Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

... Εφημεριδοπώλες - Πρακτορεία σημειώσατε Χ ...

*
isotimia.gr
***
*
Συμφωνία για τη διανομή
μετά τον πόλεμο των 10 ημερών
*
ΜΕΤΑ από 10 μέρες σφοδρής αντιπαράθεσης για το σύστημα διανομής στον Τύπο με θύμα την απρόσκοπτη κυκλοφορία των εφημερίδων, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των πρακτορείων διανομής και των εφημεριδοπωλών.

Κύριο σημείο της είναι η υπογραφή νέων συμβάσεων με τα πρακτορεία «Άργος» και «Ευρώπη», στη βάση της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη. Καθορίζονται οι όροι διανομής για μεταβατικό στάδιο 4 μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ι» έγινε αποδεκτή και η μείωση στο ποσοστό κέρδους των εφημεριδοπωλών από 20% σε 17%.
Βάσει της συμφωνίας, ειδικά σε Αθήνα-Πειραιά θα λειτουργήσουν 45 υποπρακτορεία, 15 εκ των οποίων θα λειτουργούν με ευθύνη των κεντρικών πρακτορείων και τα υπόλοιπα 30 από τα μέλη της ένωσης εφημεριδοπωλών. Εκτιμάται ότι μέχρι και τη Δεύτερα το σύστημα διανομής θα έχει πλήρως εξομαλυνθεί, ενώ υπάρχει μερίδα εφημεριδοπωλών που δεν συναινεί με τη συμφωνία. Όλες τις προηγούμενες μέρες οι εφημερίδες δεν κατάφεραν να φτάσουν στα περίπτερα και στους αναγνώστες τους, απειλήθηκαν σοβαρά επεισόδια σε διάφορα σημεία διανομής, έγιναν συλλήψεις αλλά και παρέμβαση εισαγγελέα. Ο «πόλεμος της διανομής» έφτασε στη Βουλή, όπου η πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων καταδίκασε τη στάση των εφημεριδοπωλών. Από τη δική της πλευρά η ένωση εφημεριδοπωλών (που επίσης κατέθεσε μήνυση κατά των πρακτορείων), έκανε λόγο για επιχείρηση κατάργησης του κλάδου συνολικά.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου