Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

... "Λογοκρισίες στην Ελλάδα" - τριήμερο συνέδριο ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Άμεση και έμμεση λογοκρισία


Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στη λογοκρισία και την κριτική;


Γράφει ο Δημ. Κανελλόπουλος

Πονεμένη ιστορία η λογοκρισία στην Ελλάδα. Και δεν λέω μόνο στη δημοσιογραφία αλλά και σε πολλές ακόμα εκδοχές του δημόσιου λόγου, από τις εικαστικές τέχνες, τον στίχο, τη μουσική και τη λογοτεχνία, έως το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Αν και στη δημοσιογραφία η χειρότερη μορφή λογοκρισίας είναι η αυτολογοκρισία, εδώ που τα λέμε, αλλά δεν είναι της παρούσης για να το συζητήσουμε.

Από σήμερα λοιπόν ώς (και) το Σάββατο διοργανώνεται στην Αθήνα, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ), ένα συνέδριο με θέμα «Λογοκρισίες στην Ελλάδα».

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται στη χώρα μας μια τόσο συστηματική ερευνητική προσπάθεια καταγραφής και ανάλυσης της λογοκρισίας τόσο στο επίπεδο της θεωρίας και της ανάλυσης όσο και στο επίπεδο του βιώματος και της πράξης.

Στο τριήμερο συνέδριο θα παρακολουθήσουμε την ιστορία της λογοκρισίας, όχι μόνο επί δικτατορίας, αλλά και επί μεταπολίτευσης. Τα ερωτήματα που απαντώνται είναι πολλά. Ποια η θέση της λογοκρισίας σε μια εδραιωμένη δημοκρατία;

Ποιες οι μορφές της, πώς ταξινομούνται και πώς περιοδολογούνται; Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στη λογοκρισία και την κριτική;

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, «πενήντα ομιλητές διερευνούν την άμεση και έμμεση λογοκρισία που παρουσιάζεται σε όλες τις μορφές της, από τις πιο παραδοσιακές εκφορές στη βλασφημία και τα “εθνικά θέματα” ώς τις επιβιώσεις της σήμερα και τις πλέον σύγχρονες μορφές στον χώρο του διαδικτύου. Από την ευθεία καταστολή στην προληπτική λογοκρισία και, τέλος, στον κατεξοχήν ανεξιχνίαστο λογοκριτικό τύπο: την αυτολογοκρισία».

Να τη λοιπόν και η αυτολογοκρισία.

Σημειώστε τους τίτλους από κάποιες από τις προγραμματισθείσες διαλέξεις.

➦ «Λογοκρισία και λογοτεχνικά είδη: Η παιγνιώδης περίπτωση του Νεοελληνικού Χρονογραφήματος».

➦ «Θέατρο, θεσμοί και (αυτο)λογοκρισία: Παραδείγματα από το Εθνικό Θέατρο».

➦ «Λογοκρισίες ερωτικής λογοτεχνίας: Η περίπτωση του Μεγάλου Ανατολικού».

➦ «Σκάνδαλα, ιερείς και αφορισμοί: ο κλήρος στη μικρή και μεγάλη οθόνη της δεκαετίας του 1980».

➦ «Θα κλάψουν γυναίκες εξαιτίας της. Η περίπτωση της ταινίας “Εμμανουέλα” στη συγκυρία της μεταπολίτευσης».

➦ «Κινηματογράφος και λογοκρισία: Από το λογοκρίνομαι στο αυτολογοκρίνομαι».

➦ «Το σώμα του παστιτσίου: Γέρων Παστίτσιος και Corpus Christi».

➦ «Κανόνες, απαγορεύσεις και αυτολογοκρισία στο Καρναβάλι της Αθήνας 1887-1920».

Και ιδού μερικοί από τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες:

Νίκος Αλιβιζάτος, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βασίλης Μαζωμένος, σκηνοθέτης, Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, κριτικός και ιστορικός μουσικής, Γιώργος Πλειός, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεοδόσης Τσιρώνης, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Εμπειρίκος, ιστορικός, Δέσποινα Μουζάκη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πηνελόπη Πετσίνη, διδάκτωρ Τεχνών & Ανθρωπιστικών Επιστημών, Γιάννης Γκλαβίνας, διδάκτωρ Ιστορίας-ΓΑΚ, και άλλοι.

Από την «Εφημερίδα των Συντακτών» συμμετέχουν ο Τάσος Κωστόπουλος και ο Δημήτρης Ψαρράς.

«Λογοκρισίες εμφανίζονται όταν και όπου μέσω του λόγου και της τέχνης διακυβεύονται υλικά αγαθά ή ιδανικά: η θρησκεία, το έθνος, το κράτος, η αγορά, τα χρηστά ήθη» αναφέρεται στο σκεπτικό του συνεδρίου.

«Οταν δηλαδή -είτε πραγματικά είτε φαντασιακά- απειλούνται πραγματικές αξίες ή σύμβολα».

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη (πάρκο Ελευθερίας - Β. Σοφίας) και δεν απαιτείται εγγραφή. Ολο το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στο logokrisies.wix.com/logokrisies.
---
πηγή: www.efsyn.gr
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου