Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

... αντιδράσεις για τη ληστεία στην ΕΡΤ ...

*
ΠΟΕΣΥ
***
*


“ Όχι στην υφαρπαγή κονδυλίων της ΕΡΤ
για την ενίσχυση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη υφαρπαγή του 25% του ειδικού τέλους της ΕΡΤ και τη μεταφορά του αντίστοιχου ποσού, μέσω της ΔΕΗ στο Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Ήδη η σχετική απόφαση των υφυπουργών Επικρατείας, Σ. Κεδίκογλου, και Περιβάλλοντος, Ασ. Παπαγεωργίου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει ότι το ποσοστό θα καθορίζεται ετησίως, ενώ η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει το ΛΑΓΗΕ για τον αριθμό κατόχων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, που οφείλουν να καταβάλλουν το τέλος.
«Η αντισυνταγματική, αναίτια και άδικη αφαίρεση του εν λόγω ποσοστού από το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ υπέρ αλλότριων σκοπών και συμφερόντων (διάσωση της αγοράς ενέργειας, όπως η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΕΡΤ ομολογεί), τονίζεται σε σχετικό εξώδικο της ΠΟΣΠΕΡΤ, συνεπάγεται απώλεια για την ΕΡΤ του ιλιγγιώδους ποσού των 75 εκατομμυρίων ευρώ».
Η ΠΟΕΣΥ υπενθυμίζει ότι οικονομική, κοινωνική αλλά και νομική υποχρέωση της ΕΡΤ με βάση το Νόμο 1730/1987, είναι «να εξυπηρετεί τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας και να αποτελεί παράγοντα της διασφάλισης της πολυφωνίας. Στην ΕΡΤ-Α.Ε. επιβάλλεται η υποχρέωση κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό. Τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ-Α.Ε. απευθύνονται σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ειδικών κοινωνικών κατηγοριών, χωρίς να επηρεάζονται από το βαθμό θεαματικότητας και ακροαματικότητας των εκπομπών που προορίζονται γι’ αυτές. Ως αντιπαροχή για το δικαίωμα λήψης των παραπάνω εκπομπών ορίζεται και εισπράττεται από την ΕΡΤ-ΑΕ, στην οποία και περιέχεται ανταποδοτικό τέλος (εισφορά).»
Η επιχειρούμενη υφαρπαγή των 75 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολιτικοκοινωνικά άδικη και αδικαιολόγητη, καθώς στην ουσία, προκειμένου να ενισχυθεί η αγορά ενέργειας η Κυβέρνηση επιλέγει τη θυσία της ΕΡΤ και την κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και του ιδιαίτερου ρόλου που αυτή επιτελεί στην κοινωνία, σε αντίθεση με κερδοσκοπικούς εμπορικούς σταθμούς που εκτός των άλλων συνεχίζουν να απολαμβάνουν ιδιότυπη ασυλία, όπως η δωρεάν χρήση συχνοτήτων, οι φορολογικές απαλλαγές, η δωρεάν παραχώρηση ραδιοτηλεοπτικού υλικού από την ΕΡΤ και ταυτόχρονα στην πλειονότητά τους παραβιάζουν συστηματικά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η μείωση των εσόδων καταδικάζει την ΕΡΤ να μετατραπεί από ποιοτικό πρωταγωνιστή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου σε κομπάρσο, προς όφελος φυσικά των αντίστοιχων ιδιωτικών ΜΜΕ, που πολλοί από τους ιδιοκτήτες τους δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας.
Η ΠΟΕΣΥ συμπαρατάσσεται στον αγώνα των εργαζόμενων στην ΕΡΤ, για την αποτροπή μιας ακόμη προσπάθειας συρρίκνωσης της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.
***

Εν κρυπτώ

η απόφαση της κυβέρνησης

για την ΕΡΤ

ΔΗΛΩΣΗ Προέδρου ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Τρίμη
Υποκριτικά η τρικομματική κυβέρνηση διέδιδε δεξιά αριστερά ότι θα ενισχύσει και θα αναπτύξει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ώσπου, εν κρυπτώ, το Δεκαπενταύγουστο, αποφάσισε να απομειώσει τα έσοδα της ΕΡΤ κατά 75 εκατομμύρια ευρώ, να τα προσφέρει στους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας και να συρρικνώσει προφανώς τις θέσεις εργασίας και την ποιότητα του προγράμματος των δημόσιων ΜΜΕ, υπέρ -πάλι- των ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων του χώρου της Ενημέρωσης. Εύγε!
Δ.Κ. Τρίμης
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου