Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

... διακίνηση Τύπου - τέρμα η επιδότηση 40 εκατ. ευρώ ...

*
greektv.com
***
*
Νέοι όροι
.
και στην επιδότηση της διανομής
.
για τη νέα διαπλοκή
*
(αναδημοσιευση απο Ισοτιμια)

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ τινάζει το σύστημα επιδότησης για τη διανομή του έντυπου Τύπου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καταργώντας διατάξεις προηγούμενων ευεργετικών νόμων επί μία 20ετία για τη στήριξη της κυκλοφορίας των εντύπων. Την ίδια ώρα, τινάχτηκε στον αέρα και η ισορροπία στην αγορά με την οριστική πλέον εγκατάλειψη του ισχύοντος συστήματος διανομής μέσω των σημείων πώλησης των εφημεριδοπωλών από τους εκδότες. Από τη Δευτέρα προβλέπεται να λειτουργήσει νέο σύστημα διάθεσης και διανομής των εφημερίδων, ενώ τα φύλλα της Κυριακής κυκλοφορούν εκτάκτως σήμερα Σάββατο.

Η αναταραχή θεωρείται δεδομένη για ολόκληρο τον κλάδο των εκδόσεων. Το παλαιό θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το άρθρο 48 του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, παύει να ισχύει στις 31 Ιουλίου 2011. Πρακτικά, σταματά η ροή της επιδότησης ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τη διανομή των εφημερίδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γεγονός που επιφέρει τρομακτικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στις εφημερίδες της περιφέρειας.

Προβλέπεται εντός δύο μηνών να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση από τους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών, με την οποία θα «καθορίζεται το ειδικό τιμολόγιο διακίνησης του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου, καθώς και ο ανώτατος αριθμός των φύλλων κάθε έκδοσης που θα διακινούνται με μειωμένο τιμολόγιο». Στο διάστημα αυτό προφανώς θα επανασυσταθεί ο τρόπος και η μέθοδος επιδότησης των εντύπων, με σαφώς πιο περιορισμένους πόρους. Μέχρι σήμερα, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού δίνονταν ετησίως περίπου 40 εκατ. ευρώ για τη διακίνηση των εφημερίδων, τα 15 εκ των οποίων για ταχυδρομικά τέλη των 3.500 περιφερειακών εφημερίδων ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας ενημέρωσης, ετησίως διακινούνται 70.000.000
φύλλα/αντίτυπα εφημερίδων και περιοδικών. Η επιχορήγηση του κράτους καλύπτει περίπου το 81% του συνολικού κόστους, ενώ το υπόλοιπο 19% καλύπτεται από τους εκδότες. Με το ίδιο άρθρο στο Μεσοπρόθεσμο καταργείται πλήρως η επιδότηση στις τηλεφωνικές επικοινωνίες στον κλάδο του έντυπου Τύπου. Μόλις πρόσφατα είχε εγκριθεί στη γενική γραμματεία ενημέρωσης κονδύλι ύψους 302.000 ευρώ για την πληρωμή των τηλεφωνικών τελών στον ΟΤΕ για το 2009.

Και ενώ το γεγονός της αναμόρφωσης στην επιχορήγηση της διακίνησης προκαλεί αναβρασμό στον εκδοτικό κλάδο, στα Πρακτορεία διανομής στήνεται το σύστημα διακίνησης με νέα σημεία πώλησης των εφημερίδων. Η οριστική ρήξη που επήλθε ανάμεσα στους εκδότες και την Ένωση εφημεριδοπωλών, μετά τη διαφωνία τους με επίκεντρο την απελευθέρωση του επαγγέλματος από την 1η Ιουλίου, αλλάζει τα δεδομένα στη διακίνηση. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα δημιουργίας νέων υποπρακτορείων, ενώ εκτιμάται ότι από τη Δευτέρα θα υπάρξουν προβλήματα στη διάθεση των ημερήσιων εντύπων.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου