Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

... ΕΤΑΠ-ΜΜΕ : συντάξεις, δεύτερη φορά "αριστερό" τσεκούρι ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Σχόλιο "Α" : ... το νεο"αριστερό" τριτομνημονιακό συνδικαλιστικό ρεύμα, που εμφανίστηκε στον κλάδο των ΜΜΕ, ιδιαίτερα μετά το Γενάρη του 2015, έχει να πει κάτι; ... μια κάποια ιδέα, ίσως; ... οι συνδικαλιστές στα ΜΜΕ, που έτρεξαν να στοιχηθούν με τους "πρώτη και δεύτερη φορά φαρδια-πλατιά υπογράψαντες Μνημόνιο", θα στηρίξουν τους συνταξιούχους του κλάδου; ... θα τολμήσουν να αρθρώσουν, έστω, λόγο αντίστασης στην καταλήστευσή τους; ... ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν ... Υ.Γ.: ελπίζουμε να αντιδράσουν(;) τελείως διαφορετικά απ' ό,τι έχουν κάνει έως σήμερα με τους εκδότες - καναλάρχες ...
    Έρχεται "τσεκούρι" €900 εκατ.
σε συντάξεις άνω των €1.000

Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των Τραπεζών, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θα κληθούν πιθανόν να… βάλουν πλάτη για να επιτευχθεί ένα μεγάλο μέρος του μνημονιακού στόχου της εξοικονόμησης 2,2 δις. ευρώ από συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις το 2015-16.

Έως 10,5% μπορεί να φτάσουν οι μειώσεις στις αποδοχές τους το 2016, σύμφωνα με υπολογισμούς υπηρεσιακών παραγόντων του Υπ. Εργασίας.

Κορυφαίο στέλεχος του Υπ. Εργασίας ανέφερε στο Capital.gr πως τα 900 εκατ. ευρώ από τα παραπάνω 2,2 δις. ευρώ θα προκύψουν από μειώσεις στις συντάξεις που δίνουν τα "ευγενή" ταμεία και το Δημόσιο.

Τα υπόλοιπα 1,3 δισ. ευρώ που μένουν για να πιαστεί ο μνημονιακός στόχος ευελπιστεί το Υπ. Εργασίας πως θα προέλθουν από τις έμμεσες μειώσεις στις συντάξεις λόγω των παρακρατήσεων 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις που ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου.

Αυτά τα τουλάχιστον θα υποστηρίξει η κυβέρνηση κατά την επερχόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εργασίας, η διαπραγμάτευση αυτή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί και να καταλήξει στη θέσπιση των νέων αλλαγών πριν τις 15 Νοεμβρίου και όχι ως τα τέλη Οκτωβρίου που προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι μειώσεις των συντάξεων στο Δημόσιο και τα "ευγενή" ταμεία θα έλθουν ως αποτέλεσμα της επιβολής ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών στο ασφαλιστικό σύστημα και θα "χτυπήσουν" όσους απομάχους της δουλειάς παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Ήλιος" του Υπ. Εργασίας (Μάιος 2015), μέση σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ - ακαθάριστη μηνιαίως- δίνουν 19 συνταξιοδοτικά ταμεία ή κλάδοι σε 911.554 συνταξιούχους.

Πιο αναλυτικά οι 911.554 συνταξιούχοι των 1.000 ευρώ (μέση ακαθάριστη κύρια σύνταξη) και άνω αναλύονται ως εξής:

- 472.752 από το τομέα συντάξεων του Δημοσίου με μέση σύνταξη 1.030 ευρώ.

- 26.416 από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Επαγγελματιών - κλάδος πολιτικών μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) με σύνταξη 1.118 ευρώ.

- 24.339 από το ΕΤΑΑ- κλάδος υγειονομικών (ΤΣΑΥ) με σύνταξη 1.004 ευρώ.

- 7.181 από 8 κλάδους (ΤΣΠΕΑΘ, ΤΣΕΥΠΑ, ΤΣΕΥΠΘ, ΤΕΤΤΑΘ, ΤΑΦΕΕΤ, ΤΑΑΞΤ, ΤΕΑΤΤΑΘ, ΤΑΙΗΕΑΘ) του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Πρόνοιας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) με μέση σύνταξη από 1.041 έως 1.969 ευρώ.

- 137.616 από 3 κλάδους σύνταξης του ΙΚΑ που προέρχονται από ΔΕΚΟ (ΤΣΗΣΑΠ, ΤΑΠΟΤΕ, ΤΑΠ-ΔΕΗ) και 5 από τράπεζες και ασφαλιστικές (ΤΑΠΙΛΤ, ΤΑΠΕ, ΤΑΠΕΤΒΑ,ΤΣΠΕΤΕ, ΤΣΠΠΑΤΕ) με σύνταξη 1.082 ευρώ έως 1.373 ευρώ.

- 253.199 από άλλους κλάδους κυρίως από κλάδους, εκτός ΔΕΚΟ –Τραπεζών του ΙΚΑ (26% συνόλου συνταξιούχων του εκτός ΔΕΚΟ-Τραπεζών).

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

3 σχόλια:

  1. Ερωτηση ο βουλευτής τι μισθό παίρνει? Φυσικά όχι 1000€ το μήνα?! Ούτε δούλευε όπως οι εργαζόμενοι στα τυπογραφεια. Ειναι απαράδεκτο πια αυτό που γίνεται με τα κουρεματα στις συντάξεις μας και τη ζωή μας! Ε, λοιπόν θέλω τη βουλευτική αποζημίωση ίση με την κατώτατη σύνταξη καθότι οι βουλευτές είναι οικονομικά επαρκείς ενώ ο συνταξιούχος δεν έχει τίποτε αλλο πέρα από τη σύνταξη του για το βιοπορισμό τουντροπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ανώνυμος 9:21 - ... σωστό κι αυτό, αλλά το θέμα δεν εξαντλείται με τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης ... στο επίπεδο της σημειολογίας ίσως κάτι γίνεται ... αλλά αυτό δεν φτάνει ...

      Διαγραφή
  2. Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΡΙΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ. Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ. ΟΜΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ. ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ 40%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή