*
Ανασυγκρότηση
***
*
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Λίγες ημέρες μετά την μεγάλη πολιτική ανατροπή στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όλοι οι εργαζόμενοι, μαζί και οι διοικητικοί και δημοσιογράφοι μέλη του ΕΔΟΕΑΠ είναι η ώρα να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και τα κλεμμένα από τον μνημονιακό εφιάλτη των τελευταίων πέντε ετών. Είναι η ώρα να ολοκληρώσουμε αυτή την ανατροπή, απαιτώντας όλα όσα μας πήραν πίσω με περικοπές στα στοιχειώδη της ζωής μας, όπως η ασφάλιση και η υγεία.
Το παράδοξο αν όχι εκπληκτικό είναι ότι μέσα σ’ αυτές τις νέες συνθήκες για τον αγώνα μας, στο ΔΣ εμφανίσθηκαν και πάλι μέλη του να ζητούν «μέτρα», δηλαδή επιπλέον περικοπές και με αυτές τις «προτάσεις» (!) να θέλουν να οδηγήσουν τον ΕΔΟΕΑΠ σε γενική συνέλευση για να αποφασίσει. Οι άνθρωποι ή δεν κατάλαβαν τι έχει συμβεί ή βρίσκονται σε άλλον πλανήτη, αναζητώντας την επιβίωσή τους σε μνημονιακούς εφιάλτες.
Αρνηθήκαμε, όπως ήταν φυσικό και καταγγείλαμε κάθε τέτοια προσπάθεια.
Αντίθετα, επαναφέραμε την παλιότερη, αλλά «ξεχασμένη» πρότασή μας για έκτακτη γενική συνέλευση, όπου τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να συζητήσουν την οικονομική κατάσταση, το πώς θέλουν τον ΕΔΟΕΑΠ από δω και πέρα και το πως θα κινηθούμε, για να αποκαταστήσουμε τα δικαιώματά μας και να ξαναφέρουμε στα ταμεία μας τα κλεμμένα των «κουρεμάτων».
Αντί γι’ αυτό, ορισμένοι συνάδελφοι από τις Ενώσεις, τα μέλη των οποίων συγκροτούν τον Οργανισμό μας, «σπρώχνουν» για διαδικασίες εσπευσμένων εκλογικών διαδικασιών, με στόχο το ξαναμοίρασμα των καρεκλών προς όφελός τους, πριν δοκιμαστούν στην πράξη και βρουν δικαίωση οι απαιτήσεις των μελών μας για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων μας.
Τώρα είναι η ώρα να σπάσουμε έμπρακτα τις μυλόπετρες των μνημονιακών δεσμεύσεων της λαομίσητης συγκυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου.
Η κρίση και η απάντησή μας
Ο Οργανισμός μας εξ αιτίας της κρίσης και του μνημονιακού εφιάλτη περνάει εδώ και μερικά χρόνια μία σοβαρότατη οικονομική κρίση, με μοναδική αιτία την συρρίκνωση των εσόδων του, λόγω της ύφεσης (με άμεση συνέπεια την μείωση του αγγελιοσήμου) και της δραματικής αύξησης της ανεργίας (που συρρικνώνει τις εισροές από τις εισφορές των εργαζόμενων).
Η κυβερνητική αλλαγή δεν σημαίνει αυτόματη αποκατάσταση. Το αντίθετο, προϋποθέτει πραγματικές «λύσεις», πραγματικό και μαχητικό αγώνα, χρόνο και την άμεση κινητοποίηση του κλάδου.
Για να ανοίξουμε αυτόν τον δρόμο, το Δ.Σ έχει υποχρέωση να απευθυνθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα προβλήματα αναλυτικά και να ληφθούν αποφάσεις, με βάση τις προτάσεις, που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί, αλλά και αυτές, που θα καταθέσουν οι μέτοχοι-μέλη.
Όχι βέβαια, τις αντιδραστικές προτάσεις μελών του ΔΣ, που επιμένουν σε περικοπές και μνημονιακά μέτρα.
Ορισμένα μέλη του ΔΣ, στην τελευταία ατυχή του σύγκλησή του, την περασμένη εβδομάδα, στην οποία παρ’ ότι είχαμε πει ότι λόγω της ημέρας (εγκατάσταση της νέας κυβέρνησης) δεν θα μπορούσαμε να παραβρεθούμε, επιχείρησαν να εκβιάσουν καταστάσεις, προκαλώντας παραίτηση των μελών (τέσσερα) εν απουσία μας, αλλά απέτυχαν.
Δεν πιστεύουμε ότι οι παραιτήσεις έχουν πίσω τους ως εξήγηση την αίσθηση αποτυχίας στο έργο τους… Αλλά ακόμα και αν έτσι συμβαίνει, αυτό δεν μας αφορά.
Έκτακτη Γενική Συνέλευση
Όπως εξήγησε, η Πόπη Χριστοδουλίδου στους συναδέλφους, στο μικρό χρονικό διάστημα, που παραβρέθηκε στο ΔΣ, σε κάθε περίπτωση εμείς δεν έχουμε λόγο να παραιτηθούμε και καθημερινά μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά, για την οποία μας έστειλαν οι συνάδελφοι στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, επιδιώκοντας να κρατήσουμε ζωντανό τον Οργανισμό και τα δικαιώματα των συναδέλφων. Αντίθετα, με την εκβιαστική και επιλεκτική «αποχή», που έχουν κηρύξει άλλα μέλη του Συμβουλίου. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε ζητήσαμε και αυτή την φορά, Έκτακτη Γενική Συνέλευση, στις 28 Φεβρουαρίου για να μπορέσουν τα μέλη μας, με όρους άμεσης δημοκρατικής συμμετοχής να ενημερωθούν και να αποφασίσουν.
Θέλουμε να επαναλάβουμε εδώ ότι δεν πιστεύουμε ότι η κυβερνητική ανατροπή θα λύσει από μόνη της τα προβλήματα του Οργανισμού.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χρειασθεί, πίεση από τον κλάδο, αγώνας ανένδοτος, χρόνος και πολιτικές αποφάσεις με οικονομικές συνέπειες, πρώτα απ’ όλα στον τομέα εσόδων του Οργανισμού (αγγελιόσημο στον internet, συνολική επανεξέταση των δομών του ασφαλιστικού στον κλάδο, αυστηρούς μηχανισμούς επιβολής των αποφάσεων για την είσπραξη των εσόδων και πάνω απ’ όλα μέτρα, για να κοπεί ο αόρατος, αλλά υπαρκτός ομφάλιος λώρος, που συνέδεε πάντα τον μηχανισμό εισπράξεων του ΕΔΟΕΑΠ, με τα εργαλεία παρέμβασης των εκδοτών και των καναλαρχών).
Οι προτάσεις μας
Τα ρευστά διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ οσονούπω εξαντλούνται και απομένουν τα αποθεματικά, που βρίσκονται συγκεντρωμένα στο κοινό Ταμείο στην ΤτΕ (αυτά που «κουρεύτηκαν» με το PSI στις 12 Μαρτίου του 2012 και ξανα-κουρεύτηκαν λίγες ημέρες μετά από την διοίκηση Σπανοπούλου).
Αν όμως, ο Οργανισμός καταφύγει σ’ αυτά, είναι μάλλον δεδομένο ότι θα «κουρευτούν» εκ νέου, αν η ΤτΕ μας δηλώσει ότι πρέπει να ρευστοποιήσει τίτλους του ελληνικού δημοσίου για να μας τα δώσει. Για τον λόγο αυτό, προτείναμε να ζητηθεί ένα μεσοπρόθεσμο δάνειο από τα καταθετικά (στις τράπεζες) ταμειακά διαθέσιμα των Ενώσεων, για να αντιμετωπίσει ο Οργανισμός τις ανάγκες μετά την άνοιξη και να τα επιστρέψει, με εγγύηση τις εισροές αγγελιοσήμου από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και τα αποθεματικά του στην ΤτΕ, όταν οι συνθήκες θα έχουν επιτρέψει την οριστική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού, με νέους πολιτικούς και οικονομικούς όρους.
Με άλλα λόγια προτείνουμε, οι εργαζόμενοι μέλη του ΕΔΟΕΑΠ να χρηματοδοτήσουν ένα δάνειο από τα αποθεματικά τους (που έχουν συσσωρευτεί στα ταμεία των Ενώσεων κυρίως αυτού της ΕΣΗΕΑ) προς τον εαυτό τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την παροχή υγείας και επικουρικής ασφάλισης, στην κρίσιμη αυτή μεταβατική περίοδο και έτσι να αποφύγουν ένα τρίτο κούρεμα στα αποθεματικά του Ταμείου στην ΤτΕ
Απορρίπτουμε κάθε άλλη «λύση» στο ταμειακό πρόβλημα, που θα οδηγούσε, είτε σε δραστική περικοπή των παροχών υγείας, όπως κάποια μέλη του ΔΣ εξακολουθούν να ζητάνε, είτε στις καταστατικές προβλέψεις της ασφαλιστικής επικούρησης.
Τα ζητήματα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού θα συζητηθούν την Τρίτη 3 του μήνα, στο ΔΣ και θα ληφθούν αποφάσεις.
Εμείς επιμένουμε να απορρίπτουμε κάθε συζήτηση για περικοπές, που έτσι κι αλλιώς, δεν έδωσαν λύση την προηγούμενη φορά και δεν μπορούν να δώσουν λύση – παρά μόνο συμφορές στην υγεία των μελών του Οργανισμού.
Το πρόβλημα, όπως είχαμε πει εξ αρχής είναι στα έσοδα και δευτερευόντως στις δαπάνες.
Αναλαμβάνοντας τις ευθύνες, που μας αναλογούν και συνεχίζοντας τις επίπονες προσπάθειές μας, ( μαζί με κάποια άλλα μέλη του ΔΣ), για να μη θιγούν οι παροχές υγείας προς τα μέλη-μετόχους του ΕΔΟΕΑΠ, παρά τον μνημονιακό εφιάλτη, μέχρι τώρα, επιδιώξαμε και με την εντατική και επίπονη εργασία των υπαλλήλων του Τομέα Υγείας Περίθαλψης και υπογράψαμε συμβάσεις, με πάρα πολλά διαγνωστικά κέντρα, σε πολύ συμφέρουσες για το Ταμείο, αλλά και τα μέλη του.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του ΤΥΠ, παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός, πως, οι παρακλινικές εξετάσεις αυξάνονται ραγδαία και σε αυτές έχουν προστεθεί και κάποιες ιδιαίτερα δαπανηρές εξετάσεις, αναγκαίες όμως για ασφαλισμένους με σοβαρές ασθένειες, η δαπάνη συγκρατήθηκε και είναι βέβαιο πως θα μειωθεί.
Συγκεκριμένα και προς καλύτερη ενημέρωσή σας:
Η δαπάνη για παρακλινικές εξετάσεις έχει ως εξής:
@ Η δαπάνη παρακλινικών εξετάσεων 1/1/2014-30/11/2014: € 1.026.433,39 (αύξηση 1,43%, δηλαδή € 14.495,61). Εδώ πρέπει να διευκρινισθεί για να γίνουν κατανοητές οι μεταβολές των μεγεθών ότι το διάστημα από 1/1/2014-31/1/2014 οι παρακλινικές εξετάσεις είχαν αύξηση 56,80% (δεν είχαν υπογραφεί ακόμα συμβάσεις) σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013 και με την έναρξη υλοποίησης των συμβάσεων, η κατακόρυφη αυτή αύξηση (λόγω αυξημένης χρήσης) έπεσε στο 1,43%, το διάστημα από 1/1/2014-30/11/2014. Πράγμα, που σημαίνει ότι με σταθερή χρήση, θα είχαμε μείωση, τουλάχιστον 15% στις παρακλινικές εξετάσεις και χωρίς να έχει συμπληρωθεί έτος από την εφαρμογή των συμβάσεων.
@ Οι διαπραγματεύσεις με τα ιδιωτικά νοσοκομεία κράτησαν περίπου ένα χρόνο, ήταν ιδιαίτερα σκληρές και χρειάστηκε επιμονή και πολλή δουλειά για να υπογραφεί σύμβαση με ιδιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και σύμβαση με το Ωνάσειο.
Και σε λίγες μέρες, η Επιτροπή Διαπραγματεύσεων θα θέσει προς το ΔΣ για συζήτηση και λήψη απόφασης, μία σύμβαση με μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο, που περιλαμβάνει και μαιευτική- γυναικολογική κλινική και παιδιατρική, ογκολογικά περιστατικά κ.ά.
Αν ψηφιστεί, θα μας δοθεί η δυνατότητα να αναθεωρήσουμε και να διακόψουμε αμέσως τις συμβάσεις με τα τρία ιδιωτικά, που έχουμε σήμερα και οι οποίες έχουν υπέρογκες τιμές (στις οποίες μας είχε αναγκάσει να καταφύγουμε προς εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων η προηγούμενη διοίκηση. Γιατί είχε διακόψει όλες τις άλλες συμβάσεις).
Οι υπηρεσίες τονίζουν, πως, αν γίνει αυτό, η νοσοκομειακή δαπάνη, θα μειωθεί άμεσα, κατά ένα εκατομμύριο ευρώ.
Εδώ να σημειωθεί, πως, οι μηχανισμοί ελέγχου, εντός και εκτός Ταμείου έχουν εντατικοποιήσει την δραστηριότητα τους κι έχουν αποκλειστεί φαινόμενα σπατάλης ή κακοδιαχείρισης ή και φαινόμενα θλιβερά μεν, αλλά κάποιες φορές υπαρκτά, προσπάθειας εξαπάτησης του Ταμείου. Αυτή είναι μια προσπάθεια, στην οποία δουλέψαμε, μαζί με άλλα μέλη του ΔΣ και έγιναν αποτελεσματικά βήματα.
Εμείς υποστηρίζουμε, πως πρέπει να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις, που θα απελευθερώσουν τον Οργανισμό από τις υπερβολικές δαπάνες, που υφίσταται, λόγω της ανυπαρξίας συμβάσεων με μεγάλα νοσοκομεία και την κατά συνέπεια αφαίμαξή του από την ολιγο-πωλιακή και προνομιακή σχέση, που έχουν ορισμένοι μικρότεροι πάροχοι υπηρεσιών στον Οργανισμό. Επιμένουμε σ’ αυτό, για δύο λόγους:.
∙ Η δημόσια υγεία και τα κρατικά νοσοκομεία εξακολουθούν παρά την μνημονιακή διάλυση της υγείας να παρέχουν πολύ σοβαρές υπηρεσίες υγείας και ευελπιστούμε ότι τώρα θα βελτιωθούν περισσότερο. Αλλά, δεν μπορούν σε πολλές σοβαρές περιπτώσεις να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να καταφεύγουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
∙ Δεν μπορούν οι συνάδελφοι μέλη του ΕΔΟΕΑΠ να συνεχίσουν να υποχρεώνονται σε ανεξέλεγκτες πληρωμές στα ιδιωτικά νοσοκομεία. (που έτσι κι αλλιώς υποχρεώνονται, λόγω συγκεκριμένων ασθενειών, να καταφεύγουν). Ο Οργανισμός μας πρέπει να προστατέψει το ταμείο του και τα μέλη του από τις ανεξέλεγκτες υψηλές τιμές, που χρεώνονται στον χώρο της ιδιωτικής υγεία
Η δική μας προσπάθεια συνεχίζεται, παρά το γεγονός πως χρειάστηκε ενδιάμεσα να αντιμετωπίσουμε παγίδες και σαμποτάζ, τα οποία δεν είναι της παρούσης, αλλά, μας έδειξαν, πως, δυστυχώς δεν νοιαζόμαστε όλοι για το τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε σήμερα για τον ΕΔΟΕΑΠ.
Κάποιοι ασχολούνται είτε με τις ερχόμενες εκλογές, από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων του νέου Δ.Σ., είτε με την πάση θυσία δικαίωση των παλιών πρακτικών…
Παρόλα αυτά όμως, στον Τομέα Υγείας οι δαπάνες είναι απρόβλεπτες και για αυτό μιλούσαμε και μιλάμε για πρόβλημα στα έσοδα και όχι στις δαπάνες.
Επαναλαμβάνουμε εδώ και πρέπει να το γνωρίζετε πάντως, πως προτάσεις για περικοπές είτε στην ασφάλιση, όπως το εφάπαξ, είτε στην υγεία, έχουν ήδη ακουσθεί στο Δ.Σ και ακούστηκαν επίσης στην σύσκεψη με τις διοικήσεις των Ενώσεων στις 23 Δεκεμβρίου του 2014.
Μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους, με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας και επιμένουμε στην σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών-μετόχων του Οργανισμού.
Με εκτίμηση και συνέπεια στις ευθύνες μας
*
Όλα για τον ΕΔΟΕΑΠ
Λίγες ημέρες μετά την μεγάλη πολιτική ανατροπή στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όλοι οι εργαζόμενοι, μαζί και οι διοικητικοί και δημοσιογράφοι μέλη του ΕΔΟΕΑΠ είναι η ώρα να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και τα κλεμμένα από τον μνημονιακό εφιάλτη των τελευταίων πέντε ετών. Είναι η ώρα να ολοκληρώσουμε αυτή την ανατροπή, απαιτώντας όλα όσα μας πήραν πίσω με περικοπές στα στοιχειώδη της ζωής μας, όπως η ασφάλιση και η υγεία.
Το παράδοξο αν όχι εκπληκτικό είναι ότι μέσα σ’ αυτές τις νέες συνθήκες για τον αγώνα μας, στο ΔΣ εμφανίσθηκαν και πάλι μέλη του να ζητούν «μέτρα», δηλαδή επιπλέον περικοπές και με αυτές τις «προτάσεις» (!) να θέλουν να οδηγήσουν τον ΕΔΟΕΑΠ σε γενική συνέλευση για να αποφασίσει. Οι άνθρωποι ή δεν κατάλαβαν τι έχει συμβεί ή βρίσκονται σε άλλον πλανήτη, αναζητώντας την επιβίωσή τους σε μνημονιακούς εφιάλτες.
Αρνηθήκαμε, όπως ήταν φυσικό και καταγγείλαμε κάθε τέτοια προσπάθεια.
Αντίθετα, επαναφέραμε την παλιότερη, αλλά «ξεχασμένη» πρότασή μας για έκτακτη γενική συνέλευση, όπου τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να συζητήσουν την οικονομική κατάσταση, το πώς θέλουν τον ΕΔΟΕΑΠ από δω και πέρα και το πως θα κινηθούμε, για να αποκαταστήσουμε τα δικαιώματά μας και να ξαναφέρουμε στα ταμεία μας τα κλεμμένα των «κουρεμάτων».
Αντί γι’ αυτό, ορισμένοι συνάδελφοι από τις Ενώσεις, τα μέλη των οποίων συγκροτούν τον Οργανισμό μας, «σπρώχνουν» για διαδικασίες εσπευσμένων εκλογικών διαδικασιών, με στόχο το ξαναμοίρασμα των καρεκλών προς όφελός τους, πριν δοκιμαστούν στην πράξη και βρουν δικαίωση οι απαιτήσεις των μελών μας για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων μας.
Τώρα είναι η ώρα να σπάσουμε έμπρακτα τις μυλόπετρες των μνημονιακών δεσμεύσεων της λαομίσητης συγκυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου.
Η κρίση και η απάντησή μας
Ο Οργανισμός μας εξ αιτίας της κρίσης και του μνημονιακού εφιάλτη περνάει εδώ και μερικά χρόνια μία σοβαρότατη οικονομική κρίση, με μοναδική αιτία την συρρίκνωση των εσόδων του, λόγω της ύφεσης (με άμεση συνέπεια την μείωση του αγγελιοσήμου) και της δραματικής αύξησης της ανεργίας (που συρρικνώνει τις εισροές από τις εισφορές των εργαζόμενων).
Η κυβερνητική αλλαγή δεν σημαίνει αυτόματη αποκατάσταση. Το αντίθετο, προϋποθέτει πραγματικές «λύσεις», πραγματικό και μαχητικό αγώνα, χρόνο και την άμεση κινητοποίηση του κλάδου.
Για να ανοίξουμε αυτόν τον δρόμο, το Δ.Σ έχει υποχρέωση να απευθυνθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα προβλήματα αναλυτικά και να ληφθούν αποφάσεις, με βάση τις προτάσεις, που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί, αλλά και αυτές, που θα καταθέσουν οι μέτοχοι-μέλη.
Όχι βέβαια, τις αντιδραστικές προτάσεις μελών του ΔΣ, που επιμένουν σε περικοπές και μνημονιακά μέτρα.
Ορισμένα μέλη του ΔΣ, στην τελευταία ατυχή του σύγκλησή του, την περασμένη εβδομάδα, στην οποία παρ’ ότι είχαμε πει ότι λόγω της ημέρας (εγκατάσταση της νέας κυβέρνησης) δεν θα μπορούσαμε να παραβρεθούμε, επιχείρησαν να εκβιάσουν καταστάσεις, προκαλώντας παραίτηση των μελών (τέσσερα) εν απουσία μας, αλλά απέτυχαν.
Δεν πιστεύουμε ότι οι παραιτήσεις έχουν πίσω τους ως εξήγηση την αίσθηση αποτυχίας στο έργο τους… Αλλά ακόμα και αν έτσι συμβαίνει, αυτό δεν μας αφορά.
Έκτακτη Γενική Συνέλευση
Όπως εξήγησε, η Πόπη Χριστοδουλίδου στους συναδέλφους, στο μικρό χρονικό διάστημα, που παραβρέθηκε στο ΔΣ, σε κάθε περίπτωση εμείς δεν έχουμε λόγο να παραιτηθούμε και καθημερινά μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά, για την οποία μας έστειλαν οι συνάδελφοι στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, επιδιώκοντας να κρατήσουμε ζωντανό τον Οργανισμό και τα δικαιώματα των συναδέλφων. Αντίθετα, με την εκβιαστική και επιλεκτική «αποχή», που έχουν κηρύξει άλλα μέλη του Συμβουλίου. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε ζητήσαμε και αυτή την φορά, Έκτακτη Γενική Συνέλευση, στις 28 Φεβρουαρίου για να μπορέσουν τα μέλη μας, με όρους άμεσης δημοκρατικής συμμετοχής να ενημερωθούν και να αποφασίσουν.
Θέλουμε να επαναλάβουμε εδώ ότι δεν πιστεύουμε ότι η κυβερνητική ανατροπή θα λύσει από μόνη της τα προβλήματα του Οργανισμού.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χρειασθεί, πίεση από τον κλάδο, αγώνας ανένδοτος, χρόνος και πολιτικές αποφάσεις με οικονομικές συνέπειες, πρώτα απ’ όλα στον τομέα εσόδων του Οργανισμού (αγγελιόσημο στον internet, συνολική επανεξέταση των δομών του ασφαλιστικού στον κλάδο, αυστηρούς μηχανισμούς επιβολής των αποφάσεων για την είσπραξη των εσόδων και πάνω απ’ όλα μέτρα, για να κοπεί ο αόρατος, αλλά υπαρκτός ομφάλιος λώρος, που συνέδεε πάντα τον μηχανισμό εισπράξεων του ΕΔΟΕΑΠ, με τα εργαλεία παρέμβασης των εκδοτών και των καναλαρχών).
Οι προτάσεις μας
Για τον λόγο αυτό κάναμε την ακόλουθη πρόταση στο ΔΣ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν, στο μεταξύ οι ανάγκες, στην μεταβατική περίοδο, με το μοναδικό εργαλείο που για τέτοιους δύσκολους καιρούς, ο κλάδος μας και κάθε κλάδος εργαζόμενων, φροντίζει να διαθέτει : τα αποθεματικά, που συγκεντρώνονται για ώρες ανάγκης.
Τα ρευστά διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ οσονούπω εξαντλούνται και απομένουν τα αποθεματικά, που βρίσκονται συγκεντρωμένα στο κοινό Ταμείο στην ΤτΕ (αυτά που «κουρεύτηκαν» με το PSI στις 12 Μαρτίου του 2012 και ξανα-κουρεύτηκαν λίγες ημέρες μετά από την διοίκηση Σπανοπούλου).
Αν όμως, ο Οργανισμός καταφύγει σ’ αυτά, είναι μάλλον δεδομένο ότι θα «κουρευτούν» εκ νέου, αν η ΤτΕ μας δηλώσει ότι πρέπει να ρευστοποιήσει τίτλους του ελληνικού δημοσίου για να μας τα δώσει. Για τον λόγο αυτό, προτείναμε να ζητηθεί ένα μεσοπρόθεσμο δάνειο από τα καταθετικά (στις τράπεζες) ταμειακά διαθέσιμα των Ενώσεων, για να αντιμετωπίσει ο Οργανισμός τις ανάγκες μετά την άνοιξη και να τα επιστρέψει, με εγγύηση τις εισροές αγγελιοσήμου από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και τα αποθεματικά του στην ΤτΕ, όταν οι συνθήκες θα έχουν επιτρέψει την οριστική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού, με νέους πολιτικούς και οικονομικούς όρους.
Με άλλα λόγια προτείνουμε, οι εργαζόμενοι μέλη του ΕΔΟΕΑΠ να χρηματοδοτήσουν ένα δάνειο από τα αποθεματικά τους (που έχουν συσσωρευτεί στα ταμεία των Ενώσεων κυρίως αυτού της ΕΣΗΕΑ) προς τον εαυτό τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την παροχή υγείας και επικουρικής ασφάλισης, στην κρίσιμη αυτή μεταβατική περίοδο και έτσι να αποφύγουν ένα τρίτο κούρεμα στα αποθεματικά του Ταμείου στην ΤτΕ
Απορρίπτουμε κάθε άλλη «λύση» στο ταμειακό πρόβλημα, που θα οδηγούσε, είτε σε δραστική περικοπή των παροχών υγείας, όπως κάποια μέλη του ΔΣ εξακολουθούν να ζητάνε, είτε στις καταστατικές προβλέψεις της ασφαλιστικής επικούρησης.
Τα ζητήματα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού θα συζητηθούν την Τρίτη 3 του μήνα, στο ΔΣ και θα ληφθούν αποφάσεις.
Εμείς επιμένουμε να απορρίπτουμε κάθε συζήτηση για περικοπές, που έτσι κι αλλιώς, δεν έδωσαν λύση την προηγούμενη φορά και δεν μπορούν να δώσουν λύση – παρά μόνο συμφορές στην υγεία των μελών του Οργανισμού.
Το πρόβλημα, όπως είχαμε πει εξ αρχής είναι στα έσοδα και δευτερευόντως στις δαπάνες.
Αναλαμβάνοντας τις ευθύνες, που μας αναλογούν και συνεχίζοντας τις επίπονες προσπάθειές μας, ( μαζί με κάποια άλλα μέλη του ΔΣ), για να μη θιγούν οι παροχές υγείας προς τα μέλη-μετόχους του ΕΔΟΕΑΠ, παρά τον μνημονιακό εφιάλτη, μέχρι τώρα, επιδιώξαμε και με την εντατική και επίπονη εργασία των υπαλλήλων του Τομέα Υγείας Περίθαλψης και υπογράψαμε συμβάσεις, με πάρα πολλά διαγνωστικά κέντρα, σε πολύ συμφέρουσες για το Ταμείο, αλλά και τα μέλη του.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του ΤΥΠ, παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός, πως, οι παρακλινικές εξετάσεις αυξάνονται ραγδαία και σε αυτές έχουν προστεθεί και κάποιες ιδιαίτερα δαπανηρές εξετάσεις, αναγκαίες όμως για ασφαλισμένους με σοβαρές ασθένειες, η δαπάνη συγκρατήθηκε και είναι βέβαιο πως θα μειωθεί.
Συγκεκριμένα και προς καλύτερη ενημέρωσή σας:
Η δαπάνη για παρακλινικές εξετάσεις έχει ως εξής:
@ Η δαπάνη παρακλινικών εξετάσεων 1/1/2014-30/11/2014: € 1.026.433,39 (αύξηση 1,43%, δηλαδή € 14.495,61). Εδώ πρέπει να διευκρινισθεί για να γίνουν κατανοητές οι μεταβολές των μεγεθών ότι το διάστημα από 1/1/2014-31/1/2014 οι παρακλινικές εξετάσεις είχαν αύξηση 56,80% (δεν είχαν υπογραφεί ακόμα συμβάσεις) σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013 και με την έναρξη υλοποίησης των συμβάσεων, η κατακόρυφη αυτή αύξηση (λόγω αυξημένης χρήσης) έπεσε στο 1,43%, το διάστημα από 1/1/2014-30/11/2014. Πράγμα, που σημαίνει ότι με σταθερή χρήση, θα είχαμε μείωση, τουλάχιστον 15% στις παρακλινικές εξετάσεις και χωρίς να έχει συμπληρωθεί έτος από την εφαρμογή των συμβάσεων.
@ Οι διαπραγματεύσεις με τα ιδιωτικά νοσοκομεία κράτησαν περίπου ένα χρόνο, ήταν ιδιαίτερα σκληρές και χρειάστηκε επιμονή και πολλή δουλειά για να υπογραφεί σύμβαση με ιδιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και σύμβαση με το Ωνάσειο.
Και σε λίγες μέρες, η Επιτροπή Διαπραγματεύσεων θα θέσει προς το ΔΣ για συζήτηση και λήψη απόφασης, μία σύμβαση με μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο, που περιλαμβάνει και μαιευτική- γυναικολογική κλινική και παιδιατρική, ογκολογικά περιστατικά κ.ά.
Αν ψηφιστεί, θα μας δοθεί η δυνατότητα να αναθεωρήσουμε και να διακόψουμε αμέσως τις συμβάσεις με τα τρία ιδιωτικά, που έχουμε σήμερα και οι οποίες έχουν υπέρογκες τιμές (στις οποίες μας είχε αναγκάσει να καταφύγουμε προς εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων η προηγούμενη διοίκηση. Γιατί είχε διακόψει όλες τις άλλες συμβάσεις).
Οι υπηρεσίες τονίζουν, πως, αν γίνει αυτό, η νοσοκομειακή δαπάνη, θα μειωθεί άμεσα, κατά ένα εκατομμύριο ευρώ.
Εδώ να σημειωθεί, πως, οι μηχανισμοί ελέγχου, εντός και εκτός Ταμείου έχουν εντατικοποιήσει την δραστηριότητα τους κι έχουν αποκλειστεί φαινόμενα σπατάλης ή κακοδιαχείρισης ή και φαινόμενα θλιβερά μεν, αλλά κάποιες φορές υπαρκτά, προσπάθειας εξαπάτησης του Ταμείου. Αυτή είναι μια προσπάθεια, στην οποία δουλέψαμε, μαζί με άλλα μέλη του ΔΣ και έγιναν αποτελεσματικά βήματα.
Εμείς υποστηρίζουμε, πως πρέπει να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις, που θα απελευθερώσουν τον Οργανισμό από τις υπερβολικές δαπάνες, που υφίσταται, λόγω της ανυπαρξίας συμβάσεων με μεγάλα νοσοκομεία και την κατά συνέπεια αφαίμαξή του από την ολιγο-πωλιακή και προνομιακή σχέση, που έχουν ορισμένοι μικρότεροι πάροχοι υπηρεσιών στον Οργανισμό. Επιμένουμε σ’ αυτό, για δύο λόγους:.
∙ Η δημόσια υγεία και τα κρατικά νοσοκομεία εξακολουθούν παρά την μνημονιακή διάλυση της υγείας να παρέχουν πολύ σοβαρές υπηρεσίες υγείας και ευελπιστούμε ότι τώρα θα βελτιωθούν περισσότερο. Αλλά, δεν μπορούν σε πολλές σοβαρές περιπτώσεις να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να καταφεύγουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
∙ Δεν μπορούν οι συνάδελφοι μέλη του ΕΔΟΕΑΠ να συνεχίσουν να υποχρεώνονται σε ανεξέλεγκτες πληρωμές στα ιδιωτικά νοσοκομεία. (που έτσι κι αλλιώς υποχρεώνονται, λόγω συγκεκριμένων ασθενειών, να καταφεύγουν). Ο Οργανισμός μας πρέπει να προστατέψει το ταμείο του και τα μέλη του από τις ανεξέλεγκτες υψηλές τιμές, που χρεώνονται στον χώρο της ιδιωτικής υγεία
Η δική μας προσπάθεια συνεχίζεται, παρά το γεγονός πως χρειάστηκε ενδιάμεσα να αντιμετωπίσουμε παγίδες και σαμποτάζ, τα οποία δεν είναι της παρούσης, αλλά, μας έδειξαν, πως, δυστυχώς δεν νοιαζόμαστε όλοι για το τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε σήμερα για τον ΕΔΟΕΑΠ.
Κάποιοι ασχολούνται είτε με τις ερχόμενες εκλογές, από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων του νέου Δ.Σ., είτε με την πάση θυσία δικαίωση των παλιών πρακτικών…
Παρόλα αυτά όμως, στον Τομέα Υγείας οι δαπάνες είναι απρόβλεπτες και για αυτό μιλούσαμε και μιλάμε για πρόβλημα στα έσοδα και όχι στις δαπάνες.
Επαναλαμβάνουμε εδώ και πρέπει να το γνωρίζετε πάντως, πως προτάσεις για περικοπές είτε στην ασφάλιση, όπως το εφάπαξ, είτε στην υγεία, έχουν ήδη ακουσθεί στο Δ.Σ και ακούστηκαν επίσης στην σύσκεψη με τις διοικήσεις των Ενώσεων στις 23 Δεκεμβρίου του 2014.
Μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους, με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας και επιμένουμε στην σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών-μετόχων του Οργανισμού.
Με εκτίμηση και συνέπεια στις ευθύνες μας
Αγγέλης Γιάννης
Χριστοδουλίδου Πόπη
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου