Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

... ΧΑΑ - η "Καθημερινή" σε τροχιά εξόδου ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ο Αλαφούζος
βγάζει από το Χρηματιστήριο
την «Καθημερινή»

75%(!) κάτω από τη λογιστική αξία της η μετοχή. Αντιδρούν οι ζημιούμενοι μικρομέτοχοι

Μια 15ετία μετά την εισαγωγή της «Καθημερινής» στο Χρηματιστήριο κι αφού η εκδοτική εταιρία χρησιμοποιήθηκε προς άντληση κεφαλαίων που επενδύθηκαν στη ναυτιλία, η οικογένεια Αλαφούζου αποφασίζει να την αποσύρει. Εχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 85% των μετοχών, ελέγχει ενδεχομένως και το 5% που εμφανίζεται να κατέχει η Credit Suisse και μπορεί να εξασφαλίσει πλέον το delisting, υποχρεώνοντας τους μικρομετόχους να της παραδώσουν τα χαρτιά τους. Οι επενδυτές που εμπιστεύθηκαν τις προοπτικές της εταιρίας θα υποστούν βέβαια ζημία - και είναι εύλογο να αντιδράσουν.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν η κίνηση των ιδιοκτητών της «Καθημερινής» συναρτάται με επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, ή αποβλέπει μόνον στην αξιοποίηση της ευκαιρίας να συγκεντρώσει η οικογένεια Αλαφούζου το σύνολο των μετοχών με χαμηλό κόστος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί επισήμως ότι υπάρχει πρόθεση απόσυρσης της εταιρίας από το ΧΑ. Όμως στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες και φήμες, οι οποίες τροφοδοτούνται από τη «συμπεριφορά» της μετοχής στο ταμπλό.

Αν και η «Καθημερινή» είναι η μοναδική υγιής εταιρία του κλάδου, με καλή χρηματοοοικονομική διάρθρωση και τεράστια περιουσία (βιομηχανικές εκτυπωτικές εγκαταστάσεις, κτίρια, οικόπεδα, εμπορικά πλοία κλπ), η μετοχή της βρίσκεται σε μακροχρόνια καθοδική τροχιά. Ακόμη και στη φάση ανάκαμψης της αγοράς δεν ακολούθησε τη γενική τάση.

«Χαριστική βολή»

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στον Μάρτιο με τιμή διάθεσης 0,33 ευρώ μετά από reverse split, ήταν η «χαριστική βολή» για τη μετoχή: Με μικρή διασπορά και πολύ περιορισμένη εμπορευσιμότητα, καθηλώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών – πολύ χαμηλότερα από το μέσο κόστος κτήσης που έχουν οι μικρομέτοχοι.

Μια πρόσκαιρη ανάκαμψη «αναχαιτίσθηκε» με ρευστοποιήσεις. Η μικρή εμπορευσιμότητα και το γεγονός ότι έχει ενταχθεί στην κατηγορία των «μικρής διασποράς» (όπου οι συναλλαγές γίνονται με «δημοπρασίες»), καθιστούν τη μετοχή ευκόλως χειραγωγήσιμη.

Το «περίεργο» είναι ότι παρά την έλλειψη διασποράς και τη μηδαμινή προσφορά, η πορεία της είναι καθοδική. Συχνά η μετοχή καταγράφει πολύ μεγάλη πτώση με συναλλαγές ελάχιστων τεμαχίων.
Αυτό ενισχύει τη φημολογία και τις «υποψίες» ότι χειραγωγείται ενόψει δημόσιας πρότασης για εξαγορά του free float και έξοδο της εταιρίας από το ΧΑ.

Στρέβλωση της αγοράς

Η μέση χρηματιστηριακή τιμή των τελευταίων ημερών είναι 75%(!) χαμηλότερη από την καθαρή λογιστική αξία της εταιρίας. Ενώ η καθαρή θέση της εταιρίας είναι περίπου 52 εκατ. ευρώ, στο ΧΑ «αποτιμάται» μόλις 12,5 εκατ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για στρέβλωση, η οποία αντί να διορθώνεται σταδιακά, τον τελευταίο καιρό μεγαλώνει.

Επισημαίνεται ότι μόνον από την τελευταία ΑΜΚ η καθαρή θέση της εταιρίας αυξήθηκε κατά 9 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς αυτό το φρέσκο χρήμα, η εφημερίδα «Καθημερινή», το μεγάλο ακίνητο στο Νέο Φάληρο, οι υπερσύγχρονες εκτυπωτικές μονάδες, τα πλοία των θυγατρικών κλπ – όλα μαζί – αποτιμώνται μόλις 3,5 εκατ. μετά την αφαίρεση υποχρεώσεων.

Η κίνηση των μικρομετόχων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα μικρομετόχων έχει αναλάβει πρωτοβουλία για συντονισμένη δράση των μετόχων μειοψηφίας. Ετοιμάζεται να προσφύγει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζητώντας να ελεγχθούν οι συναλλαγές και να διερευνηθεί αν γίνεται χειραγώγηση της μετοχής.

Θα προσπαθήσει επίσης να συσπειρώσει μετόχους που συγκεντρώνουν συνολικά τα απαιτούμενο 5%, προκειμένου να συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπου θα συζητηθούν τα σχέδια της Διοίκησης και των μεγαλομετόχων της εταιρίας.

Η μετοχική σύνθεση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα μετοχολόγια του ΧΑ, η οικογένεια Αλαφούζου κατέχει συνολικά το 85,14% των μετοχών της «Καθημερινής», έχοντας αυξήσει το ποσοστό της μέσω της πρόσφατης ΑΜΚ στην οποία πολλοί μικρομέτοχοι δεν άσκησαν τα δικαιώματα τους.
Τα μερίδια κατανέμονται ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά πριν από την ΑΜΚ):

Αριστείδης Αλαφούζος…….... 45,54% (40,50%)
Θεμιστ. Αλαφούζος……...……. 24,16% (21,61%)
Γιάννης Αλαφούζος…. ..……15,44% (13,81%)
Credit Suisse……………..……. 5,01% (5,01%)
Free float…………………......……9.85% (15,07%)
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου