Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

... Φώτης Μπόμπολας - "εκ βαθέων" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Οι τράπεζες έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις"
Τα βασικά σημεία της ακρόασης Μπόμπολα

Υπονοούμενα για ΔΟΛ - Αποστάσεις από Καψή

Οι τράπεζες προ κρίσης έδιναν δάνεια χωρίς καλύψεις και εγγυήσεις, ενώ τα τραπεζικά δάνεια της Πήγασος ανέρχονται στα 160 εκατ. ευρώ συν το εν τρίτο που της αντιστοιχεί από τον αντίστοιχο δανεισμό του Τηλέτυπου (σ.σ. 112 εκατ. είναι το σύνολο).

Αυτό είναι ένα από τα βασικά σημεία της ακρόασης του Φώτη Μπόμπολα από την Εξεταστική επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά τις συνθήκες με τις οποίες χορηγήθηκαν τραπεζικά δάνεια στα μέσα ενημέρωσης και στα κόμματα, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Παραδοχή που οδήγησε τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα να τονίσει: «επιβεβαιώνετε τον πρωθυπουργό ο οποίος μίλησε για κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις διότι έχετε προβλήματα επειδή οι τράπεζες δεν χορηγούν εύκολα χρήμα».

Υπονοούμενα για ΔΟΛ


Ο επικεφαλής της εταιρίας Πήγασος (που εκδίδει τις εφημερίδες Εθνος και Ημερησία ενώ είναι μέτοχος στην εταιρία του Mega, Τηλέτυπος) άφησε, επίσης, σαφή υπονοούμενα εναντίον «ανταγωνιστών» για επιεικείς ρυθμίσεις που πέτυχαν σχετικά με τα δικά τους δάνεια.

«Εγιναν ρυθμίσεις δανείων εταιριών που είναι ανταγωνιστές, ζήτησα το ίδιο αλλά ακόμη δεν κατάφερα να πάρω τέτοια ρύθμιση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κι όταν ρωτήθηκε (από τον Ανδρέα Λοβέρδο) ποιους εννοεί, απάντησε: «ο ΔΟΛ πήρε ρύθμιση στα δάνειά του, η Πήγασος ακόμα προσπαθεί».


Αποστάσεις από Καψή

Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του κ. Μπόμπολα να πάρει αποστάσεις (ή να «αδειάσει», κατά πολλούς βουλευτές) από τον διευθυντή ενημέρωσης του Mega Μανώλη Καψή, ο οποίος προ ημερών υποστήριξε ότι στον φάκελο που απέστειλε η Τηλέτυπος για συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές υπήρχε φορολογική ενημερότητα και, άρα, η αρμόδια Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης που υποστηρίζει το αντίθετο ψεύδεται.

«Πρόκειται για απόψεις του Καψή. Δεν έχει πάρει κατεύθυνση από μετόχους ή από το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο έχει να συνεδριάσει πολύ καιρό», ήταν η κατά λέξη απάντησή του.

Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι απαντώντας σε ερώτηση για το πώς έφτασε το Mega σε αυτό το σημείο μίλησε για συμφέροντα άλλων μετόχων που έχουν σχέση με άλλα κανάλια και πιθανόν δεν έβλεπαν με καλό μάτι το Mega.

Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση της Αν. Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) για το εάν για την σημερινή κατάσταση του Mega ευθύνεται η κυβέρνηση ή οι μέτοχοι απάντησε «νομίζω φταίνε οι μέτοχοι του». Μάλιστα όπως είπε δεν έχει αποφασίσει αν θέλει ο ίδιος να μετέχει στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.

Ο κ. Μπόμπολας εκτόξευσε βέλη σε άλλους μετόχους του Mega και για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του σταθμού παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι. Αφού είπε ότι ο ίδιος ήθελε να καταβληθούν οι αμοιβές από προσωπικούς λογαριασμούς των μετόχων («έβαλα υποθήκη το σπίτι μου γι αυτό») πρόσθεσε: «επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν συμφέροντα και σε άλλα κανάλια δεν έβλεπαν με καλό μάτι το Mega».

Τα παραπάνω οδήγησαν τον βουλευτή της ΝΔ Δημ. Σταμάτη να ρωτήσει, δηλαδή ενήργησαν από κοινού οι μέτοχοι για να βλάψουν τα συμφέροντά τους;

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μπόμπολας ανέφερε ότι η Πήγασος έλαβε τον Απρίλιο του 2016 Κοινό Ομολογιακό Δάνειο ύψους 80 εκατ. ευρώ (το οποίο είχε εγκριθεί τον Μάρτιο του 2014) προκειμένου να αποπληρώσει προηγούμενα τραπεζικά δάνεια, από το οποίο κατέβαλε 3,5 εκατ ευρώ για την αποπληρωμή τόκων.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου