Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

... MEGAλα προβλήματα ρευστού ...

*
attica-press.blogspot.com
***
*

Mega Channel: Νέες περικοπές
και απολύσεις λόγω έλλειψης ρευστού

απροθυμία των τραπεζών να εγκρίνουν το δάνειο του Mega

Η παρατεταμένη έλλειψη ρευστού, σε συνδυασμό με την αβέβαιη απόφαση των τραπεζών να εγκρίνουν ομολογιακό δάνειο στην Τηλέτυπος ΑΕ (Mega Channel) ύψους περίπου 10.000.000 ευρώ, φέρεται να αναγκάζει τη διοίκηση του καναλιού να προχωρήσει σε νέα έκτακτα μέτρα. 

Λέγεται ότι οι εκδότες διαπιστώνοντας την απροθυμία των τραπεζών να εγκρίνουν το δάνειο, ζήτησαν από τη διοίκηση να επιβάλλει ένα νέο κοκτέιλ περικοπών στον σταθμό, που θα αποτελείται από νέες μειώσεις μισθών, αλλά και απολύσεις προσωπικού.
Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι οι απολύσεις θα αφορούν αυστηρά στο διοικητικό προσωπικό του καναλιού και συγκεκριμένα σε διευθύνσεις των οποίων ο ρόλος και η λειτουργία έχει ατονήσει, δεδομένου ότι επισκιάζονται από την οικονομική κρίση. 
Τέλος ως προς τις περικοπές, δεν φαίνεται ακόμη να έχει αποφασιστεί το ποσοστό της μείωσης στους μισθούς των εργαζομένων, που δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί από ένα ορισμένο ποσό και πάνω. 

Τα χρέη στους προμηθευτές 


Νέες περικοπές και απολύσεις λόγω έλλειψης ρευστού στο Mega

Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις για το πολυπόθητο ομολογιακό δάνειο κρατούν εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Τα χρήματα από το δάνειο χρειάζονται κυρίως για την αναδιάρθρωση υποχρεώσεων του Mega Channel, με απώτερο στόχο την ομαλή λειτουργία του σταθμού για το προσεχές διάστημα. 
Ως γνωστόν οι βασικοί μέτοχοι είχαν συνεισφέρει στη τελευταία Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου συνολικά με 10 εκατ. ευρώ. 
Γενικότερα η μητρική (Τηλέτυπος ΑΕ) έχει εξαντλήσει εδώ και μήνες όλα τα περιθώρια πιστώσεων, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει και η υποχρέωση 10 εκατ ευρώ για την αποπληρωμή προηγούμενου ομολογιακού δανείου. 
Το Mega Channel έχει επιπλέον υποχρεώσεις 70 εκατ. ευρώ προς προμηθευτές και άλλους πιστωτές, ενώ το σύνολο των βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων, περιλαμβανομένου του factoring, ανέρχονται σε πάνω από 75 εκατ. ευρώ. Για τα βραχυπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να πληρώνει επιτόκιο που φθάνει έως και 10,95%.
Τα αποτελέσματα της οικονομικής δυσπραγίας έχουν αντανάκλαση στο πρόγραμμα του σταθμού. Οι αλλαγές στο πρόγραμμα του "Μεγάλου Καναλιού", είναι σαρωτικές. Παραγωγές έχουν κοπεί, κάποιες που παραμένουν έχουν αισθητά χαμηλότερο budget, ενώ δεν υπάρχουν μακροόπνοα projects. 
Επίσης έχουν υπάρξει γενναίες μειώσεις προσωπικού και περικοπές μισθών και αμοιβών. 

Αφού κατέρρευσε η διαφήμιση...

Η ρίζα του προβλήματος - όπως και για τα άλλα media- βρίσκεται φυσικά στην κατάρρευση της διαφημιστικής αγοράς.  

Σημειωτέον πως ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Mega Channel προέρχεται από διαφημιστικά έσοδα (σε ποσοστό 99% το 2009 και αντίστοιχα 97% το 2010 και 95% το 2011), με τους κλάδους τροφίμων, καλλυντικών-απορρυπαντικών και ηλεκτρονικών-κινητής τηλεφωνίας να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% των διαφημιστικών του εσόδων.
Την περίοδο 2009-2011 τα διαφημιστικά έσοδα του Mega Channel, βάσει στοιχείων της εταιρείας, υποχώρησαν κατά 38%, αφού λόγω της ύφεσης και της μειωμένης ζήτησης καταναλωτικών προϊόντων, μεγάλοι όμιλοι δεν ήταν σε θέση να υλοποιήσουν εκτεταμένα διαφημιστικά προγράμματα. 
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, τα διαφημιστικά έσοδα του Mega υποχώρησαν από τα 137 εκατ. ευρώ το 2009, στα 85 εκατ. ευρώ το 2011.
Την ίδια περίοδο μεγάλες διαφημιστικές πτώχευαν, αφήνοντας μεγάλα «φέσια» στην αγορά που δεν άφησαν ανεπηρέαστο σχεδόν κανένα μιντιακό όμιλο. 


η Τηλέτυπος (Mega Channel) αντιμετωπίζει σήμερα αυξημένες επισφάλειες

Ως αποτέλεσμα, η Τηλέτυπος αντιμετωπίζει σήμερα αυξημένες επισφάλειες. Μόνο στην περυσινή χρήση η εταιρεία σχημάτισε προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 8,5 εκατ. ευρώ που επιβάρυναν ισόποσα τα αποτελέσματά της. Η κατάσταση επιδεινώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2012 καθώς σχηματίστηκαν πρόσθετες προβλέψεις 343,2 εκατ. ευρώ.
Αναπόφευκτα, ο όμιλος πέρυσι παρουσίασε ζημιές 20,5 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκηση ενδέχεται μελλοντικά να επιβαρυνθεί με πρόσθετες. Ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2012 οι ζημιές μετά φόρων ανήλθαν σε 4,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011, προδιαγράφοντας μια αρνητική τάση για τη χρήση. 
Παράλληλα, σημειώνεται, ότι δεν διαθέτει επαρκές κεφάλαιο κίνησης. Η διοίκηση εκτιμά ότι οι επιπλέον ανάγκες του ομίλου σε κεφάλαια κίνησης ανέρχονται σε 25 εκατ. ευρώ περίπου.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου


Οι βασικοί μέτοχοι της Τηλέτυπος ΑΕ είναι οι όμιλοι Πήγασος Εκδοτική (Μπόμπολας) και ΔΟΛ (Ψυχάρης), που ελέγχουν και τα στούντιο ΑΤΑ ΑΕ και ΑΝΩΣΗ ΑΕ

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10,1 εκατ. ευρώ, ποσό που (μετά την αφαίρεση δαπανών έκδοσης 332 χιλ. ευρώ), διατέθηκε για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και μέσω αυτής του κεφαλαίου κίνησης της. 
Τα αντληθέντα κεφάλαια, διατέθηκαν κυρίως για την αποπληρωμή υποχρεώσεων σε προμηθευτές προγράμματος και δευτερευόντως σε λοιπούς πιστωτές. 
Σημαντικό μέρος των προμηθευτών αυτών αποτελούν τα τηλεοπτικά στούντιο “ΑΤΑ Α.Ε.” και “ΑΝΩΣΗ Α.Ε.”, στα οποία διατέθηκαν και τα περισσότερα χρήματα της αύξησης, προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος των υπολοίπων τους.
Οι βασικοί μέτοχοι της Τηλέτυπος ΑΕ είναι οι όμιλοι Πήγασος Εκδοτική (Μπόμπολας) και ΔΟΛ (Ψυχάρης), που ελέγχουν και τα στούντιο ΑΤΑ ΑΕ και ΑΝΩΣΗ ΑΕ. 

Στόχοι


το προσωπικό της Τηλέτυπος ΑΕ (Mega Channel) ανέρχεται σε 504 εργαζομένους

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η διοίκηση του ομίλου είχε θέσει προ μηνών τέσσερις βασικούς στόχους, προκειμένου, όπως αναφέρει, να διατηρήσει την ηγετική θέση στην τηλεοπτική αγορά. 
Πρώτος και βασικός ήταν η ταμειακή επάρκεια και η ομαλή ρευστότητα της εταιρείας, ακολούθως η διατήρηση στην πρώτη θέση τηλεθέασης και στην πρώτη θέση στο μερίδιο της διαφημιστικής αγοράς, τρίτον η διατήρηση της ποιότητας του προσωπικού και των συνεργατών που διαθέτει και, τέταρτον, η περαιτέρω μείωση του συνολικού κόστους, τουλάχιστον κατά 20%.
Όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2011, καταγράφεται μείωση των διοικητικών εξόδων καθώς και των εξόδων διαθέσεως κατά 22% σε σχέση με το 2010. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από τη μείωση του μισθοδοτικού κόστους (αφορά το 70% των συνολικών εξόδων) κατά 20% περίπου. 
Να σημειωθεί ότι το απασχολούμενο προσωπικό της Τηλέτυπος ΑΕ από 601 εργαζομένους στο τέλος του 2011, ανέρχεται σε 504 εργαζομένους στις αρχές Ιουνίου 2012.

ΠΗΓΕΣ:
---
*


                ............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

                                                                            *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου