Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

... ΔΟΛ - έχουν αφεθεί στην τύχη τους οι απλήρωτοι ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Σχόλιο "Α" : "Αόρατες" συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ μάχονται σθεναρά στο πλευρό των χειμαζόμενων κωπηλατών της Μιχαλακοπούλου και διεξάγουν αγώνα σκληρό και επίπονο στους διαδρόμους και στα καφενεία των συναρμόδιων - ενίοτε αναρμόδιων και πάντα αναποτελεσματικών - υπουργείων ...  οι θαυμάσιοι "τακτικοί ελιγμοί" στο πεδίο των "μαχών" που διεξάγουν οι παραπάνω συνδικαλιστικές ηγεσίες, λογικά, έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τον θαυμασμό και τις - ενδόμυχες για ευνόητους λόγους - ευχαριστίες της διοίκησης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη ... διαπρύσιοι κήρυκες του "νυν υπέρ πάντων ο αγών για την ύπαρξη και ευημερία των διευθυντικών στελεχών και αυτής καθ' αυτής της επιχείρησης" προετοιμάζουν τους εργαζόμενους για την μητέρα των μαχών που θα οδηγήσει τις απλήρωτες ψυχές τους στα Ηλύσια Πεδία ... Υ.Γ.: ... τον λόγο έχουν οι απλήρωτοι ...   

Έτοιμοι(;) για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Οριακή η κατάσταση στον ΔΟΛ

Άγνωσται αι βουλαί Ψυχάρη

Συνέλευση εργαζομένων έγινε την Πέμπτη το απόγευμα στα ΝΕΑ με αφορμή την αδυναμία του Οργανισμού να καταβάλει τη μισθοδοσία.

Ο ΔΟΛ χρωστάει στο προσωπικό τους μισθούς Ιουλίου και Αυγούστου και ενώ έχει περάσει και ο μισός Σεπτέμβρης οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν με νυχτερινό μάλιστα e-mail, ότι θα λάβουν κάποια έναντι την επόμενη εβδομάδα. Τις περασμένες μέρες είχε διαρρεύσει ανεπισήμως από μεσαία στελέχη του οργανισμού ότι θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο διαδικασία σταθεροποίησης πληρωμών και εξόφλησης των οφειλομένων.

Μάλιστα όπως μάθαμε οι εργαζόμενοι στα ΝΕΑ ήταν εκείνοι που είχαν λάβει τη σχετική άτυπη ενημέρωση, η οποία αποδείχτηκε τελικά… ευχολόγιο! Για αυτό προφανώς και τα ΝΕΑ ήταν τα πρώτα που αντέδρασαν άμεσα στην ανακοίνωση για τη μη καταβολή της μισθοδοσίας και αυτόν το μήνα. Όπως μας είπαν συνάδελφοι από τα ΝΕΑ αποφασίστηκε ως πρώτη κίνηση να σταλεί μια επιστολή των εργαζομένων στην εφημερίδα προς τη διοίκηση ζητώντας άμεση ενημέρωση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ζητώντας φυσικά γρήγορη αποκατάσταση της μισθοδοσίας και των οφειλομένων. Παράλληλα αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις και στα άλλα Μέσα του ΔΟΛ (ΒΗΜΑ, ΒΗΜΑFM, περιοδικά) και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβουν οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν την επόμενη κίνηση τους που θα είναι γενική συνέλευση με αντικείμενο φυσικά αν θα προχωρήσουν πλέον σε κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά της διοίκησης όλο αυτό το διάστημα που υπάρχει το πρόβλημα με τη μισθοδοσία δεν έχει υπάρξει κάποια κίνηση ώστε να δοθούν απαντήσεις ή να γίνουν κάποιες συζητήσεις ή έστω και κάποιο… μασάζ στους εργαζομένους! Η μόνη κίνηση που είχε γίνει πριν από αρκετούς μήνες ήταν να κατέβει σε μια συνέλευση ο Αντώνης Καρακούσης και να αναγγείλει απολύσεις και μειώσεις μισθών οι οποίες δεν έγιναν μεν, αλλά ακολούθησε η στάση πληρωμών που έχει πρακτικά το ίδιο αποτέλεσμα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τα τεράστια προβλήματα σε όλους τους τομείς που εμφανίζει ο ΔΟΛ, δηλαδή δυσθεώρητα χρέη, πρόβλημα ρευστότητας, κατάρρευση κυκλοφοριών, κατάρρευση διαφημιστικών εσόδων, δεν γίνεται καμία απολύτως κίνηση, είτε προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης προβληματικών τομέων είτε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης τομέων που έχουν αποδυναμωθεί και ουσιαστικά υπολειτουργούν (π.χ sites). Κανείς δεν ξέρει λοιπόν πώς θα αντιδράσει ο Σταύρος Ψυχάρης αν υπάρξει πίεση εκ των έσω, δηλαδή από τους εργαζομένους.

Αυτό διότι κανείς δεν έχει καταλάβει ακόμη τι θέλει να κάνει. Αν θέλει να κρατήσει ζωντανό τον ΔΟΛ ή αν με βάση τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα λοξοκοιτάζει προς το MEGA, θεωρώντας ότι είναι πιο ισχυρό χαρτί και με περισσότερο μέλλον από ό,τι ο ΔΟΛ. Οι πληροφορίες ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια, ισχύει αλλά είναι αδύνατο να βρει τόσα κεφάλαια ώστε να κρατήσει όρθιο τον ΔΟΛ και να πάρει όχι άτυπα όπως τώρα, αλλά και μετοχικά τον έλεγχο του MEGA και πολύ περισσότερο να γίνει και η πολυθρύλητη συγχώνευση με τον Πήγασο.

Η κοινή λογική λέει πως σε αυτή τη συγκυρία όταν πας σε ένα επιχειρηματία και του ζητήσεις να συμμετέχει σε ένα τέτοιο εγχείρημα το πιο φυσιολογικό είναι να δώσει λεφτά για να μείνει ανοιχτό το MEGA, έστω και με ψαλιδισμένο πρόγραμμα και προσωπικό παρά μια εφημερίδα ή κάποια περιοδικά… έστω κι αν αυτά φέρουν βαρείς και ιστορικούς τίτλους. Όμως από το ρεπορτάζ, εκείνο που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση και δεν θα το έλεγε κανείς αισιόδοξο σημάδι, είναι ότι το τελευταίο διάστημα διάφορα στελέχη του ΔΟΛ (δημοσιογράφοι, διοικητικοί κ.α) ζήτησαν και έλαβαν την αποζημίωση τους και συνεχίζουν να εργάζονται με μπλοκάκι.

ΥΓ: Εννοείται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα παίξει αποφασιστικό, αν όχι τον απόλυτο ρόλο σε όσα θα γίνουν, τόσο στον ΔΟΛ όσο και γενικότερα στα ΜΜΕ. Οπότε η κατάσταση θα αρχίζει να ξεκαθαρίζει γενικά αλλά και ειδικά σε κάθε «μαγαζί» από το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου!
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου