Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

... "Ε" - το "εκδοτικό σπορ" και η έλλειψη λογικής ...

*
Enimerosi24.gr
***
*
Φιλανθρωπία και "Ελευθεροτυπία"

Στο προσφιλές άθλημα της φιλανθρωπίας επιδόθηκε χθες η Ελευθεροτυπία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτό δεν θα ήταν μεμπτό. Δεν λέμε να μην ενδιαφερόμαστε για τον διπλανό μας αλλά πριν φτάσουμε εκεί, μήπως να έχουμε πρώτα πληρώσει αυτούς που εργάζονται για εμάς; Να μια καλή μορφή φιλανθρωπίας!

Αλλά όταν μιλάμε για έναν άλλοτε γνωστό καλοπληρωτή οργανισμό (ίσως και υπέρ το δέον κάποιες φορές και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις…) ε, κάποια πράγματα δεν κολλάνε στην ιστορία. Και ναι, η χθεσινή πολυδιαφημισμένη προσφορά της ιστορικής Ε θα μείνει στην Ιστορία του Ελληνικού Τύπου ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Η πρόσφατη ιστορία της Ελευθεροτυπίας γνωστή: Ξαφνικά τον προπερασμένο Ιούλιο, βάρεσε κανόνι. Κανονικό. Συγκεκριμένα ξεκίνησε με τη μη καταβολή της εξόφλησης του Ιουλίου του 2011. Και έκτοτε σκοτάδι… Στάση πληρωμών σε περίπου 800 εργαζομένους της έκανε η άλλοτε κραταιά εφημερίδα στο χώρο του Τύπου που με τον Κίτσο στο τιμόνι άλλαξε κατά το παρελθόν το ρουν στον καθημερινό και τον κυριακάτικο Τύπο.

Και πάμε στο τώρα: Δύο περίπου μήνες πριν η εφημερίδα άνοιξε και πάλι. Με άλλους ανθρώπους επικεφαλής της εφημερίδας και με νέες ατομικές συμβάσεις που κλήθηκαν οι εργαζόμενοι να υπογράψουν για τη νέα σχέση τους με το έντυπο. Μία σημείωση: Όσοι εργαζόμενοι δέχτηκαν να συμπορευτούν με τη νέα διοίκηση της Ελευθεροτυπίας και να εργαστούν για αυτήν, δεν έχουν πάρει τα δεδουλευμένα τους από την προηγούμενη περίοδο.

Και δεν μιλάμε μόνο για τους περίπου 200 που υπέγραψαν και εργάζονται για την έκδοση της καθημερινής και Κυριακάτικης «Ε». Μιλάμε για περίπου 800 ανθρώπους στους οποίους η επιχείρηση Τεγόπουλος οφείλει αρκετά εκ.ευρώ.

Και αποκορύφωμα όλων αυτών, η χθεσινή «φιλανθρωπία» της εφημερίδας: Με όλες τις προηγούμενες προσφορές να έχουν αποτύχει να δώσουν ώθηση στις πωλήσεις της (δεν ξεπέρασε ποτέ τα 36.000 φύλλα, αγκομαχά να πλασαριστεί πάνω από τα 20.000 φύλλα και χθες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πρακτορείων πούλησε 17.000), με το περιεχόμενό της να δείχνει ότι δεν καταφέρνει να κεντρίσει τον αναγνώστη, δημοσιεύει άρθρο του εκδότη της κατά των «μαγαζιών»που συνοδεύουν τις εφημερίδες τους με προσφορές και ανακοινώνει τη«φιλανθρωπία» της:

Από την τιμή των 2,5 ευρώ που στοιχίζει η εφημερίδα, θα δώσει σε σχολεία το μισό ευρώ. Αν όμως όντως ισχύουν οι εκτιμήσεις των πωλήσεων, το συνολικό ποσό που τελικά θα διατεθεί στα σχολεία, είναι περίπου 8.500 ευρώ. Με λίγα λόγια, παταγώδης αποτυχία σε τουλάχιστον 4 επίπεδα:

α. μηδαμινό το ποσό που συγκεντρώθηκε για την περιβόητη φιλανθρωπία

β. ανέδειξε διά της χειρότερης δυνατής οδού την τεράστια εκκρεμότητα του εκδοτικού οίκου ως προς τους εργαζόμενους της

γ. εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ως προς τη σχέση περιεχομένου/προσφορών όσον αφορά τις πωλήσεις της και

δ. τέλος, και ίσως το σημαντικότερο, η σύγκριση με τις πωλήσεις της Ελευθεροτυπίας πριν αυτή κλείσει, δεν επιτρέπει πολλά σχόλια, επιβεβαιώνοντας έτσι αυτούς που υποστήριζαν ότι η κίνηση της επανέκδοσης, όπως αυτή σχεδιάστηκε και πραγματώθηκε, θα είχε ως αποτέλεσμα μη αναστρέψιμο πλήγμα στην αξιοπιστία και τη δυναμική του τίτλου.

Αντί λοιπόν αποτυχημένων πειραμάτων διείσδυσης στο αγοραστικό κοινό, με πρόσχημα την φιλανθρωπία, δεν κοιτάζει το αυτονόητο, πως να ξεπληρώσει τους εργαζομένους της που δούλεψαν τίμια για αυτήν τόσα χρόνια; Και αυτή, φιλανθρωπία είναι.

Υ.Γ.1 Δεν ξέρουμε πόσο βιώσιμο είναι το μοντέλο που έχουν σκεφτεί για την πορεία του φύλλου… Ενδεικτικά, σε όλη τη χθεσινή έκδοση της Ε, υπήρχε μόνο μία ολοσέλιδη διαφήμιση.

Υ.Γ.2 Το «εκδοτικό σπορ» θέλει τουλάχιστον ψήγματα κοινής λογικής, τα οποία μάλλον δεν περισσεύουν αυτή την περίοδο στη Μίνωος.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου