Τρίτη 24 Απριλίου 2012

... ΕΔΟΕΑΠ - συνθήκες ασφυξίας !!!

*
ΕΔΟΕΑΠ
***
*
ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Έκτακτη Ανακοίνωση του ΕΔΟΕΑΠ

*
Ο Οργανισμός μας αντιμετωπίζει και αυτός τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά  και της εργασιακής στον Κλάδο των ΜΜΕ, με αποτέλεσμα,  εκτός από το δραματικό περιορισμό των εσόδων  του, με το πρόσφατο «κούρεμα» των Αποθεματικών μας, να έχουν, ήδη, δημιουργηθεί συνθήκες ασφυξίας  που -δεν απαιτούν απλώς - αλλά επιβάλουν την άμεση λήψη δραστικών μέτρων.

Δεδομένης της αδυναμίας του ΕΔΟΕΑΠ να υποκαταστήσει ένα κοινωνικό κράτος που καταρρέει, (δυστυχώς όχι μόνον στην Ελλάδα),  η αναφορά εκ μέρους του ΔΣ ότι τα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, δηλαδή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο ΕΔΟΕΑΠ, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε επιδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο, υφίστανται απώλειες περίπου €2,2 δισ., από το «κούρεμα» των Αποθεματικών  γεγονός που ναρκοθετεί την ίδια την ύπαρξη τους, είναι ίσως πλεονασμός. Η Διοίκηση οφείλει ασφαλώς να τοποθετηθεί με ειλικρίνεια για την Αλήθεια απέναντι σε όλους και για όλα και φυσικά, παράλληλα να σας γνωστοποιήσει:

· Τις ενέργειες που θα αναλάβει για την αντιστάθμιση των απωλειών μας λόγω του κουρ(σ)έματος του PSI.

· Τα μέτρα που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση μιας εξορθολογισμένης λειτουργίας του Ταμείου μας.

· Τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί στο εξής «ο,τι μας απομένει».

· Εμείς είπαμε ΟΧΙ στη δήμευση των Αποθεματικών μας και μας αποκάλεσαν προδότες!

Προχωρήσαμε, ήδη, στην άσκηση όλων των ένδικων μέσων, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, αναθέτοντας την Υπεράσπιση των συμφερόντων μας στους έγκριτους νομικούς Κώστα Χρυσόγονο, καθηγητή και Νίκο Κωνσταντόπουλο και με τη συμπαράσταση όλων των  Ενώσεων και των Ομοσπονδιών του χώρου μας. Συνασπιστήκαμε σε κοινό Μέτωπο με τα Ταμεία και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των Μηχανικών, Δικηγόρων, Γιατρών, Φαρμακοποιών και όλων όσων αντιστέκονται στο κούρεμα της περιουσίας τους.

Θα απαιτήσουμε ΑΜΕΣΑ και με κάθε νόμιμο μέσο, να τεθούν σε ισχύ τα αντισταθμιστικά μέτρα, για τα οποία δεσμεύθηκαν στο Κοινοβούλιο οι κκ. Βενιζέλος και Κουτρουμάνης, εκ μέρους της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Απαιτείται, ωστόσο, ένα ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, ώστε να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες ο ΕΔΟΕΑΠ. Οφείλουμε να επιτύχουμε το δύσκολο, δηλαδή, την αύξηση των εσόδων και τη  μείωση των δαπανών στα αναγκαία. Με μια παραδοχή: Κανένας άρρωστος χωρίς φάρμακο! Κανένας συνταξιούχος χωρίς σύνταξη! Κανένας πραγματικά αδύναμος χωρίς βοήθεια!Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της Αναλογιστικής Μελέτης (2010-2011), η Διοίκηση επεξεργάσθηκε σε ορισμένες κατευθύνσεις- λύσεις, αναφορικά με το παρόν και το μέλλον του Οργανισμού.  Άμεσα κάλεσε σε διάλογο και ενημέρωση τα μέλη Δ.Σ. των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών μας.  Στη συνάντηση (Σεπτέμβριος 2011), παρουσιάστηκαν από τους επιστημονικούς συνεργάτες του ΕΔΟΕΑΠ οι δυσμενείς προβλέψεις για το Ταμείο μας με βιωσιμότητα μικρότερη δεκαετίας, ενώ τεκμηριώθηκε η απολύτως επιτακτική ανάγκη για λήψη δραστικών μέτρων.

Από τον Οκτώβριο του 2011 μελετήθηκαν και αποφασίστηκαν μέτρα στο υποχρεωτικό πλαίσιο του 
Προϋπολογισμού για το 2012.

Δυστυχώς η πραγματικότητα της 19ης Μαρτίου ανέτρεψε τα πάντα!

Με μείωση εσόδων το 2011 που ξεπέρασε το 20% και συνεχίζεται ολοένα αυξανόμενη το Α’ τρίμηνο του 2012 και με δήμευση των Αποθεματικών μας που ξεπερνά το 75% είναι αντικειμενικά αδύνατον να συνταχθεί και να εκτελεστεί προϋπολογισμός που θα ισοσκελίζει τη χρήση του 2012, αφού ακόμη και μετά τα μέτρα, η ζημιά στο τέλος του χρόνου θα ξεπερνά τα €8.000.000. Αγαπητές/οί συνάδελφοι μας,

Είναι πολλοί, παρά πολλοί πια οι πραγματικά άνεργοι και οι οικονομικά ασθενέστεροι συνάδελφοι για να επιτρέψουμε άλλες σπατάλες, ανεξέλεγκτες παρακλινικές εξετάσεις, πολυφαρμακία, κατάχρηση εμπιστοσύνης, αλόγιστες μακροχρόνιες νοσηλείες, επικουρήσεις που ξεπερνούν την κύρια σύνταξη, πλασματικές αναγνωρίσεις, συζύγους που ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ εργάζονται κι έχουν άλλο Ταμείο, ανύπαντρες θυγατέρες και αδελφές, γονείς με εισοδήματα από άλλες πηγές, άνεργους από το 1998, ανάπηρους με διπλά επιδόματα.... ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΛΕΓΧΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ!

ΓΙΑΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ σε μια καλή σύνταξη και ένα ικανοποιητικό εφάπαξ έχουν και ο Νέστωρ και ο Πολυδεύκης της Δημοσιογραφίας. Δικαιώματα έχουν κι αυτοί που δουλεύουν σήμερα, με 10 και 20 χρόνια εργασίας και που, σε 20 και σε 10 χρόνια από σήμερα θα πρέπει να δικαιωθούν για την εργασία τους και να τους αποδοθούν οι κόποι τους. Οι 2.000 περίπου σημερινοί συνταξιούχοι οι 7.000 περίπου εργαζόμενοι και οι 1.000 περίπου άνεργοι, με τις οικογένειες μας, είμαστε περίπου 20.000 ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ που προσφεύγουμε στις Υπηρεσίες του για Περίθαλψη και Επικούρηση στην αρρώστια και στα γηρατειά.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ!

Η πορεία των ΕΣΟΔΩΝ από Αγγελιόσημο και Εισφορές, που φθίνουν συνεχώς και των ΕΞΟΔΩΝ για Ιατρική, Φαρμακευτική Περίθαλψη και Κοινωνικές Παροχές κατά την τελευταία τετραετία είναι απογοητευτική, καθώς η ραγδαία επιδείνωση των εισροών, σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλισμένων και των ανέργων, εξανεμίζουν τις σκληρές προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη συγκράτηση των ζημιών.

Δεν εφησυχάσαμε, ούτε σας καθησυχάσαμε. Αναλάβαμε τις ευθύνες μας, με γνώμονα τη διαφάνεια και την αδήριτη ανάγκη ορθολογικότερης διαχείρισης των διαρκώς μειούμενων διαθέσιμων πόρων του Οργανισμού. Σας ενημερώσαμε, αναλυτικά, υπεύθυνα και διεξοδικά για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Δυστυχώς, η ευφορία που επικράτησε επί πολλά έτη στη χώρα δεν επέτρεψε σε προηγούμενες Διοικήσεις του Ταμείου να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα σύννεφα καπνού από την πρώτη Αναλογιστική Μελέτη του 1997, ώστε να περιοριστεί η πολιτική αλόγιστων παροχών και να είναι μικρότερη η σημερινή αβεβαιότητα.

Η περίπτωση επενδυτικής δραστηριότητας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ύψους €23 εκατ. κατά την περίοδο 1997-2001, έχει ήδη αποτυπωθεί με πόρισμα Ορκωτών Ελεγκτών το οποίο έχει αποσταλεί από την παρούσα Διοίκηση στην Εισαγγελία Αθηνών. 

Ενδεικτικό της αμεριμνησίας των χρόνων εκείνων είναι και το γεγονός που αποκαλύφθηκε πρόσφατα: Αξιολογώντας τα πρώτα γκρίζα σημάδια, τον Ιούνιο του 1998 το τότε Δ.Σ. έθεσε ομόφωνα στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ θέμα αύξησης της εισφοράς από 3% σε 6% και, παρά το ότι το ανώτατο θεσμικό όργανο υπερψήφισε την πρόταση, η τελεσίδικη εκείνη απόφαση αγνοήθηκε και δεν υλοποιήθηκε ποτέ, υποσκάπτοντας έτσι τα θεμέλια της βιωσιμότητας μαςΣε αυτό το δυσμενές περιβάλλον το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα εναπομείναντα αποθεματικά, ώστε ο ΕΔΟΕΑΠ να εξακολουθήσει να ανταποκρίνεται στις βασικές του υποχρεώσεις προς τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ασφαλισμένους μας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ενημερώνει τους συναδέλφους για τη λήψη των παρακάτω μέτρων, τα περισσότερα των οποίων εντάχθηκαν, ήδη, στον εγκεκριμένο, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, Προϋπολογισμό του 2012. 

20 ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

1. Κλιμακωτή μείωση των επικουρήσεων με φροντίδα και ευαισθησία για τους/τις 
χαμηλοσυνταξιούχους, με διαφοροποίηση για τους/τις δικαιοδόχους.

2. Περιορισμός όλων των δαπανών Πρόσθετης Περίθαλψης, που ακόμη κι έτσι 
καλύπτονται από τον ΕΔΟΕΑΠ με τιμές υπέρτερες όλων των άλλων Ταμείων.

3.Διακοπή των συμβάσεων μας με τους δύο μεγαλύτερους ιδιωτικούς παρόχους 
Νοσοκομειακής Περίθαλψης: Υγεία και Όμιλο Ιατρικού Κέντρου.

4. Μείωση 20% των συνολικών αποδοχών του Ιατρικού Προσωπικού.

5. Μείωση έως 18% των μισθών του Διοικητικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού.

6. Μείωση έως 30% όλων των πάγιων και λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού.

7. Περιορισμός ελεύθερης επιλογής γιατρού και

8. Εργαστηριακές/μικροβιολογικές εξετάσεις και ΦΘΠ μόνο στις εγκαταστάσεις του ΕΔΟΕΑΠ για όσους διαμένουν στο Δήμο Αθηναίων και στους γειτονικούς με τον Οργανισμό Δήμους.

9.Περιορισμός όλων των κοινωνικών παροχών στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων μας.

10. Κατάργηση του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού λόγω αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του. Ένα βοήθημα για την εργαζόμενη μητέρα που δινόταν χωρίς να προβλέπεται από τον Κανονισμό για όσο αυτό ήταν εφικτό. Δυστυχώς δεν είναι πια. Το σχετικό κονδύλι είναι πλέον απαγορευτικό για τα οικονομικά δεδομένα του ΕΔΟΕΑΠ.

11. Διαγραφή από το Μητρώο όλων των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ συζύγων ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ που έχουν άλλο Ταμείο.

12. Έξοδο από το Μητρώο των ανύπαντρων αδελφών, θυγατέρων και τέκνων άνω των 24 χρόνων ή 26 εφόσον σπουδάζουν - εκτός αν καταβάλουν μηνιαία εισφορά.

13. Κλείσιμο της μερίδας όσων δεν καταβάλουν την από το νόμο και το Καταστατικό μας υποχρεωτική ασφαλιστική εισφορά τους.

14. Κλείσιμο της μερίδας των πριν την 1-1-2009 ανέργων και στήριξη για μια 5ετία των από 1-1-2009 ανέργων (μακροχρόνια άνεργοι) με έλεγχο των εισοδημάτων τους βάσει φορολογικών δηλώσεων.

15.Καμία φορολογική ενημερότητα σε εργοδότη αν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του τόσο για το 3% όσο και για το Αγγελιόσημο.

16. Συστηματικός έλεγχος ακόμη και σε συνεργασία με τις φορολογικές Αρχές για όσους εισφοροδιαφεύγουν.

17. Προσφυγή με αγωγές και μηνύσεις στη Δικαιοσύνη για τους ασυνεπείς εργοδότες και διαφημιστές ή διαφημιζόμενους.

18. Αύξηση των Εσόδων από μη δηλωθέν Αγγελιόσημο και από υπόχρεους που κανείς δεν ενοχλούσε ή δεν έλεγχε για χρόνια και σε συνεργασία με το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Αναβάθμιση του Τμήματος Αγγελιοσήμου σε Τομέα.

19. Αύξηση των Εσόδων με οργανωμένη συγκέντρωση τους από εισφοροδιαφυγή και εισφοροκαταβολή για ασθένεια και τέκνα άνω των 24 χρόνων ή 26 εφόσον σπουδάζουν.

20. Μείωση του προσωπικού κατά 5 άτομα σε σχέση με το 2009, λόγω συνταξιοδοτήσεων - αποχωρήσεων, με περιορισμό των αντικαταστάσεων παρά την μεγάλη αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων μας, που την τελευταία δεκαετία  σχεδόν διπλασιάστηκαν και μείωση της μισθολογικής δαπάνης.

Α γ α  π η τ έ ς / ο ί   σ υ  ν ά δ  ε  λ φ ο ι ,

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτά τα μέτρα είναι επώδυνα και απαιτούν θυσίες.

Είναι, όμως, απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ και λήφθηκαν με αίσθημα ευθύνης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και με γνώμονα την ισοτιμία, τη δικαιοσύνη και το κοινό συμφέρον, για το σήμερα και το αύριο του Ταμείου μας.

Έχουμε υποχρέωση να μην επιτρέψουμε να συμπαρασυρθεί ο Οργανισμός μας στη δίνη και στον όλεθρο χωρίς να αμυνθούμε, χωρίς να τον υπερασπίσουμε, χωρίς να τον θωρακίσουμε. Αυτός ο αγώνας είναι συλλογικός και για να πετύχει απαιτείται ενότητα, συνοχή και ψυχραιμία. 

Ό,τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, συμβαίνει και σ’ εμάς!

Αγωνιζόμαστε, όμως, με το βλέμμα στραμμένο στον ΕΔΟΕΑΠ.

Σε αυτήν τη χρονική στιγμή, την πιο κρίσιμη στην Ιστορία του Οργανισμού, είναι ανάγκη να πορευτούμε βάσει ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου, που απαιτεί ρεαλισμό,αλλά και δύναμη ψυχής, με στρατηγικό στόχο τη Διάσωση του Ταμείου μας.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ!

Ως Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ την αναλαμβάνουμε, με ακόμη σκληρότερη δουλειά και ομοψυχία!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,


Τ Ο   Δ Ι Ο Ι Κ Η Τ Ι ΚΟ   Σ Υ Μ Β Ο ΥΛ Ι Ο  Τ Ο Υ   Ε Δ Ο Ε Α Π

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου