Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

... συμβασιούχοι - οι πρώτοι άνεργοι της Αριστεράς; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι “καθαρίστριες”
της ΕΡΤ-ΔΤ-υπ. Οικονομικών

“Βρισκόμαστε στη χειρότερη δυνατή συγκυρία. Δεν υπάρχει Υπουργός να ασχοληθεί με το θέμα σας. Είστε οι πιο άτυχοι Έλληνες”.

Τα λόγια ανήκουν στο Διευθύνοντα Σύμβουλο της αναγεννημένης ΕΡΤ, Λάμπη Ταγματάρχη, και αποδέκτης τους ήταν οι 100 “σύγχρονες καθαρίστριες”, 100 συμβασιούχοι που στήριξαν επί δυο χρόνια τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, οι οποίοι από τις 30 Ιουνίου είναι πλέον άνεργοι.

Οι πρώτοι άνεργοι της Αριστεράς

Πρόκειται για δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς υπαλλήλους, εργαζόμενους σε καλλιτεχνικές ειδικότητες (μοντέρ, σκηνοθέτες κ.α), ακόμα και γραμματείς.

Πρόκειται για συμβασιούχους - απολυμένους της παλιάς ΕΡΤ, συμβασιούχους της ΔΤ με πολυετή προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, μεταπτυχιακές σπουδές, πιστοποιητικά ξένων γλωσσών, οι οποίοι από τον Αύγουστο του 2013 -κατόπιν διαγωνισμού τύπου ΑΣΕΠ και αφού συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα μόρια χωρίς καμία πριμοδότηση- στελέχωναν για διάστημα 22 μηνών τη δημόσια τηλεόραση, με δίμηνες ανανεούμενες συμβάσεις.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι με το άνοιγμα της ΕΡΤ δεν θα υπάρξουν ρεβανσισμοί, τελικά στο σχετικό νομοσχέδιο δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για τους συμβασιούχους και καμία μέριμνα για το εργασιακό τους μέλλον.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού Νίκου Παππά ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα κληρονομηθούν στη νέα ΕΡΤ, αλλά και τις διαβεβαιώσεις ορισμένων Διευθύνσεων ότι γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση, τελικά οι 100 συμβασιούχοι είδαν στις 30 Ιουνίου την πόρτα της εξόδου.

Σε συναντήσεις που είχαν την Τετάρτη 1η Ιουλίου με τη Διοίκηση της ΕΡΤ, οι συμβασιούχοι άκουσαν ότι εάν υπήρχε η πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για παράταση των συμβάσεων, τότε το πρόβλημα θα είχε λυθεί.

Δ. Τσακνής : “Σας έχουμε ανάγκη”

Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής, αναγνώρισε την ανάγκη οι συμβασιούχοι να συνεχίσουν να εργάζονται στο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και παραδέχτηκε τα σημαντικά κενά που δημιουργεί η αποχώρηση τους.

"Ως Διονύσης θα σας έλεγα “βγείτε στο δρόμο”. Ως πρόεδρος της ΕΡΤ τι να πω; Δεν είστε υπάλληλοι της ΕΡΤ, το πρόβλημα σας είναι το Υπουργείο Οικονομικών", είπε χαρακτηριστικά ο Διονύσης Τσακνής.

Χαμένοι στη γραφειοκρατία

Αναμφίβολα, οι 100 συμβασιούχοι δεν είναι πλέον εργαζόμενοι, αφού η σύμβαση τους έχει λήξει. Δεν είναι όμως ούτε άνεργοι, αφού δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος για να υπογράψει -και τυπικά- τη λήξη της σύμβασης τους.

Η Ειδική Διαχειρίστρια του Υπουργείου Οικονομικών, Αφροδίτη Γουγά -η οποία είναι αρμόδια για τους συμβασιούχους της ΔΤ- δηλώνει ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβίωση της ΕΡΤ, έχει πάψει να εκτελεί εντολές και συνεπώς έχει πάψει να έχει δικαίωμα υπογραφής από τις 29 Μαΐου. Αντικαταστάτης δεν έχει οριστεί.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι -αφού έχασαν τις δουλειές τους- κινδυνεύουν τώρα να χάσουν και το δικαίωμα να διεκδικήσουν επίδομα ανεργίας αφού κανένας δεν τους παρέχει βεβαίωση λήξης σύμβασης.

Δε μπορούν όμως να εισπράξουν ούτε τα δεδουλευμένα τους -δηλαδή να προχωρήσει η εκκαθάριση όπως προβλέπεται με τη λήξη μίας σύμβασης- αφού κανένας δεν είναι αρμόδιος να υπογράψει, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να εισπράξουν τα δεδουλευμένα του Μαΐου, του Ιουνίου, αλλά και τα υπόλοιπα αδειών και τις υπερωρίες που δικαιούνται.

Η Διοίκηση της ΕΡΤ ήταν σαφής: οι συμβάσεις έληξαν με νόμο. Με νόμο μπορούν να αναβιώσουν ή να παραταθούν. Η Διοίκηση της ΕΡΤ κατέστησε απόλυτα σαφές ότι υπάρχει η θέληση -εάν της ζητηθεί- να εισηγηθεί θετικά για τους συμβασιούχους.

Άραγε, η πολιτική βούληση κ. Παππά υπάρχει ή θα είμαστε οι πρώτοι άνεργοι της Αριστεράς;
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου