Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

... αθλητικού Τύπου βάσανα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Μειώσεις 60% στον «Πρωταθλητή»,
δεινά (και) για τον αθλητικό Τύπο!


Δραματική εξέλιξη στην εφημερίδα - Ποιές αθλητικές ανέβηκαν, ποιές έπεσαν τον Μάρτιο - Οι μειωμένες σελίδες και τα... χαμένα ταξίδια

Ο υπερδιογκωμένος αθλητικός Τύπος αν δεν πνέει τα λοίσθια (υπερβολικό να το πεις ακόμα), τουλάχιστον αναπνέει με καλάμι – δεν έχει καν δυνατότητα ώστε να ανασάνει με αναπνευστήρα και οξυγόνο δανείων. Κάποιες από τις εφημερίδες - ναυαρχίδες έχουν συμπιέσει τα έξοδα (κυρίως σε μισθούς), στον ορίζοντα διακρίνονται και άλλες μειώσεις και ο κλάδος των αθλητικών συντακτών (όπως των δημοσιογράφων γενικότερα) κλονίζεται.

Στον «Πρωταθλητή» η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει μετά από την εξωφρενική απόφαση της εργοδοσίας: να περικοπούν οι μισθοί όλων σε ποσοστό… 60%. (Επανάληψη του αριθμού για να αρθεί η αμφιβολία ότι πρόκειται για τυπογραφικό λάθος: μειώσεις 60%!)

Η αναγγελία στο προσωπικό έγινε πριν από δυο μέρες και, φυσικά, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να διαλέξουν μεταξύ αδιεξόδου, δρόμου και επαγγελματικού ξεσπιτώματος! Η εργοδοσία δείχνει την έξοδο σε όσους αρνηθούν την αναπροσαρμογή, αλλά εδώ υπάρχει άλλη εμπλοκή. Τα οφειλόμενα, που κατά πληροφορίες φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και στους εννέα μήνες, θα περισκοπούν επίσης κατά 60%!

Η φούσκα

Ο αθλητικός Τύπος αποτελεί από χρόνια μια επικίνδυνη φούσκα. Σήμερα εκδίδονται εννέα αθλητικές εφημερίδες (περιλαμβανομένης και της «Γάτας») για ένα αναγνωστικό κοινό που μειώνεται σταθερά στις περισσότερες από αυτές. Ο Μάρτης έκλεισε με πολλά μείον και λίγα συν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενες χρονιάς. Ο απολογισμός του Μαρτίου, χωρίς να υπολογίζονται οι 3-4 τελευταίες ημέρες, είναι:

ΜΕΙΟΝ για τις SpoprtDay 1.103 φύλλα, Φως των Σπορ 1.947, Πρωταθλητή 726, Γαύρο 658, Γάτα 188

ΣΥΝ για τις Goal News 207 φύλλα (με δύο ειδικές εκδόσεις μέσα στον μήνα), Πράσινη 556, Ώρα για Σπορ 169, Live Sport 1.050 (όπου η κυκλοφοριακή άνοδος και βελτίωση σε όλους τους τομείς μέσα στον χρόνο πήγαν χέρι-χέρι)

Μείωση σελίδων και ταξιδιών

Φυσικά το συμμάζεμα των εξόδων έχει «φάει» τα συχνά ταξίδια για την κάλυψη αγώνων (παλιότερα οι αθλητικές εφημερίδες έστελναν ακόμα και 2-3 συντάκτες για εκτός έδρας αθλητικές συναντήσεις) και έχουν μειωθεί οι σελίδες (πλην μιας-δυο εξαιρέσεων, κυρίως εκείνων που ανεβαίνουν κυκλοφοριακά). Σπάνια (έως ποτέ) στις καθημερινές εκδόσεις ξεπερνούν τις 40 σελίδες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που θα τις χαρακτηρίζαμε με το κλισέ «φωτεινές»), ενώ ορισμένες – οι συλλογικές κατά κανόνα – φτάνουν στις 32 ή 36 σελίδες. Πριν μερικά χρόνια για τις ταμπλόιντ αθλητικές εφημερίδες οι 48 σελίδες ήταν κόκκινη γραμμή, λίγες φορές και σπάνια έπεφταν πιο κάτω.

Ο... πατριωτισμός των συντακτών

Παρόλα αυτά, στα περισσότερα αθλητικά έντυπα δεν έχει φανεί η ποιοτική πτώση, τουλάχιστον σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, και αυτό οφείλεται κυρίως στον… πατριωτισμό των συντακτών. Οι οποίοι κατά περίπτωση τον πληρώνουν με αθρόες μειώσεις έως και 60%!
---
πηγή: http://harddog-sport.blogspot.gr/
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου