Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

... ΜΜΕ - φρένο στην αυθαιρεσία των εκδοτών - καναλαρχών; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Σχόλιο "Α": Να περάσουμε όμως και στις πράξεις...

Οι πρακτικές «πρόληψης» των εργοδοτών,
απολύσεις – μειώσεις μισθών,
θα ακυρωθούν στην πράξη

Κατά των πρακτικών των εργοδοτών, που απολύουν ή μειώνουν αποδοχές, ως ένα μέτρο «πρόληψης», αλλά και άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση, ενόψει των σχεδιαζόμενων αλλαγών στο πεδίο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τάχθηκε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Η θέση αυτή αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η οποία και του έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα, με δεδομένο πως στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης έχουν ενταθεί τέτοιες πρακτικές το τελευταίο διάστημα.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες «θα ακυρωθούν στην πράξη από τα προωθούμενα μέτρα» του υπουργείου Εργασίας. Επιπλέον, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΠΟΕΣΥ για τη δέσμη νομοθετικών πρωτοβουλιών που επεξεργάζεται το υπουργείο αυτή την περίοδο, για τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την ενδυνάμωση του ΣΕΠΕ. Όπως υπογράμμισε, «στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζομένους να διαπραγματεύονται με τους εργοδότες και για μισθολογικά ζητήματα. Η δυνατότητα αυτή αναδεικνύει εκ των πραγμάτων τον ιδιαίτερα σημαντικό και αναντικατάστατο ρόλο των σωματείων και της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των δημοσιογράφων αναφέρθηκαν στα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε όλη τη χώρα οι εργαζόμενοι του κλάδου. Πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας, εργασία με ελάχιστη ή και χωρίς καθόλου αμοιβή, κυρίως στο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης (portal, site κ.λπ.), κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας συνολικά κ.ά.

Έμφαση δόθηκε από τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων στο ζήτημα της απασχόλησης με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και της μη ένταξης στο καθεστώς του αγγελιοσήμου των δημοσιογράφων στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Ζήτησαν επίσης, την εντατικοποίηση των ελέγχων από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Ταυτόχρονα, ενημέρωσαν τον υπουργό Εργασίας, όπως προαναφέρθηκε, για τα φαινόμενα απολύσεων ή μειώσεων αποδοχών στα Μέσα.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου