Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Αναμορφώνοντας το (ελληνικό) πολιτικό σκηνικό...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ (Κίνημα Αλλαγής), ΣΥΡΙΖΑ

Χωρίς στεγανά


Με «καταλύτες» όλων των ειδών προχωρά η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Τελευταίο επεισόδιο είναι ο θόρυβος που προκάλεσε το άρθρο του Αντ. Σαμαρά σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου λίγο έως πολύ καλούσε σε σύμπηξη «μετώπου» ανάμεσα στη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, κατ' επανάληψη της συγκυβέρνησης το 2012. Μάλιστα, στο άρθρο του ο Αντ. Σαμαράς ισχυρίζεται ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (Κίνημα Αλλαγής σήμερα) έχουν πολλά κοινά να υπερασπιστούν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, από την περίοδο που ήταν μαζί στην κυβέρνηση.

Πράγματι, τα δύο αυτά κόμματα έχουν να υπερασπιστούν την εφαρμογή του πρώτου και δεύτερου μνημονίου, αλλά και την ψήφιση του τρίτου μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2015.

Πέρα από τις διαφορετικές ιστορικές και ιδεολογικές καταβολές, τα κόμματα αυτά δεν έχουν και πολλά που τους χωρίζουν, αν σκεφτεί κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε αλώβητους τους 600 και πλέον μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενίσχυσε την ελληνική εμπλοκή στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ενώ σήμερα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος είναι ικανότερος να διαχειριστεί τις υποθέσεις του κεφαλαίου στην εποχή που σηματοδοτεί η διαφαινόμενη (αναιμική) ανάκαμψη της οικονομίας, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης.

Το γεγονός εξάλλου ότι οι μετεγγραφές δίνουν και παίρνουν, ενώ όλοι βρίσκουν «σημεία αναφοράς» σε όλους, αξιοποιώντας και τις διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων τους, δείχνει πως δεν υπάρχουν στεγανά στη διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη, την ώρα που το κεφάλαιο σχεδιάζει «επί χάρτου» τις επόμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, εξαντλώντας όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου