Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

... ΣΣΕ - "Αγγελιοφόρος", δικαστική απόφαση ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Δικαστική απόφαση
υπέρ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας,
μετά από προσφυγή δημοσιογράφου


Μια σημαντική απόφαση υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων, εξέδωσε χθες το Δ΄Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης θυμίζοντας ότι η δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος της όταν αυτοί που βλάπτονται την επικαλούνται και εξαντλούν κάθε τους δικαίωμα, με κάθε οικονομικό και ψυχικό κόστος.

Ισχυρές και σεβαστές είναι οι τρέχουσες συμβάσεις εργασίας δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης που στο περιεχόμενό τους έχουν ενσωματώσει όρους και διατάξεις της τελευταίας συλλογικής σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) μεταξύ ΕΣΗΕΑ – ΕΙΗΕΑ, η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Κι αυτό, γιατί το εξάμηνο ισχύος της εν λόγω ΣΣΕ, η αποκαλούμενη «μετενέργεια», παρήλθε στις 30 Ιουνίου 2010, δηλαδή πολύ νωρίτερα από την προθεσμία που προβλέπει ο μνημονιακός νόμος 4046/2012. Έτσι, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπογραφεί νέα ΣΣΕ για τον κλάδο των δημοσιογράφων, ισχύει στο ακέραιο η προηγούμενη, στο βαθμό που ο κάθε εργαζόμενος δεν έχει συναινέσει με την υπογραφή του σε τροποποίησή της.

Αυτό έκρινε στις 24 Ιουνίου του 2014 το Δ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε ποινική υπόθεση σε βάρος της εργοδότριας εταιρίας των εφημερίδων «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.


Η μηνυτήρια αναφορά, στην οποία βασίστηκε η ποινική δίωξη της εταιρίας, υποβλήθηκε έπειτα από επώνυμη καταγγελία δημοσιογράφου, μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ, που εργάζεται στις δύο εφημερίδες της Θεσσαλονίκης.

Ο εργαζόμενος ζήτησε την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, επειδή δεν καταβάλλονταν σ΄ αυτόν οι δεδουλευμένες αποδοχές σχεδόν 4 μηνών, αλλά και επειδή δεν χορηγούνταν στον ίδιο δύο επιδόματα, που προβλέπει η τελευταία ΣΣΕ των δημοσιογράφων (επίδομα αναπλήρωσης και επίδομα ηλεκτρονικής οθόνης)


Το δικαστήριο έκρινε ότι ο καταγγέλλων δημοσιογράφος δικαιούται, λόγω της θέσης και της ειδικότητάς του, τα διεκδικούμενα επιδόματα, καθώς οι σχετικές διατάξεις της οικείας ΣΣΕ έχουν πλέον συμπεριληφθεί ως απλοί ενοχικοί όροι στην ατομική σύμβαση εργασίας που έχει συνάψει με την Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ, εκδότρια των εφημερίδων «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής».

Επίσης, το δικαστήριο διαπίστωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την τέλεση των ποινικών αδικημάτων που προκύπτουν από την άρνηση καταβολής των επίμαχων επιδομάτων. Ωστόσο, τελικώς αθώωσε την εργοδότρια εταιρία, αναγνωρίζοντας ότι δεν συντρέχει οποιοσδήποτε δόλος στο πρόσωπό της, όσον αφορά στην τέλεση των πράξεών της

Κατά τη διάρκεια της δίκης διαπιστώθηκε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι δεδουλευμένες αποδοχές καταβλήθηκαν τελικώς στον εργαζόμενο, αλλά με αξιοσημείωτη καθυστέρηση.
Το πλήρες σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αναμένεται να δημοσιευτεί περίπου σε 30 ημέρες.

Σημειώνεται ότι η εργοδοσία των δύο εφημερίδων της Θεσσαλονίκης εδώ και 2,5 χρόνια καθυστερεί συστηματικά τις δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων της, παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι έχουν αποδεχθεί δραστική μείωση του μισθού τους, με αντάλλαγμα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους.

Πάντως, από τις δύο εφημερίδες έχουν απολυθεί ή έχουν αποχωρήσει κατά τα τελευταία 4 χρόνια γύρω στους 250 εργαζόμενους (δημοσιογράφοι, τεχνικοί Τύπου, διοικητικοί υπάλληλοι κ.ά.).
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου