Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

ΦΩΣ - Γιάννης Φιλέρης τέλος...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Απορίες για την αποχώρηση
του Γιάννη Φιλέρη
από την διεύθυνση του Φωτός



ΜΙΑ ΞΑΦΝΙΚΗ KAI ΔΥΣΕΡΜΗΝΕΥΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ - ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ - ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΩΣ ΕΚΔΟΤΡΙΑ Η ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ - ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Θ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Έκπληξη και ερωτήματα προκαλεί η ξαφνική αποχώρηση (απομάκρυνση; παραίτηση; απόφαση κοινή συναινέσει;) από τη γενική διεύθυνση του Φωτός των Σπορ τού Γιάννη Φιλέρη, δεκαπέντε μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Η ιστορική εφημερίδα με πρωτοσέλιδη
δημοσίευση ανακοίνωσε την αποχώρηση του Φιλέρη από την κορυφή της συντακτικής πυραμίδας και ανάγγειλε ότι θα συνεχίσει από τη θέση που είχε πριν αναλάβει τη διεύθυνση, δηλαδή ως συντάκτης του μπάσκετ στο χώρο του οποίου είναι «βαριά υπογραφή». 

Από την άλλη πλευρά, ο Γ.Φ. σε ανάρτησή στο fb κάνει λόγο για κύκλο που έκλεισε σε ένα «ταξίδι συναρπαστικό», αναφέροντας ότι συμπληρώθηκε «το μεγαλύτερο κεφάλαιο της δημοσιογραφικής διαδρομής μου στο ΦΩΣ των Σπορ». Αν δεν διευκρινιζόταν από το ίδιο το Φως ότι ο Γιάννης Φιλέρης συνεχίζει επιστρέφοντας «στα γνώριμα καθήκοντά του», το δικό του σχόλιο θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως αποχαιρετιστήριο από την εφημερίδα συνολικά και όχι μόνο από τη διεύθυνσή της.

Το σχόλιο του Φωτός είχε τίτλο «Γιάννη, σε ευχαριστούμε!» και ανέφερε: «Ευχαριστούμε τον Γιάννη Φιλέρη, που μας στήριξε στο πρώτο κρίσιμο διάστημα, μετά το θάνατο του ιδρυτή της εφημερίδας Θεόδωρου Νικoλαΐδη. Με την παρουσία και την καθοδήγησή του, εδραιώθηκε το κλίμα ηρεμίας και αισιοδοξίας που τόσο έχουμε ανάγκη. Τώρα που ο ίδιος επιστρέφει στα γνώριμα καθήκοντά του, ευχόμαστε να είναι πάντα εμπνευσμένος και δημιουργικός. Για μας παραμένει επίλεκτο μέλος της δημοσιογραφικής οικογένεια του ''ΦΩΤΟΣ''.  Καλή συνέχεια, Γιάννη».

Η ανάρτηση του Γιάννη Φιλέρη είναι η εξής: «O κύκλος ήταν μεγάλος, το ταξίδι συναρπαστικό. Όλα στη ζωή όμως έχουν ένα τέλος και χθες έκλεισε το μεγαλύτερο κεφάλαιο της δημοσιογραφικής διαδρομής μου στο ΦΩΣ των Σπορ. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τη Μαρία και την Όλγα για την τιμή που μου έκαναν στους τελευταίους 15 μήνες όταν μου ανέθεσαν την διεύθυνση της μεγαλύτερης και ιστορικότερης αθλητικής εφημερίδας στην Ελλάδα. Ευχαριστώ τους συναδέλφους για την άψογη συνεργασία που είχαμε και την προσπάθεια να συνεχίσουμε το έργο που μας άφησε σαν παρακαταθήκη ο αείμνηστος Θ.Νικολαΐδης. Είμαι σίγουρος ότι το ΦΩΣ θα συνεχίσει ακμαίο και μαχητικό, όπως κάνει από την πρώτη μέρα της έκδοσής του».

Μια πιθανή απόλυση

Δεν είναι γνωστό αν η θέση του γενικού διευθυντή του Φωτός θα συμπληρωθεί με στέλεχος εκτός εφημερίδας -κάτι, πάντως, που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες- ή η έκδοση θα συνεχίσει, προς το παρόν τουλάχιστον, καλύπτοντας το κενό εκ των ενόντων με τα υπάρχοντα επιτελικά του στελέχη που «έτρεχαν» μαζί με τον Φιλέρη την εφημερίδα. Πάντως, οι συνεχείς αποχωρήσεις έχουν αποδυναμώσει από «χέρια» και υπογραφές το συντακτικό προσωπικό του Φωτός, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται η απόλυση με τετράμηνη προειδοποίηση ενός πρωτοκλασάτου συντάκτη, από τα λίγα πλέον «ονόματα» που έχουν απομείνει στην εφημερίδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αιτία της απόλυσης είναι η άρνηση του συντάκτη να δεχτεί μείωση του μισθού του.

Εκδότρια η Μαρία Νικολαΐδη

Το όνομα του Γιάννη Φιλέρη αναγράφηκε για τελευταία φορά στην πρώτη σελίδα του Φωτός κάτω από το λογότυπο, ως γενικός διευθυντής, στην έκδοση της Παρασκευής, 31 Αυγούστου. Από το Σάββατο στην ίδια θέση αναγράφεται ως εκδότρια η Μαρία Νικολαΐδη, πρωτότοκη κόρη του Θεόδωρου Νικολαΐδη.

Ονόματα που αποχώρησαν

Πάρα πολλά είναι τα ονόματα των συντακτών που έφυγαν από την εφημερίδα μετά από το θάνατο του ιδρυτή της - τα περισσότερα στην προσπάθεια της ιδιοκτησίας για τη δραστική μείωση του κόστους έκδοσης το οποίο επί ημερών Θ. Νικολαΐδη ήταν διογκωμένο. Ανάμεσά τους, πέρα από τις απολύσεις, υπήρξαν εθελούσιες έξοδοι με συναινετικές διαδικασίες και κάποιες παραιτήσεις για προσωπικούς λόγους. Σε αυτό το 15μηνο διάστημα έφυγαν από το Φως το Σπορ, ο επί χρόνια διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Στράτος Μακρής, ο Φαίδων Κωνσταντουδάκης που διατηρούσε την ιστορική στήλη του Α-Ω, ο Διονύσης Δελλής από το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, ο Γιώργος Χαλάς (Ολυμπιακός και στήλες), οι μπασκετικοί συντάκτες Δήμητρης Σκούρτας, Κώστας Τσαμτσιούρης, Γιάννης Ευδαίμων, ο Δημήτρης Δημητρίου από το ρεπορτάζ ΕΠΟ, υπουργείου, ΓΓΑ κ.λπ., οι Γιώργος Ζουρίδης και Αντώνης Δαρζέντας του αθηναϊκού και πειραϊκού ρεπορτάζ αντίστοιχα, ο υπεύθυνος Σούπερ Λιγκ Αποστόλης Κυριάκης, ο συντάκτης ύλης Γιάννης Τίληρος, ο Νίκος Μαυρομμάτης που είχε τη στήλη των μίντια, οι διορθωτές Γιάννης Τζουγανάκης, Κώστας Ζενετζιδάκης, Μαριλένα Ιορδανίδου, ενώ υπάρχουν αρκετές απομακρύνσεις τεχνικών του ατελιέ - περίπου πέντε όπως λένε οι πληροφορίες μας.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου