Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Αληθινές κυκλοφορίες με το barcode στις εφημερίδες

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τέλος στα «καπέλα» από τον Ιούνιο


Πάλι καλά που υπογράφηκε η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, για το barcode σε εφημερίδες και περιοδικά. Βρέθηκαν δηλαδή τα χρήματα που απαιτούνται ώστε να προμηθευτούν τα σημεία πώλησης Τύπου τον απαραίτητο εξοπλισμό, το σύστημα barcode kit. Σε περίπου 15 ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και ο σχετικός διαγωνισμός.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το barcode, η ειδική σήμανση γραμμικού κώδικα στα έντυπα που θα αποτρέπει τα «καπέλα» (πλασματικές κυκλοφορίες εφημερίδων και περιοδικών), θα ισχύει από τις 31 Μαΐου 2018.

Δεν το πιστεύουμε, αλλά ας περιμένουμε. Ηταν καλοκαίρι ακόμα πάντως, 28 Αυγούστου, όταν ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, έστελνε επιστολή προς τα πρακτορεία διανομής Τύπου ζητώντας την «άμεση αποστολή αναλυτικής κατάστασης των στοιχείων διανομής, επιστροφών και πωλήσεων εφημερίδων και περιοδικών».

Η ΓΓΕΕ ζήτησε τα λογιστικά στοιχεία ώστε να εξακριβώσει αν αυτά είναι παρόμοια με εκείνα που δημοσιοποιούν τα πρακτορεία ως προβλέψεις για τις κυκλοφορίες.

Δεν το έκανε αυθαίρετα ο κ. Κρέτσος, υπήρχε σχετικός νόμος (παράγραφος 5 του άρθρου 18 του Ν. 4487/2017) από τις 8 Αυγούστου: «Τα πρακτορεία Τύπου υποχρεούνται να αποστέλλουν εβδομαδιαίως στη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, αναλυτική κατάσταση ποσοτικών στοιχείων διανομής, επιστροφών και πωλήσεων των περιοδικών και των φύλλων των εφημερίδων, περιοδικού και ημερήσιου Τύπου, όπως αυτά αποτυπώνονται στα έντυπα εκκαθαρίσεων που εκδίδουν προς τις εφημερίδες και τα περιοδικά».

Ευελπιστούσε προφανώς ο Λευτέρης Κρέτσος πως με την επιστολή του στα δύο πρακτορεία διανομής Τύπου («Ευρώπη», που έχει καταρρεύσει πια, και «Αργος», που σηκώνει μόνο του το βάρος) θα αναγκάζονταν αυτά να του δώσουν κάποια απάντηση.

Σε λίγες ημέρες, λοιπόν, μπαίνουμε στο 2018 (καλή χρονιά!) και απάντηση ακόμα, από τα πρακτορεία, δεν έχει δοθεί. Ελάχιστα στοιχεία έστειλε κάποια στιγμή το «Αργος» («Ευρώπη», είπαμε, δεν υπάρχει πλέον), για ένα μικρό διάστημα, και την περιοχή Αθήνα-Πειραιά μόνο.

Δεν ενδιαφέρθηκαν, δεν τα έχουν τα στοιχεία, δεν ήθελαν, ποιος ξέρει; Σημασία έχει πως επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν και τα μόνα που γνωρίζουμε για τις κυκλοφορίες των εφημερίδων (μέσω των οποίων μοιράζεται η διαφημιστική πίτα) είναι οι... προβλέψεις που ανεπίσημα δίνει το μοναδικό στην πιάτσα πρακτορείο. Και μοιάζει περίεργο όλο αυτό, γιατί το «Αργος», που αμέλησε να στείλει τις αναλυτικές καταστάσεις, ανήκει στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ευθύς εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ των... αληθινών κυκλοφοριών των εφημερίδων και της γρήγορης εφαρμογής του barcode.

---
Δημ. Κανελλόπουλος/ΕφΣυν
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου