Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

... συνάντηση ΕΣΗΕΑ - Κεδίκογλου ...

*
Παρόν
***
*
Τα 8 θέματα που έθεσε
η ΕΣΗΕΑ στον Κεδίκογλου


Παρεμβάσεις στους μεσάζοντες στη διαφήμιση, διατήρηση του καθεστώτος των ισολογισμών και του ανταποδοτικού τέλους ως έχει, διανομή της κρατικής διαφήμισης με ίσους όρους και επέκταση του αγγελιοσήμου στο Internet είναι οι δεσμεύσεις του κυβερνητικού κλιμακίου για τα ΜΜΕ, όπως τις αποτύπωσε η ΕΣΗΕΑ σε εσωτερικό της σημείωμα μετά τη συνάντηση της 30ής Ιουλίου.

Σε αυτή συμμετείχαν από την πλευρά του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ οι Δημήτρης Τρίμης, Νανά Νταουντάκη, Μαρία Αντωνιάδου, Μάκης Διόγος, Χρήστος Κυρίτσης, Σταμάτης Νικολόπουλος και από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σίμος Κεδίκογλου και οι γενικοί γραμματείς Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Γιάννης Παναγιωτόπουλος και Ανδρέας Κατσανιώτης.

Στο ενημερωτικό σημείωμα που συντάχθηκε, η ΕΣΗΕΑ εστιάζει σε 8 σημεία. Σύμφωνα με τα δικά της συμπεράσματα από τη συνάντηση, στο σκέλος των αιτιών της κρίσης στον δημοσιογραφικό κλάδο, εκτός από τη γενική οικονομική κατάσταση, «επιπλέον αίτια» ήταν «η αδιαφάνεια στον τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης και η διαπλοκή, η οποία εκφράστηκε με την ύπαρξη λαθρόβιων εντύπων».

Για τη διαφήμιση «σημαντική βοήθεια για την υπέρβαση της κρίσης θα δώσει, σύμφωνα με τον υπουργό, η μείωση του ποσοστού το οποίο λαμβάνουν οι μεσάζοντες από τη διαφήμιση». «Υποσχέθηκε επίσης», αναφέρεται στο σημείωμα, «ότι θα επεκτείνει το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις του διαδικτύου». Επίσης αναφέρθηκε στον διαχωρισμό των sites σε ενημερωτικά και μη. Τα ενημερωτικά θα πρέπει «να λειτουργούν με κανόνες», «να απασχολούν συγκεκριμένο αριθμό δημοσιογράφων» και «να μπει τέλος στη λογοκλοπή».

Στο τρίτο σημείο, για τις ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες, «ο υπουργός απάντησε ότι η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της συλλογής των απόψεων και των προτάσεων των ενδιαφερομένων». Για την κρατική διαφήμιση «κύριο μέλημα» του υπουργού είναι «να μοιράζεται με ισονομία, διαφάνεια και εφόσον οι επιχειρήσεις ΜΜΕ πληρούν συγκεκριμένους κανόνες (εργασίας συγκεκριμένου αριθμού δημοσιογράφων, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα)».

Η ΕΣΗΕΑ έθεσε το ζήτημα των εφημερίδων, που η μία μετά την άλλη κλείνουν, αφήνοντας χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος και τους εργαζόμενους, προτείνοντας τη δημιουργία «εταιρικού κεφαλαίου που θα καλύπτει τις απαιτήσεις αυτές». «Ο υπουργός τάχθηκε σαφώς υπέρ του να υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο, όμως επιφυλάχθηκε, με την παρατήρηση ότι πιθανόν οι πολλές προδιαγραφές να κάνουν απαγορευτική την επένδυση στα ΜΜΕ». Σημείωσε πως είναι «υπέρ της πλήρους διαφάνειας» και ότι «θα πρέπει από εδώ και πέρα να αποφύγουμε τους αχυρανθρώπους και ότι δεν μπορούν τα λαθρόβια έντυπα να εμφανίζονται ως τιμητές».

Στο ζήτημα των ισολογισμών, η ΕΣΗΕΑ αναφέρει πως ο Σ. Κεδίκογλου «είναι υπέρ της συνέχισης του υπάρχοντος καθεστώτος δημοσίευσης» και πως στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» «κύριο επιχείρημα» είναι «η μη εξάπλωση του διαδικτύου σε όλη την Ελλάδα».

Για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ, πιστεύει πως «μπορούν να έχουν σταθερή θέση στο οργανόγραμμα». Ανέφερε πως ο «τελευταίος διαγωνισμός υπήρξε σφαγιαστικός και αδιαφανής» και ζήτησε «τη συνεργασία της ΕΣΗΕΑ για τον επόμενο διαγωνισμό». «Ξεκαθάρισε», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ότι δεν υπάρχει περίπτωση να θιγεί το ανταποδοτικό τέλος».

Τέλος, για τα δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ η ΕΣΗΕΑ υπενθύμισε στον υπουργό ότι εκκρεμεί η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον τρόπο πληρωμής των δημοσιογράφων. «Ο υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει, καθώς προηγουμένως θα πρέπει να έχει επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών».
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυκρότηση
*




............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου