Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

... τι μέλλει γενέσθαι με τις ΣΣΕ και τις ομαδικές απολύσεις; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

28 Ιαν. 2015 - «Μέσα στα πρώτα νομοσχέδια είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης
Διαβάζουμε στον σημερινό "Ριζοσπάστη":

Άβυσσος εξαπάτησης



Σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων από στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ειπώθηκε -μπροστά στο τρίτο μνημόνιο- ότι τώρα τους ενδιαφέρουν περισσότερο οι ΣΣΕ, γιατί μέσω αυτών θα υπάρξει τάχα και επαναφορά του κατώτατου μισθού, για τον οποίο, όπως είπαν, δεν επιμένουν πλέον να φέρουν νόμο.

Ελεγαν ακόμη ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που επιμένει να μην υπάρξει αποκατάσταση των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις, ενημέρωναν ότι το υπουργείο δε συζητάει άρση των διαδικασιών και ότι συμφωνεί να γνωμοδοτεί ο γενικός γραμματέας, θέση που παραπέμπει στο σημερινό καθεστώς.

Τι συμπέρασμα προκύπτει απ' όλα αυτά;

Πρώτον, ξεχάστε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

Δεύτερο, αν υπάρξει κάποια νομοθετική παρέμβαση, αυτή θα αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις, με τρόπο όμως που δε θα αλλάζει η άθλια κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας.

Και τρίτο, οι ομαδικές απολύσεις παραμένουν στη δικαιοδοσία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, όπως και το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά τα όρια των απολύσεων κάθε μήνα, το ύψος της αποζημίωσης και άλλα.

Βάλτε δίπλα σε όλα αυτά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι ο κατώτερος μισθός θα διαμορφώνεται με βάση το μνημονιακό νόμο της προηγούμενης συγκυβέρνησης, με βάση δηλαδή την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας* και θα καταλάβετε πλήρως το μέγεθος της εξαπάτησης που επιχειρούν μήνες τώρα τα κυβερνητικά στελέχη σε βάρος των εργαζομένων και του λαού...
---
Σημ.: "Α" - (*) Ν. 4172/2013, ο οποίος προβλέπει ότι:
«Το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου