Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

... οι εφημερίδες αύριο: τετρασέλιδα και χέρι - χέρι ...

*
Enimerosi24
***

Ανατρέπεται ο μιντιακός χάρτης με την τοποθέτηση Επιτρόπων στις τράπεζες - Λουκέτο ή άρθρο 99 προοιωνίζεται για τα περισσότερα ΜΜΕ


Γιατί ο Σταύρος Ψυχάρης με άρθρο του στο Κυριακάτικο Βήμα προειδοποιούσε το Σαμαρά λέγοντας ότι «Η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως ο Πρωθυπουργός έχουν την υποχρέωση να παρεμποδίσουν όσους τροϊκανούς ονειρεύονται εξουσία και χρήμα»;

Γιατί ανέφερε, «Εν είδει υποσημειώσεως: Όσοι ερευνούν για δάνεια των εφημερίδων ας γνωρίζουν ότι ο «θησαυρός» θα είναι άνθρακες. Και ότι οι εφημερίδες αυτής της χώρας μπορεί να εκδοθούν ακόμη και τετρασέλιδες – αλλά θα εκδοθούν και θα κυκλοφορήσουν, έστω χέρι με χέρι!»;

Διότι στην περίπτωση που τοποθετηθούν Επίτροποι στις ελληνικές τράπεζες σχεδόν το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ, είτε θα αναγκαστεί να υπαχθεί στο άρθρο 99 είτε να βάλει λουκέτο, αφού κανένα πιστωτικό ίδρυμα δεν θα δεχθεί να δανειοδοτήσει υπερχρεωμένα «μαγαζιά»!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατεί πανικός (για να το πούμε κομψά) στα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας. Αιτία η είδηση ότι η κυβέρνηση θα αποδεχτεί – κατά πάσα πιθανότητα, την επιτροπεία, εκτός από τα υπουργεία και τους δήμους, και στις τράπεζες! Η τρόικα είναι απόλυτη σε αυτό το σημείο, ενώ από την πρώτη στιγμή που ενεπλάκη στα εσωτερικά της χώρας μας τοποθέτησε στην black list τις ελληνικές επιχειρήσεις ΜΜΕ, για τις οποίες θεωρεί ότι έχουν λάβει υπέρογκες και εν πολλοίς αδιαφανείς δανειοδοτήσεις. Μάλιστα κυκλοφορεί η φήμη (η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί), ότι από τις πρώτες κιόλας συζητήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, η τρόικα είχε πει «Ούτε ένα ευρώ από εδώ και πέρα στα ΜΜΕ»! Και η ζωή απέδειξε ότι η συγκεκριμένη ιστορία έχει αρκετή δόση αλήθειας, αφού τα τελευταία τρία χρόνια οι τραπεζικές κάνουλες έκλεισαν για τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα πλήθος μικρομεσαίων, αλλά και μεγάλων μαγαζιών να βάλουν λουκέτο.

Και ερχόμαστε στο σήμερα: Η πληροφορία ότι οι κάνουλες θα σφραγιστούν οριστικά για τα ΜΜΕ προκαλεί νευρικό κλονισμό στα μεγάλα «μαγαζιά», τα οποία έστω και με σημαντικές απώλειες έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να κρατηθούν όρθια!

Θεωρείται βέβαιο ότι αν τις προσεχείς εβδομάδες τα μεγάλα εκδοτικά και τηλεοπτικά συγκροτήματα πάρουν αρνητικές απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν υποβάλει για δανειοδότηση οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και πρωτόγνωρες! Ενδεικτική είναι η ξαφνική ανακοίνωση της «Καθημερινής» για εθελουσία, αφού μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί… Ενώ σε δέκα μέρες από σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα της ΑΜΚ που έχει αναγγείλει ο ΔΟΛ, την ίδια ώρα που το Mega ασφυκτιά αδυνατώντας να εξασφαλίσει τραπεζική αρωγή.

Έτσι το ένα σενάριο δείχνει ότι εκδότες και καναλάρχες, θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους παρέχει η νέα νομοθεσία, μεταξύ των οποίων η υπαγωγή στο άρθρο 99 ή μαζικές απολύσεις χωρίς καταβολή αποζημιώσεων και φυσικά για τους «τυχερούς» που θα διατηρήσουν την εργασία τους, συμφωνίες με μισθούς Βουλγαρίας!

Ενώ το άλλο σενάριο – σύμφωνα με τους ειδικούς – δεν αποκλείει να δούμε μαζικά λουκέτα προκαλώντας σοκ στον κλάδο, με το 80 έως 90 τοις εκατό των σημερινών ΜΜΕ να κλείνει και να ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση μιας νέας μιντιακής βιομηχανίας σε πιο υγιείς βάσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα επιζήσουν όσα «μαγαζιά» (έντυπα ή ηλεκτρονικά) αντέχει η αγορά τα οποία θα λειτουργούν με ορθολογικούς κανόνες, δεδομένου ότι η επιτροπεία στις τράπεζες θα συνεχίσει να είναι αυστηρή… γεγονός που μπορεί να ενθαρρύνει την αληθινή άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος!
Ωστόσο, ορισμένοι εφιστούν την προσοχή στο ενδεχόμενο η τρόικα και οι επίτροποι να παίξουν πολιτικά παιχνίδια, με σκοπό να προχωρήσουν σε deal με ΜΜΕ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, εγχώρια ή ξένα.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

                ............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

                                                                            *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου