Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

"και στον ίδρω το δικό, γίνε 'συ αφεντικό"

*
Συνδικάτο
Τύπου και Χάρτου
***
*


Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, παίρνουµε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε έκθεση γελοιογραφίας µε θέµα, που θα αναφέρεται στα σύγχρονα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και στην ελπίδα τους που εκφράζεται µέσα από το ξεπέρασµα του φόβου µε συλλογική οργάνωση. Η έκθεση θα έχει τίτλο: «και στον ίδρω το δικό, γίνε ’σύ το αφεντικό».

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου έχει δράση στα εργοστάσια του κλάδου από την παραγωγή και την επεξεργασία χαρτιού, έως την εκτύπωση και τη διακίνηση των εντύπων, των βιβλίων ή της χάρτινης συσκευασίας. Απευθύνεται κυρίως σε βιομηχανικούς χώρους που η εργοδοσία πρωτοστατεί στην εφαρμογή των κάθε φορά αντεργατικών µέτρων. Ο ταξικός προσανατολισµός του Συνδικάτου, η συμμετοχή του στο ΠΑΜΕ και η για πάνω από 100 χρόνια ιστορία του στους αγώνες του κλάδου, έχουν δημιουργήσει ισχυρούς δεσµούς µε τους συναδέλφους του κλάδου σε µικρούς και μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Στόχος της έκθεσης, είναι να αξιοποιηθεί η τέχνη της γελοιογραφίας υπηρετώντας τους σκοπούς οργάνωσης της πάλης, αφύπνισης της εργατικής τάξης, επαγρύπνησης απέναντι στα καλέσµατα για εθνική ενότητα προς όφελος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Θέλουµε αξιοποιώντας τη δύναµη της εικόνας και την ισχύ της σάτιρας, όχι µόνο να περιγράψουµε τα προβλήµατα και τον πόνο των εργατών, αλλά να προβάλλουµε και τη διέξοδο. Θεωρούµε ότι το µήνυµα µίας γελοιογραφίας έχει να δώσει πολλά και µπορεί να συµβάλλει µε τον τρόπο του, σε αυτά που παλεύουµε καθηµερινά µέσα και έξω από τα εργοστάσια του τύπου και του χαρτιού.

Καλούµε τους συναδέλφους γελοιογράφους που οι περισσότεροι δηµιουργούνε για τα διάφορα έντυπα που εµείς τυπώνουµε, να συµβάλλουνε µε τα έργα τους σε αυτή την έκθεση. Γνωρίζουµε, ότι από το δικό τους µετερίζι σε εφηµερίδες και περιοδικά, πολλές φορές συµµετέχουν ενεργά στους αγώνες ενάντια στα µνηµόνια και στα άλλα αντεργατικά µέτρα. Αυτό που τους ζητάµε τώρα, είναι να αξιοποιήσουν την τέχνη που κατέχουν, µετατρέποντάς την σε όπλο για τους σκοπούς που τους παρακίνησαν στο δρόµο του αγώνα.

Θέλουµε να γεννηθεί και να έρθει αυτή η τέχνη στους τόπους δουλειάς, εκεί που βρίσκεται ο φυσικός του αποδέκτης και η κινητήρια έµπνευση της δηµιουργίας της, η εργατική τάξη. Σε πείσµα των καιρών της ανεργίας και της ανέχειας, της απληρωσιάς και της ατοµικής λύσης, να στείλουµε ξεκάθαρο µήνυµα από κοινού, εργάτες και γελοιογράφοι, ενάντια σ’ αυτούς που απεργάζονται την καταστροφή και την εξαθλίωση του λαού. Ενάντια και στην κρυφή αλλά και την απροκάλυπτη τροµοκρατία στους χώρους δουλειάς, να υψώσουµε τον πολιτισµό της αδιάλλακτης πάλης, της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας που πρέπει να έχει η εργατική τάξη. Να προβάλλουµε τον πολιτισµό της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης, ενάντια στην ανάθεση έργου για την επίλυση των προβληµάτων µας.

Σε αυτούς τους καιρούς είναι αναγκαίο η τέχνη να στέκεται στο πλάι της εργατικής τάξης και να µιλά τη γλώσσα της τόλµης και της αλήθειας. Να θέτει σε κίνηση όλα τα αισθητικά της µέσα, της γνώσης, αλλά και όλο τον ανθρώπινο ψυχισµό, τη φαντασία, το συναίσθηµα και τη βούληση να συστρατευθεί µε τις ανάγκες και τα καθήκοντα των δηµιουργών όλου του πλούτου που βρίσκεται γύρω µας, της εργατικής τάξης.

Καλούµε τους συναδέλφους του κλάδου, όλους τους εργαζόµενους, τους µαθητές, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, να συναντηθούν στην έκθεση γελοιογραφίας που θα διοργανώσει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου στις 19 Νοέµβρη 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συλλόγου Εµποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

Παράλληλα µε την έκθεση θα πραγµατοποιηθούν εκδηλώσεις και συζητήσεις που εγκαίρως θα ανακοινωθούν µε την επίσηµη δηµοσίευση του προγράµµατος.

Αγωνιστικά η ∆ιοίκηση
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου