Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

... Αξιοπρεπή Εργασία(!) στα ΜΜΕ, σήμερα...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Της Αγίας… Εργασίας, μεγάλη η χάρη Της!


Γράφει ο BADDOG

Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία, λέει, η 7η Οκτωβρίου. Τι ακριβώς σημαίνει στο καθ’ ημάς ευρωβασίλειο αυτή η «Αξιοπρεπής Εργασία»; Είσαι δημοσιογράφος, λοιπόν. Τη συλλογική σύμβαση εργασίας, ξέχνα την. Αποτελεί ανάμνηση γλυκιά. Τρέχουμε, πια, στον αστερισμό των ατομικών συμβάσεων. Έτσι, μία ωραία πρωία σού πασάρουν κι εσένα ένα χαρτί, όπου πάνω – πάνω αναγράφεται «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ». Βάσει αυτού, θα τσεπώνεις υποτίθεται- δέκα παράδες. Πολύ λιγότεροι, ασφαλώς, από τους παράδες της ΣΣΕ, αλλά από το ολότελα…

Μόνο που από αυτούς τους δέκα παράδες, οι τρεις θα καταβάλλονται από τον εργοδότη υπό μορφήν «οικειοθελούς παροχής» και οι επτά ως σταθερός μισθός. Και άμα σ’ αρέσει! Αλλά, γιατί να μη σ’ αρέσει; Επειδή στην τελευταία επίσκεψη στο ΑΤΜ βρήκες μέσα εννιά παράδες; Γίνεται να μη σ’ αρέσει ένα χαρτί που τα γράφει τόσο μερακλίδικα;

Και που το υπέγραψες με τόσο μεράκι (ως γνωστόν, εκβιασμοί -φανεροί και υπόρρητοι- δεν υφίστανται ποτέ στο ευρωβασίλειο); «[…] Οποιαδήποτε άλλη μισθολογική ή μη παροχή προς τον μισθωτό πέραν των ανωτέρω συμφωνημένων αποδοχών, καθώς και κάθε άλλη τυχόν πρόσθετη παροχή οικονομικού ή θεσμικού χαρακτήρα, που τυχόν καταβληθούν στο μέλλον σε αυτόν, ρητά συμφωνείται από τα μέρη ότι συνιστούν οικειοθελή παροχή εκ μέρους της Εταιρείας, η οποία διατηρεί το δικαίωμα να την ανακαλεί ελεύθερα για οποιονδήποτε λόγο, χωρίς τούτο να δύναται να θεωρηθεί ως βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως του μισθωτού».

Βγαίνεις, όμως, οικονομικά, αν στο τέλος σου αφαιρέσουν ολόκληρη την «οικειοθελή παροχή»; Μπορείς να επιβιώσεις με επτά παράδες; Μήπως η «Εταιρεία» οφείλει να το ξαναδεί το θέμα, να διορθώσει το ποσό; Don’t worry! Σε αυτό το μερακλίδικο χαρτί έχουν προβλεφθεί τα πάντα:
«[…] Αναγνωρίζει, τέλος, το δικαίωμα της Εταιρείας να εφαρμόσει ατομικά ή στο σύνολο των εργαζομένων σύστημα μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης σε περίπτωση που μεταβληθούν επί τω χείρω τα οικονομικά δεδομένα της Εταιρείας.».


Πόσα είπαμε ότι παίρνεις; Δεν εννοώ σε περίπτωση που μεταβληθούν «επί τα βελτίω τα οικονομικά δεδομένα της Εταιρείας». Εκεί, ξέρουμε όλοι, ότι παίρνεις… τρία!
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου