Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

... από την Φρειδερίκη στον Χαρίλαο Ο. ...

*
Μπάμπης Πολυχρονιάδης
***
*

«Οβολός Ξυπολήτων»
Χαρίλαε καλημέρα,
Στις 15 Ιανουαρίου του 1962 ο Δημήτρης Ψαθάς στην εφημερίδα τα «Νέα» είχε γράψει ένα κείμενο με τίτλο «Οβολός Ξυπολήτων». Σε αυτό παρουσίαζε την επιστολή - υποτίθεται - ενός αναγνώστη που ήθελε να διαμαρτυρηθεί επειδή η δασκάλα της μικρής του αδερφής υποχρέωσε τα παιδιά να δώσουν δέκα δραχμές από τα κάλαντα των Χριστουγέννων για το ταμείο των άπορων κορασίδων. 

«Η αδερφή μου είπε τα κάλαντα και έβγαλε εννιά δραχμές, οπότε αναγκάστηκε να βάλει και μία δραχμή η μάνα μας για να πάει τα λεφτά στη δασκάλα», έλεγε ο «αναγνώστης». Αυτός ήταν ο «οβολός ξυπολήτων» για τον οποίο μεταφορικά μιλούσε ο Ψαθάς, προκειμένου να αναδείξει την υποκρισία που υπήρχε στις κάθε λογής φιλανθρωπίες που ικανοποιούσαν τις επιδιώξεις της Φρειδερίκης.

Σήμερα, μισόν αιώνα μετά, έρχεσαι εσύ και λες ότι θα δώσεις μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» σε κάποια δημοτικά σχολεία που έχουν ανάγκη.

Επιχειρείς να δείξεις ένα κοινωνικό πρόσωπο για να κερδίσεις τη συμπάθεια, ίσως, εκείνου του μέρους της κοινωνίας που δεν γνωρίζει ότι η «φιλανθρωπία» σου στηρίζεται στις «πλάτες», στα χρωστούμενα δηλαδή, των 870 απλήρωτων εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας, της Κυριακάτικης και του enet.gr. Προσφέρεις κι εσύ δηλαδή με τον τρόπο σου τον «οβολό των ξυπολήτων» .

Αν πραγματικά ήθελες να «κάνεις κάτι κι εσύ», όπως τιτλοφορείς την καμπάνια σου για τα δημοτικά σχολεία, θα μπορούσες να δίνεις μέρος των εσόδων της Κυριακάτικης σε 4-5 πρώην χαμηλόμισθους εργαζόμενους της "Ελευθεροτυπίας", όπως για παράδειγμα τους εργάτες του τυπογραφείου, ως έναντι για τα οφειλόμενα, προκειμένου να ανακουφιστούν οικονομικά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Με αυτόν τον τρόπο ίσως ανακτούσες και το «ηθικό πλεονέκτημα» και επέστρεφαν στην εφημερίδα αναγνώστες που δεν την αγοράζουν πλέον επειδή ξέρουν ότι ο κόσμος της είναι απλήρωτος. Αλλά, τι να λέμε τώρα… Εσένα μάλλον σε ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις και όχι η ουσία.

Η «φιλανθρωπία» σου, πάντως, να ξέρεις, δεν διαφέρει και πολύ από την «ευαισθησία» του ΣΚΑΙ για το περιβάλλον, με τους εθελοντές να φυτεύουν δεντράκια και να μαζεύουν σκουπίδια, όταν τα πλοία του Αλαφούζου έχουν καταστρέψει χιλιόμετρα ακτών της Μεσογείου με τα πετρέλαιά τους.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου