Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

... οι περιπέτειες του "Αθήνα 9.84" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Απεργιακές κινητοποιήσεις
στον ρ/σ "Αθήνα 9,84"
κατά της λογοκριτικής συμπεριφοράς
της διεύθυνσηςΤο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης, 22 Νοεμβρίου 2012 κατά της λογοκριτικής συμπεριφοράς της Διοίκησης και κυρίως του Γενικού Διευθυντή του Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84» και την επαπειλούμενη απόλυση της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά, εάν δεν καταθέσει «δήλωση μετανοίας».

Παρόλη την προσπάθεια μεσολάβησης που κατέβαλε η ΕΣΗΕΑ, η Διοίκηση του σταθμού εξακολουθεί να μεταθέτει το πρόβλημα, προβάλλοντάς το ως προσωπική διένεξη του κ. Καμπύλη με τη συνάδελφο και αποκρύβοντας τελείως την πραγματική της αιτία.

Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε, όταν κατά τη διάρκεια γενικής απεργιακής κινητοποίησης σε όλα τα ΜΜΕ που είχε κηρύξει η ΕΣΗΕΑ για τις 17 Οκτωβρίου, ο κ. Καμπύλης αντισυναδελφικά και αντισυνδικαλιστικά ενεργώντας επέβαλε ως πρώτη είδηση την «ανακοίνωση» του σταθμού ότι «η ΕΣΗΕΑ φιμώνει τον Αθήνα 9,84».

Η συνάδελφος Λαμπρινή Θωμά ενεργώντας σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, κατά τη διάρκεια της εκπομπής της στον ίδιο σταθμό αποκατέστησε ως όφειλε την αλήθεια. Η άρνησή της να υποταχθεί στη λογοκριτική παρέμβαση της Διεύθυνσης και στη διαστρέβλωση της αληθείας προκάλεσε την οργή του κ. Καμπύλη και την τιμωρία της συναδέλφου αρχικά με κατάργηση της εκπομπής της και στη συνέχεια με ανακοίνωση απόλυσής της. Αυτή είναι η αλήθεια, η οποία επιμελώς αποκρύβεται από τη Διεύθυνση του Ρ/Σ.

Ό,τι επακολούθησε στη συνέχεια ήταν αποτέλεσμα συναισθηματικής φόρτισης. Η εμμονή δε της Διεύθυνσης να μην αποδεχθεί τη διευκρινιστική δήλωση της συναδέλφου, η οποία έγινε μετά από παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, και η επιμονή της στην κατάθεση «δήλωσης μετανοίας» δείχνει ότι εκείνο που πράγματι επιδιώκει με τη δίωξη της συναδέλφου είναι να πνίξει κάθε αντίδραση των εργαζομένων δημοσιογράφων στις αυταρχικές λογοκριτικές παρεμβάσεις.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί και η ευθύνη του Δημάρχου Αθηναίων και Προέδρου της ΔΕΡΑ κ. Καμίνη, ο οποίος δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας του ως άλλος Πόντιος Πιλάτος και να μην παίρνει θέση. Εγκρίνει τις λογοκριτικές παρεμβάσεις των οργάνων του; Συμφωνεί στη δίωξη της συναδέλφου γιατί λειτούργησε σύμφωνα με όσα ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επιτάσσει;

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ έχει ζητήσει την άμεση αποκατάσταση της συναδέλφου και τούτο δεν είναι απλώς προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία ενός δημοσιογράφου, αλλά η υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου, καθώς και η καταδίκη κάθε λογοκρισίας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

***
Η ΕΣΗΕΑ προσέφυγε στο ΕΣΡ
για τη λογοκρισία στον ρ/σ "Αθήνα 9,84"

Την άμεση παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για την λογοκριτική στάση της Διοίκησης και της Γενικής Διεύθυνσης του Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84», αλλά και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά, ζητεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Στη σχετική επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Προς
τον Πρόεδρο και το Δ.Σ.
του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

Κύριε Πρόεδρε,
Με αφορμή την λογοκριτική στάση που έχει επιδείξει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΡΑ 9,84 και ο Γενικός Διευθυντής αυτής κατά της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά, σας ζητούμε, όπως άλλωστε εμπίπτει στις αρμοδιότητές σας, όπως αυτές αποτυπώνονται στο άρ. 4 του ν. 2863/2000, να διενεργήσετε τον απαραίτητο έλεγχο καθώς και να ορίσετε συνάντηση μαζί μας, το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να θέσουμε υπόψη σας τα στοιχεία που υπάρχουν και ασκούν ενδεχομένως επιρροή σε οποιαδήποτε απόφαση λάβετε.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                                                         Η Γενική Γραμματέας»
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

                ............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

                                                                            *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου