Σάββατο 21 Μαΐου 2016

... ΕΔΟΕΑΠ - πρόβλεψη: οι εργοδότες θα δώσουν λύση ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Θα συσκεφθούν και στην Πάτρα!
ΠΟΕΣΥ: συσκέψεις επί συσκέψεων…


Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ με τους προέδρους των ενώσεων – μελών της, την Τετάρτη 18/5, παρότι το νέο ασφαλιστικό έχει ψηφιστεί εδώ και 10 ημέρες και τα χρονικά περιθώρια ως την οριστική κατάργηση του αγγελιοσήμου (31 Ιουλίου) στενεύουν δραματικά.

Με πρόταση της ΕΣΗΕΠΗΝ, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στην Πάτρα, το δεύτερο σαββατοκύριακο του Ιουνίου, με τα προεδρεία των Ενώσεων και την Ομοσπονδία, ενδεχομένως και με την υποστήριξη νομικών και άλλων συμβούλων (π.χ. Σάββας Ρομπόλης κ.ά.). Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης, υποστήριξε ότι ο θεσμοθετημένος φόρος διαφήμισης 20% (επιβάλλεται μόνο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις), με επέκτασή του σε όλα τα ΜΜΕ, μπορεί να γίνει ο νέος πόρος για το ασφαλιστικό των ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Σταμάτης Νικολόπουλος, διευκρίνισε ότι η εξασφάλιση πόρου (σαν το αγγελιόσημο) παραμένει προαπαιτούμενο για διάλογο, ενώ υπενθύμισε ότι το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ δεν έχει κλείσει, παρά τα όσα διαδίδονται, απ’ όσους θέλουν να χαθούν χρήματα και κεκτημένα.

Τέθηκε, επίσης, αίτημα μεταφοράς αποθεματικών από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ προς τον ΕΔΟΕΑΠ, για να καλύψει περισσότερους ή όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, «εφόσον το επιτρέψουν οι μελέτες». Πάντως, οι αναφορές για τη δημιουργία Συνδικάτου Τύπου και ενιαία ασφάλιση σε όλο τον κλάδο «δυσκόλεψαν» κάποιους, απρόσμενα.

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ που συνεδρίασε στη συνέχεια, ανέθεσε στους νομικούς συμβούλους των ενώσεων (Μ. Τσίπρα από την ΠΟΕΣΥ, Α. Καϊδατζής από την ΕΣΗΕΠΗΝ και την ΕΣΗΕΣΘΕΕ, Α. Μαυραγάνης από την ΕΣΗΕΜΘ, Δ. Περπατάρης από την ΕΣΠΗΤ και νομικό εκπρόσωπο από την ΕΣΗΕΑ) να συντάξουν το πλαίσιο συζήτησης για τον διάλογο με τους εργοδότες που συντονίζει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την επόμενη ημέρα του ΕΔΟΕΑΠ.

Το πόρισμα αναμένεται στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Για το ζήτημα συνέχισης του διαλόγου στο υπουργείο Εργασίας, με τους εργοδότες, η σχετική συζήτηση δεν κατέληξε σε ψηφοφορία και απόφαση.

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΕΚΔ / ΕΣΠΗΤ στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, Γιάννης Μπαζαίος, τόνισε ότι στη νέα φάση που βρίσκεται ο κλάδος, πρωτεύον είναι να μην υποχωρήσουν άλλο οι παροχές και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για ενοποιήσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, με στόχο τη σύναψη ενιαίας ΣΣΕ και ενίσχυσης της μισθωτής εργασίας στον κλάδο των ΜΜΕ. Επισήμανε, επίσης, ότι οποιαδήποτε αντίληψη / μεθόδευση περί επαγγελματικού ταμείου, η οποία εξορίζει από τον κλάδο τους ανέργους και τους συνταξιούχους των ΜΜΕ, είναι απορριπτέα και εγκληματική. Σε ό,τι αφορά, δε, τις συζητήσεις για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, διευκρίνισε ότι παρότι είναι απαραίτητη η επιβίωση του Οργανισμού ως συνδετικού κρίκου για όλο ανεξαιρέτως τον κλάδο των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, ο πρώτος λόγος για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ανήκει αποκλειστικά στους μεριδιούχους του Οργανισμού.

Υ.ΣΤ.1: Στα αξιοσημείωτα της σύσκεψης, ο καβγάς του προέδρου της ΕΣΠΗΤ με τον συνδικαλιστικό μέντορά του, Δημήτρη Τσαλαπάτη, με τον Θέμη Μπερεδήμα να απαγγέλλει με ακρίβεια την προηγούμενη ανάρτηση της ΔΑΕΚΔ στο facebook, για το ασφαλιστικό στα ΜΜΕ. Χαιρετίζουμε την εκ νέου κυβίστησή του, όπως είχαμε κάνει και στο παρελθόν. Θυμίζουμε και τα πεπραγμένα του στην ΕΣΠΗΤ, καθ’ υπόδειξη Τσαλαπάτη:

https://daekd.wordpress.com/2012/11/23/20121122npid/ 

Υ.ΣΤ. 2: Για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΑ και της παράταξης ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, με ένθεν και ένθεν ανακοινώσεις -αν το αγγελιόσημο είναι ιδιωτικός ή δημόσιος πόρος-, προτείνουμε τη σύσταση Επιτροπής, υπό την αιγίδα της ΠΟΕΣΥ, κατά τα πρότυπα της Διαρκούς Επιτροπής Διαλόγου, μεταξύ Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας, για την άρση των συνεπειών του σχίσματος το 1054, που βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση, τα τελευταία 40 χρόνια…
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου