον. Το κανάλι δεν προσήλθε καν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Δρόμος υπήρχε.
Το Mega το άφησαν στη μοίρα του οι μέτοχοί του. Και οφείλουν μια μέρα να μας εξηγήσουν το γιατί.

---

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου