Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

... από την ΕΡΤ στους ιδιώτες - ο Γκίκας Μάναλης ήξερε ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ανοιχτοί λογαριασμοί

της TEAM με το Δημόσιο



To «φιλέτο» των μεταδόσεων στην ιδιωτική TV
και το κόστος στο φορολογούμενο...

Το κόστος των αποζημιώσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ, δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό των συμφωνιών για αθλητικά γεγονότα, το οποίο είχε συνάψει η ΕΡΤ. Αν τα δικαιώματα αυτά δεν μεταβιβαστούν εγκαίρως στη ΝΕΡΙΤ, τότε θα υπάρξει και νέα επιβάρυνση του Προϋπολογισμού και ευθύνες για τους δύο υπουργούς που υπέγραψαν το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ.

Πρώτο στην ατζέντα είναι το Champions League. Η TEAM, έχει άλλα δύο χρόνια συμβολαίου με την ΕΡΤ ΑΕ, ύψους 21,8 εκατ. ευρώ. Το Champions League ξεκινάει στις 16 Αυγούστου και η νέα εταιρεία δεν είναι έτοιμη να μεταδώσει τους αγώνες. Αν δεν συμβεί αυτό, η TEAM, όπως προβλέπεται στη σχετική σύμβαση, θα διεκδικήσει από το ελληνικό δημόσιο το οφειλόμενο ποσό και θα αναζητήσει νέο ελεύθερο κανάλι για τη μετάδοση των αγώνων της Τετάρτης.

Ακολουθούν οι συμβάσεις με την EBU. Η ΕΡΤ έχασε το Confederations Cup το οποίο με αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών μεταφέρθηκε στο Σκάι, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της EBU. Η ΕΡΤ είχε πληρώσει για το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, μέσω της EBU τη FIFA και έχει αποκτήσει ταυτόχρονα και τα δικαιώματα για το Mundial του 2014. Έχει χάσει ήδη το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου το οποίο διεξάγεται στη Βαρκελώνη και δεν φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης του Παγκόσμιο Πρωταθλήματος Στίβου που ξεκινάει τον Αύγουστο στη Μόσχα. Η ΕΡΤ είχε πληρώσει και για τα δύο τουρνουά.

Με περισσότερο παρασκήνιο είναι η υπόθεση του Eurobasket. Η ΕΡΤ από τις αρχές Μαΐου είχε εξασφαλίσει με πρόταση 4 εκατ. ευρώ τα Eurobasket 2013 & 2015 και το Mundobasket 2014. Η FIBA ζητούσε 4,5 εκατ. ευρώ και με εντολή του Γ. Μάναλη η προσφορά μειώθηκε στα 4 εκατ. ευρώ. Αν και υπήρχε προφορική συμφωνία, η γραπτή προσφορά δεν εστάλη ποτέ και προς τη FIBA και δεν εγκρίθηκε από το ΔΣ και κατά συνέπεια δεν βαραίνει την ΕΡΤ ΑΕ ή το δημόσιο. Ήταν μια από τις συμφωνίες που περιέργως «πάγωσαν», προφανώς προς εξυπηρέτηση εκείνων που γνώριζαν πως θα επέλθει λουκέτο στην ΕΡΤ. Τα δικαιώματα πήγαν στον ΑΝΤ1 και τον ΟΤΕ με συνολική προσφορά 1,1 εκατ. ευρώ μόνο για το Eurobasket 2013 που θα γίνει το Σεπτέμβριο στη Σλοβενία. Ο ΑΝΤ1 χωρίς την ΕΡΤ ως αντίπαλο, πέτυχε να αποκτήσει και τα δικαιώματα του προημιτελικού για την Εθνική Νέων στο Μπάσκετ, του ημιτελικού και του τελικού του παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Αντιθέτως με το Eurobasket 2013, ο Γκίκας Μάναλης δεν «πάγωσε» τη συμφωνία με την SportFive International για τους Χειμερινούς (2014) και Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (2016). Γνωρίζοντας προφανώς πως σε ένα χρόνο θα υπάρχει διάδοχο σχήμα υπέγραψε την απόφαση καταβολής 3.028.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων στις 6 Ιουνίου 2013, μόλις 5 μέρες πριν το λουκέτο.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου