Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Παρέμβαση στις "Αττικές Εκδόσεις" του Φιλιππόπουλου

*
Κατάληψη ΕΣΗΕΑ
***
*

Δυναμική παρέμβαση στον Όμιλο
των "Αττικών εκδόσεων" του Θεοχάρη
Φιλιππόπουλου ενάντια στις δεκάδες απολύσεις


Την περασμένη Παρασκευή (22/12) η συνέλευσή μας, πραγματοποίησε παρέμβαση στις «Αττικές εκδόσεις» του επιχειρηματία Θεοχάρη Φιλιππόπουλου, με αφορμή τις γενικευμένες απολύσεις που έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο μήνα. Προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να σταθούμε εμπράκτως αλληλέγγυοι στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν την εργοδοτική αυθαιρεσία των απολύσεων. Και, επιπλέον, επειδή τα σωματεία του κλάδου μας -κατ’ αντιστοιχία με τα σωματεία του ξεπουλημένου στα αφεντικά συνδικαλισμού- είναι εντελώς απόντα και ανίκανα να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων αφήνοντάς τους παντελώς απροστάτευτους απέναντι στις βάρβαρες τακτικές του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου, την ίδια στιγμή που αναγκάζονται, εξαιτίας των πρόσφατων απολύσεων, να εργάζονται με υπερεντατικούς ρυθμούς.

Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στον Δεκέμβρη ο ιδιοκτήτης των «Αττικών Εκδόσεων», Θεοχάρης Φιλιππόπουλος προέβη στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο 4περιοδικών (PC magazine, Casaviva, Ιδέες και Λύσεις, Maison) και στην απόλυση καταρχήν τουλάχιστον 25 εργαζομένων και συνέχισε σε μεμονωμένες απολύσεις (βλ. εδώ). Περίπου 20 άτομα, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και αλληλέγγυοι, επισκεφθήκαμε τα γραφεία των «Αττικών Εκδόσεων» στην Κηφισίας την ώρα που είχε εξαγγελθεί σε μερίδα εργαζομένων ότι θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη γιορτή. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης καταφέραμε να συνομιλήσουμε με τους εργαζόμενους που συναντήσαμε, η αντίδραση των οποίων ήταν δεκτική.

Διόλου εποικοδομητικός ήταν ο διάλογος με τον νομικό σύμβουλο του ομίλου ο οποίος μετά τις αρχικές του απειλές, ανασκουμπώθηκε και προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει για τις επιλογές του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου. Ωστόσο, δεν λάβαμε καμιά απάντηση για τη μακροχρόνια κερδοφορία του ομίλου, καμιά απάντηση για το κλείσιμο τεσσάρων περιοδικών, την ίδια ώρα που έχει αγοράσει τον τίτλο ενός νέου, μούγκα για τις πρόσφατες επιχειρηματικές επιδιώξεις του Φιλιππόπουλου να εισχωρήσει στο τηλεοπτικό τοπίο. Ωστόσο, ο, άξιος του μισθού του νομικός σύμβουλος, παραδέχθηκε ευθαρσώς ότι οι απολύσεις είναι «ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να μην κλείσει η εταιρία». Αναπαράγοντας το γνωστό παραμύθι των εργοδοτών που ισοφαρίζουν τις όποιες απώλειες των μυθικών τους κερδών πρώτιστα με την περικοπή του «εργασιακού κόστους». Πιο κοινά, πετώντας στην ανεργία εργαζόμενους που κόπιασαν σκληρά μέσα στην αλυσίδα παραγωγής -πολλοί ακόμη και μακροχρόνια- για να έχουν ένα μισθό συμβάλλοντας στην υπερδιόγκωση των κερδών των αφεντικών (...)

---
Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου