Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Νέα πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ η Αντωνιάδου…

*
Ανασυγκρότηση
***
*


…λένε οι "Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι"

Νέο Πρόεδρο απέκτησε κατά την σημερινή ψηφοφορία για την ανάδειξη Προεδρείου η 
ΕΣΗΕΑ. Εξελέγη η κα Αντωνιάδου με πέντε (5) ψήφους υπέρ και τρία (3) λευκά επί των οκτώ (8) παρόντων μελών του ΔΣ της Ενώσεως.

Όμως, η κα Αντωνιάδου, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, που την ανέδειξε νόμιμη Πρόεδρο, κήρυξε άγονη την ψηφοφορία με τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι έπρεπε να συγκεντρώσει έξι (6) ψήφους και όχι πέντε (5). Και γι αυτόν το λόγο δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα και δεν αναλαμβάνει τα νέα της καθήκοντα, ενώ τους ίδιους αβάσιμους ισχυρισμούς επαναλαμβάνει και σχετική σημερινή ανακοίνωση της Παράταξής της.

Ο ισχυρισμός της αυτός είναι νομικά αβάσιμος, αφού, σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 2 του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ, καθώς και το άρθρο 65 του Αστικού Κώδικα, η κα Αντωνιάδου συγκέντρωσε το 50 +1 των παρόντων μελών του ΔΣ, δηλαδή πέντε (5) ψήφους εκ των οκτώ (8) παρόντων.

Ειδικότερα, το άρθρο 12 παρ. 2, αναφέρει ότι… «Τις αποφάσεις του το ΔΣ τις παίρνει με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, που είναι παρόντα…»

Πέραν αυτού, υπάρχει και γνωμοδότηση της νομικής μας Υπηρεσίας, η οποία, ερμηνεύοντας την παραπάνω διάταξη επισημαίνει:

«Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω για την εκλογή σε οποιοδήποτε αξίωμα απαιτούνται τόσες θετικές ψήφοι όσος είναι ο αριθμός του μισού συν ένα των μελών που είναι παρόντα».

Συνεπώς, βεβαιωμένα και αποδεδειγμένα, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ εξελέγη η κα Αντωνιάδου, στην οποία ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Εμείς, θα είμαστε δίπλα της. Και το εννοούμε αυτό. Αρκεί να συμμορφωθεί με την νομιμότητα, όπως αυτή διαγράφεται στο Καταστατικό μας και την γνωμοδότηση την Νομικής Υπηρεσίας. Στα χέρια της κρατά την τύχη του ΕΔΟΕΑΠ και των ασφαλισμένων του Οργανισμού μας.

«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»
---
...λένε οι "Επαγγελματίες Δημοσιογράφοι"

Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ εξελέγη σήμερα η κα Μαρία Αντωνιάδου, η οποία όμως δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα στην ψηφοφορία την οποία η ίδια προκάλεσε.

Όπως αναφέρεται και σε εγκύκλιο της νομικής υπηρεσίας της ΕΣΗΕΑ:

«…Στο άρθρο 9 παρ. 1ν. 1264/1982 ρητά ορίζεται ότι «Η διοίκηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης συγκροτείται όπως ορίζει το καταστατικό». 

Η διάταξη αυτή έχει εφαρμογή τόσο όσον αφορά τη συγκρότηση του ΔΣ όσο και τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών. 

Ειδικά για το θέμα της απαρτίας το Καταστατικό στ παρ. 2 του άρθρου 12 ορίζει ότι «το ΔΣ έχει απαρτία όταν είναι παρόντα έξι από τα ένδεκα μέλη του», 

Επί 8 παρόντων συναδέλφων, η κυρία Αντωνιάδου έθεσε σήμερα το μεσημέρι υποψηφιότητα και έλαβε 5 θετικές ψήφους, ενώ 3 συνάδελφοι ψήφισαν λευκό, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί αρνητική ψήφο.

Και με τον τρόπο αυτό εξελέγη.

Ειδικά για το θέμα της απαρτίας το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ στην παρ. 2 του άρθρου 12 ορίζει ότι «το ΔΣ έχει απαρτία όταν είναι παρόντα έξι από τα ένδεκα μέλη του»,

Σύμφωνα με το άρθρο 65 του Αστικού Κώδικα: «Εάν δεν ορίζεται κάτι άλλο στο Καταστατικό οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων». Με τη διάταξη αυτή του ΑΚ συμπλέει και η διάταξη της παρ. 2 εδ. β’ του άρθρου 12 του Καταστατικού κατά την οποία,
«Τις αποφάσεις του το ΔΣ τις παίρνει με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του που είναι παρόντα, εκτός από τις ειδικές περιπτώσεις που ορίζονται σε άλλα άρθρα (περί των οποίων όμως δεν πρόκειται στην προκειμένη περίπτωση)».

Συνεπώς, η κα Μαρία Αντωνιάδου εξελέγη πρόεδρος με απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων, όπως προβλέπεται από το καταστατικό και το νόμο.

Ως εκ τούτου, είμαστε βέβαιοι ότι η νέα Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και νόμιμος εκπρόσωπος σύμφωνα με το καταστατικό. αρχίζει αμέσως δουλειά για την αντιμετώπιση των φλεγόντων ζητημάτων του κλάδου και ιδιαίτερα του ΕΔΟΕΑΠ και βέβαια να υπερασπιστεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των μελών της ΕΣΗΕΑ που υπονομεύει ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας του ΕΔΟΕΑΠ, οι εργοδότες και η κυβέρνηση.

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων 
---
*

1 σχόλιο:

  1. Ενώ ο Μυλωνάς περνώντας στην πρώτη θέση εκμεταλλευόμενος τον .....ιπποτισμό του προηγούμενου -περάστε αφέντη- βρέθηκε για δύο ακόμη χρόνια στην προεδρία της ΕΤΗΠΤΑ, χωρίς να φέρει καμία μα καμία αντίρρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή