Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

... "Η οικονομία αρρώστησε - καιρός να πεθάνει" ...

*
e-net
***
*
Θέατρο του παραλόγου
όλη την περασμένη εβδομάδα
στον «Πήγασο».
*

Μετά την απόλυση της συναδέλφου Πόπης Χριστοδουλίδου, οι δημοσιογράφοι του «Εθνους», της «Ημερησίας» και του «Goal» πήραν απόφαση για 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη. Οπερ και εγένετο και τα φύλλα δεν βγήκαν την Τρίτη, με εξαίρεση το «Εθνος», που κυκλοφόρησε απεργοσπαστικό φύλλο με φουλ μπαγιάτικη ύλη. Η ιδιοκτησία από την πλευρά της υπαινίχθη ότι θα απαντήσει με κλείσιμο των ημερήσιων εκδόσεων «Εθνους» και «Ημερησίας» και παραχώρηση του «Goal» και του «Sentra FM» στον (άνθρωπο για όλες τις δουλειές τώρα τελευταία...) Μιχάλη Ανδρουλιδάκη. Την Τρίτη πάντως το πρωί, και ενώ είχε κάπως καταλαγιάσει ο βρασμός ψυχής, ο Φώτης Μπόμπολας μίλησε με εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ δηλώνοντάς τους ότι αν επιτέλους συγκροτηθεί σε σώμα το δ.σ. της Ενωσης, ο ίδιος είναι διατεθειμένος να συζητήσει για συλλογικές συμβάσεις -με το ανάλογο «κούρεμα» βεβαίως.

Κι εκεί που όλοι αναρωτιούνταν προς τι η κολοκυθιά, ήρθε την Τρίτη το απόγευμα το δικαστήριο να κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία και πάγωσαν τα πάντα. Ακολούθησε την Τετάρτη επιστολή του «Πήγασου» στο Χρηματιστήριο όπου σημειωνόταν ότι «ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στην εκδοτική δραστηριότητα των θυγατρικών εταιρειών Εκδόσεις Εθνος Α.Ε., Ημερησία ΑΕΕ και Sport Plus Α.Ε. και αν προκύψει κάτι θα ενημερωθούν καταλλήλως οι αρμόδιες αρχές» και το κουβάρι μπερδεύτηκε ακόμη περισσότερο. Η συνέχεια; «Αυτή τη στιγμή ζούμε ένα απλό time out» μου είπε έμπειρο (και έγκυρο!) συνδικαλιστικό στέλεχος, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές από την αγορά λένε ότι υπάρχει πλέον σοβαρή περίπτωση να τη γλιτώσει το ημερήσιο «Εθνος», αλλά δεν αποκλείεται συντόμως να τεθεί ζήτημα ψαλιδίσματος της συμμετοχής στο Mega. Ο λόγος; Η επιχειρηματική στρατηγική του μέλλοντος βλέπει πολύ περισσότερο έξω παρά μέσα από τα σύνορα.
Παρεμπιπτόντως, μιας κι έγραψα πιο πάνω για time out, αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση στο πεδίο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Αττικές Εκδόσεις και στην ΙΜΑΚΟ. Οι δύο πλευρές έχουν όλα τα στοιχεία και όλα τα δεδομένα στα χέρια τους και τα μελετάνε με το πάσο τους για να αποφύγουν κάθε είδους μπλόφες. Και έπεται συνέχεια...


Στο μεταξύ πληρώθηκαν τα έναντι των διοικητικών, των τεχνικών και των δημοσιογράφων (μισός μισθός άνευ έξτρα) στο Alter και το κανάλι συνεχίζει, έστω και μετ' εμποδίων. Η συζήτηση ωστόσο για την υπαγωγή στο άρθρο 99 πήρε αναβολή για τις 4 Ιουλίου, καθώς δεν εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο οι εκπρόσωποι των διαφημιστικών εταιρειών και των τραπεζών. Παρέστη μόνο ένας εκπρόσωπος του Γιώργου Τράγκα, που υποστήριξε ότι το Alter δεν πρέπει να υπαχθεί στο άρθρο 99 γιατί δεν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Επί τη ευκαιρία, από το Alter το περίμενε κανείς να καλύψει λεπτό προς λεπτό τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης; Είναι τέτοια η συγκυρία (και τα μέτωπα...), που δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς. Η AGB το αντάμειψε δεόντως. Εκείνο όμως που εξέπληξε ακόμη και τους πιο πονηρούς παρατηρητές ήταν τα αντανακλαστικά του Star, που δεν άφησε καρφίτσα να πέσει κάτω. Εντάξει, στο βραδινό του δελτίο δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό κι έπαιξε δηλώσεις ποικιλόχρωμων celebrities για τα γεγονότα (Αρναούτογλου, Τσιμιτσέλης και δεν συμμαζεύεται), αλλά και πάλι ο Σταμάτης Μαλέλης έβαλε τα γυαλιά στον ανταγωνισμό. Αναρωτιέμαι μόνο να ήταν μεμονωμένη πρωτοβουλία ή αν έστειλε κι ένα μηνυματάκι στο Mega.


Επανήλθε το σενάριο με τα καράβια στον ΔΟΛ και τη holding company που θα τα αγοράσει παρέα με ποσοστά στο Mega για να δέσει το γλυκό. Το θέμα είναι φυσικά ότι σε αυτά τα πράγματα οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, και, για την ώρα, ο λογαριασμός παλαντζάρει ελαφρώς. Ενδέχεται πάντως εντός των προσεχών ημερών να διευκρινιστούν τα μερίδια και οι προθέσεις και να ζεσταθεί το σχήμα.

Το σύνθημα της εβδομάδας, γραμμένο σε τοίχο της Χρήστου Λαδά: «Η οικονομία αρρώστησε. Καιρός να πεθάνει».
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η "Ανασυγκρότηση"
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου