Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

ΠΟΕΣΥ: Συνέδριο… απόντων!..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

8ο Συνέδριο
Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)


1η ΜΕΡΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/12/2017:

Το 8ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) άρχισε σήμερα Παρασκευή τις εργασίες του στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα.

Μόνο που η εικόνα της απουσίας των δύο-τρίτων των συνέδρων κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου απεικόνισε δεόντως συμβολικά την τραγική κατάσταση στον συνδικαλιστικό χώρο των δημοσιογράφων: τόσο τον μηχανοραφικό ρόλο των κάθε είδους κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών, όσο την αναντιστοιχία της πλειοψηφίας των συνέδρων με τη αγωνιούσα βάση των εργαζομένων και ανέργων μελών των ενώσεων συντακτών.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση διήρκησε μόλις 40΄! Άρχισε 19:05 και ολοκληρώθηκε 19:45… με μόνο κάποιους χαιρετισμούς προέδρων ομοσπονδιών – ενώσεων και την ανάγνωση του απολογισμού, ενώ από τους 166 συνέδρους παρόντες ήταν λιγότεροι από 50!

Οι ηγέτες του γραφειοκρατικού-καθεστωτικού συνδικαλισμού, παλαιών και νέων μνημονιακών, και υπεύθυνοι της κατάντιας του κλάδου, πλειοδότησαν σε κορώνες περί… επίλυσης λύσης στον ΕΔΟΕΑΠ (κάποιος αναφέρθηκε ακόμη και σε… αίσιο τέλος!), ενότητας και αναγκαιότητας… συνδικάτου Τύπου.

Οι σύνεδροι του Μετώπου για την Ανατροπή (από Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ, Ασύνταχτο Μέτωπο στην ΕΣΗΕΜΘ, Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ) είναι παρόντες και θα δώσουν (και αυτή) τη μάχη με αξιοπρέπεια και αγωνιστικότητα…

2η ΜΕΡΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 16/12/2017:

Ακόμη χειρότερη ήταν η εικόνα της δεύτερης μέρας του συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ, με παρόντες εκ των 166 συνέδρων μόνο των… 40!, κι αυτό στην έναρξη, γιατί στη διάρκεια των εργασιών ο αριθμός έπεσε σταδιακά στους 20! Μάλιστα, η πρωινή συνεδρίαση διήρκησε 3 ώρες και η απογευματινή 1, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα η συνολική διάρκεια προβλεπόταν για 10 ώρες! Πάντως, με τόσες λίγες παρουσίες, επόμενο ήταν να εκδηλώνεται και απροθυμία τοποθέτησης από όσους συνέδρους παρέστησαν τελικά. Πασιφανής η κατάντια και η απαξίωση…

Η ανάδειξη προεδρείου έδειξε και την αγαστή συνεργασία δεξιών και συριζέων, οι οποίοι συμφώνησαν για πρόεδρο του συνεδρίου τον πρόεδρο της ΕΣΠΗΤ Θ. Μπερεδήμα –τον τρίτο πόλο του μπλοκ της «νέας συγκυβέρνησης», που επιδιώκει τον έλεγχο της νέας διοίκησης στην Ομοσπονδία. Οι άλλοι είναι: το Μέτωπο για την Ανατροπή, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Τύπου, Τσαλαπάτης - Νταουντάκη (αντιπολίτευση ΕΣΗΕΑ).

Αρχικά αναγνώστηκε οι απολογισμός – έκθεση… ιδεών, ενώ εξ αυτών που τοποθετήθηκαν σήμερα, μπροστά σε μόλις το 20-25% των συνέδρων, οι μεν αντιπολιτευόμενοι των διοικήσεων καταφέρθηκαν κατά των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών, όλων αυτών που ακολουθήθηκαν από τις ηγεσίες στα μείζονα θέματα του ασφαλιστικού, εργασιακών κλπ. Από την άλλη, από τους διοικούντες τα σωματεία μας ακούσαμε να λένε ότι αυτοί από πάντα υποστήριζαν τις αλλαγές που έχουν έρθει, αφού είναι της… λογικής και του ρεαλισμού! Μίλησαν ακόμη και για… νίκη στον ΕΔΟΕΑΠ!

Μέσα στην όλη ρευστότητα στο μιντιακό χώρο και τις ανακατατάξεις στον συνδικαλιστικό που θα ακολουθήσουν τους αντεργατικούς νόμους («καταζητούμενος συνδικαλισμός»), έρχονται και προτάσεις «συνδικαλιστικής σούπας» για… δημιουργία ΜΙΑΣ (!) πανελλαδικής ένωσης δημοσιογράφων, που είπαν οι διοικούντες την ΕΣΗΕΜΘ και συνάντησαν την αντίδραση συνέδρων των περιφερειακών ενώσεων. Οργάνωση από τα κάτω και αγώνας στο δρόμο, αντί τα νταλαβέρια με κυβερνητικούς και εργοδότες, ήταν η απάντηση από άλλους.

---
---
*

1 σχόλιο:

  1. Προσοχή στους ελεγχόμενους από τη δικαιοσύνη ύποπτους "συνδικαλιστές", που χώθηκαν ύπουλα στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα διστάσουν να προτείνουν στην ΠΟΕΣΥ να τροποποιήσει το καταστατικό της, ώστε να περιλάβει όλες τις πρωτοβάθμιες ενώσεις των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε, με στόχο την ίδρυση του ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (στα πρότυπα του ΕΔΟΕΑΠ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή