Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

... πειρατικό πρόγραμμα από ιδιώτες στα σκαριά ...

*
Χρήστος Ξανθάκης
***
*


ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΥΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΡΙΤ

Ακινησία και πειρατεία
.

Ετοιμάζεται η κυβέρνηση ν' ανοίξει την ΝΕΡΙΤ; Ή, μάλλον, να το θέσω λιγότερο κομψά, ετοιμάζεται να την ανοίξει με πρόγραμμα χύμα, πρόγραμμα κατ' ουσίαν πειρατικό; Δεν ξέρω τι λέει ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του με τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ και την ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι γίνονται συνεννοήσεις με την τηλεοπτική αγορά.

Από τη δική του πλευρά γίνονται, από την πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα, του Σίμου Κεδίκογλου, του Δημήτρη Σταμάτη, του Γιώργου Μουρούτη, τι να σας πω, απάντηση δεν έχω. Κάποιοι πάντως συζητάνε - και συζητάνε στο όνομα της κυβέρνησης.

The game is on, που λένε και οι Βρετανοί. Ελληνιστί, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και όλα παίζουν. Η αγορά έχει δεχτεί κρούσεις για εκπομπή προγράμματος της ΝΕΡΙΤ, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ουδεμία καταληκτική συμφωνία. Και πώς να υπάρξει, τη στιγμή που κανείς δεν έχει μιλήσει για λεφτά; Στο σημερινό σύμπαν της μικρής οθόνης, όπου είναι όλοι τσουρουφλισμένοι και μαδημένοι από τους μπαταξήδες, άμα δεν δείξεις «μαρούλι» και «κασέρι», δεν σε παίρνουν στα σοβαρά.

Κλειστό πόκερ

Απαντες γνωρίζουν επίσης ότι παίζεται ένα κλειστό πόκερ με τους εργαζομένους της ΕΡΤ, μια διελκυστίνδα πολύ ζόρικη. Οπότε; Οπότε κάθονται στο τραπέζι και μιλάνε με την κυβέρνηση, αλλά δεν το δένουνε και κόμπο ότι θα κάτσει η μπίλια. Εχουν άλλωστε υπόψη τους ότι αυτές ακριβώς οι κουβέντες θα χρησιμοποιηθούν αναλόγως στο επικοινωνιακό γαϊτανάκι της αέναης φημολογίας και παπαγαλίας.

«Ολο το κόλπο είναι στο αρχειακό υλικό», μου είπε άνθρωπος της αγοράς με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο. «Γιατί;» τον ρώτησα, και ευτυχώς μπήκε στον κόπο να μου απαντήσει αντί να με μουντζώσει: «Δελτίο ειδήσεων με κανονικούς δημοσιογράφους δεν γίνεται να βγάλει η κυβέρνηση. Οσο τσακωμένος και να είναι κάποιος με την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ, δεν θα πέσει στην απόλυτη ξεφτίλα να βγει μπροστά στην κάμερα και να παραστήσει τον άνκορμαν. Ούτε πίσω από τις κάμερες θα δουλέψει κανείς. Αρα, τι τους μένει; Εκπομπή αρχειακού υλικού με κάνα ψόφιο κροουλάκι από κάτω, για να συμπληρώνεται κάπως η εικόνα. Γι' αυτό και μεταφέρθηκε το αρχειακό υλικό της ΕΡΤ στη δικαιοδοσία του υπουργού Οικονομικών»!

Ολα αυτά βεβαίως τα γνωρίζουν τα γατόνια της ΕΡΤ, εξ ου και η σχετική ανακοίνωσή τους περί αρχειακού υλικού. Λένε εκεί, μεταξύ άλλων: «Από τις 11 Ιουνίου και μέχρι σήμερα δεν έχει φύγει από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στο ραδιομέγαρο καθόλου αρχειακό υλικό προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Η άνευ αδείας χρήση αρχειακού υλικού της ΕΡΤ πλήττει το έννομο συμφέρον όσων νέμονται τα συγγενικά δικαιώματα του υλικού και επισύρει τις σχετικές νομικές ρήτρες και ποινές. Προειδοποιούμε ότι οι εργαζόμενοι ξέρουν το δρόμο προς τον εισαγγελέα και το έχουν αποδείξει».

Σαν να λένε, μην παίζετε με τη φωτιά, θα καείτε. Εκτός πια και αν ψωνίσουν απ' την ελεύθερη αγορά τίποτα ντοκιμαντέρ και τίποτα ταινίες οι κυβερνώντες (θέλω να δω ποιος θα κάνει τις διαπραγματεύσεις!) για να τις προβάλουν στη ΝΕΡΙΤ. Και να προσθέσουν ακόμη ένα διόλου ευκαταφρόνητο έξοδο στον διαρκώς ογκούμενο λογαριασμό...

ΥΓ. Μηδέν εις το πηλίκον και από τη χθεσινή συνάντηση του Παντελή Καψή με εκπροσώπους της ΠΟΣΠΕΡΤ και των δημοσιογράφων. Καμία από τις προτάσεις των εργαζομένων δεν έγινε αποδεκτή και καμία καινούργια πρόταση δεν κατατέθηκε από την πλευρά του υφυπουργού. Απλώς διευκρινίστηκε ότι η τροπολογία για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα.

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου