Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

... "περίεργες" αντιδράσεις συμβούλων της ΕΤΗΠΤΑ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Για το "κούρεμα" των ομολόγων μας
*
Κάτι το περίεργο και άκρως ανησυχητικό πλανιέται στην ατμόσφαιρα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ύστερα από το έκτακτο συμβούλιο της ΕΤΗΠΤΑ σήμερα το πρωΐ.

Παρότι αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να υποστηριχθεί η άρνηση της Οργάνωσης να μετάσχει στις διαδικασίες του "κουρέματος" και της συνακόλουθης απαξίας των ομολόγων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ερώτημα είναι η θέση του προέδρου της ΕΤΗΠΤΑ, Γιώργου Μυλωνά, στο σημερινό συμβούλιο του Ταμείου.

Η ανησυχία στον κλάδο ενισχύεται από τις κυβερνητικές θέσεις δύο μελών του προεδρείου της ΕΤΗΠΤΑ, που επικαλέστηκαν "τη σωτηρία της πατρίδας" και τη συμμετοχή μας δια των ομολόγων εις αυτήν ...

Η "Ανασυγκρότηση" παρακολουθεί το σοβαρό αυτό θέμα και θα επανέλθει ...
---
H επιστολή Κουτρουμάνη
προς το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
*
Θέμα: Σχετικά  με την υλοποίηση της εθελοντικής συμμετοχής των ΦΚΑ στην ανταλλαγή ομολόγων ελληνικού δημοσίου
Σας διαβιβάζουμε την επιστολή (Letter of Inquiry) του Υπουργού Οικονομικών, η οποία  απεστάλη στους επενδυτές ελληνικών ομολόγων μέσω των αντίστοιχων Υπουργών Οικονομικών, σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου 2011 για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Στην επιστολή περιγράφονται τέσσερις επιλογές (Options) για τους κατόχους ομολόγων ελληνικού δημοσίου που υλοποιούν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου 2011 για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Η κάθε μία από αυτές αποτελεί ένα συγκεκριμένο σχήμα ανταλλαγής (exchange) των υπαρχόντων ομολόγων (Eligible Greek Government Bonds-GGBs) με νέα ομόλογα που θα έχουν διαφορετικούς όρους ώστε να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο. Οι επενδυτές (στην προκειμένη περίπτωση τα ασφαλιστικά ταμεία) καλούνται να επιλέξουν σε ποια επιλογή και για ποιο μέρος των επενδύσεών τους σκοπεύουν ενδεικτικά να συμμετέχουν. Οι επενδυτές μπορούν να συμμετέχουν σε πέραν της μιας επιλογής, γενικότερα αλλά ακόμα και ως προς το ίδιο ομόλογο.
Συνοπτικά, οι επιλογές, οι οποίες παρατίθενται με περισσότερες λεπτομέρειες στην επιστολή (Letter of Inquiry), προβλέπουν:
  1. Ανταλλαγή των υπαρχόντων ομολόγων με νέα τριακονταετή ομόλογα στο άρτιο
  2. Δέσμευση ανταλλαγής των ομολόγων κατά την αρχή του τριμήνου στο οποίο λήγουν τα υπάρχοντα ομόλογα ουσιαστικά με νέα τριακονταετή ομόλογα στο άρτιο σχεδόν με ίδιους όρους όπως τα νέα ομόλογα υπό την πρώτη επιλογή.
  3. Ανταλλαγή των υπαρχόντων ομολόγων με νέα τριακονταετή ομόλογα εκδιδόμενα κάτω από το άρτιο.
  4. Ανταλλαγή των υπαρχόντων ομολόγων με νέα δεκαπενταετή χρεολυτικά ομόλογα εκδιδόμενα κάτω από το άρτιο.
Οι Φορείς θα πρέπει να συμπληρώσουν το Σχέδιο 1 (Schedule 1 ενσωματωμένο στο Letter of Inquiry) με τις ζητούμενες πληροφορίες.
Ειδικότερα, με βάση τη λίστα επιλέξιμων ομολόγων που περιλαμβάνεται στην επιστολή, θα πρέπει να συμπληρωθούν, ανά ομόλογο, τα ακόλουθα στοιχεία:
  1. Ο κωδικός του,
  2. Η ονομαστική αξία που κατείχε ο Φορέας την 30/6/2011,
  3. Ποσό, σε ονομαστική αξία, το οποίο εκποιήθηκε ή μεταβιβάστηκε μετά την 30/6/2011,
  4. Ποσό, σε ονομαστική αξία, το οποίο αποκτήθηκε μετά την 30/6/2011 και
  5. Το ποσό με το οποίο προτίθεται ο Φορέας να συμμετάσχει στην ανταλλαγή ανά επιλογή.
Επισημαίνεται ότι η τέταρτη επιλογή είναι διαθέσιμη μόνο για ομόλογα τα οποία λήγουν πριν την 1/1/2014.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παρακαλείται να αποστείλει τα σχετικά στοιχεία και για το Ειδικό Κεφάλαιο του πρώην ΤΑΠΟΤΕ που διαχειρίζεται η ΕΔΕΚΤ.
Σας ενημερώνουμε ότι η επιστολή (Letter of Inquiry) είναι διερευνητική των προθέσεων των κατόχων ομολόγων για τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες αρμοδιότητάς σας και την αποστολή των σχετικών ζητούμενων στοιχείων και ηλεκτρονικά το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011.
---
*
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

2 σχόλια:

  1. Όλο συμβούλια και διαβούλια και τα μέλη δεν έχουν καμία ενημέρωση! Πρωτίστως θα πρέπει να μας ενημερώσουν τι θα στοιχίσει στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και σε ποια κατάσταση θα βρεθεί το Ταμείο μας. Σε τόσο σοβαρά θέματα πρέπει να συγκαλούνται Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις. Τα ίδια έκαναν με την μεταφορά των γραφείων του Ταμείου μας και μας έγραψαν στα παλιά τους υποδήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ... σωστή παρατήρηση ...
    ... πράγματι, σε τέτοια σοβαρά θέματα είναι υποχρέωση η σύγκληση Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης ...
    ... δυστυχώς οι σωτήρες και οι φωστήρες περισσεύουν στο σωματείο μας ...
    ... ας τους ξέρουμε, τουλάχιστον ...
    ... έτσι ίσως προλάβουμε κάτι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή