Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

... και ανάπηρος και φτωχός ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το 100% δεν είναι «απόλυτη αναπηρία»;


Hλικιωμένη γυναίκα, συνταξιούχος του ΟΓΑ, κατάκοιτη και με αναγνωρισμένη αναπηρία στον ύψιστο βαθμό εφ’ όρου ζωής, δεν λαμβάνει το σχετικό επίδομα, γιατί ο νόμος δεν το προβλέπει για όσους εισπράττουν σύνταξη λόγω γήρατος!.

Γράφει η Διαλεκτή Αγγελή

Καθημερινές είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων με αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας, οι οποίοι δεν δικαιούνται το επικουρικό επίδομα, λόγω της προβληματικής ερμηνείας των όρων «ανάγκη» και «μη αναγκαία υπηρεσία ή παροχή» στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον τομέα... της πρόνοιας. Η Γεωργία Κιούση είναι συνταξιούχος του ΟΓΑ με ποσοστό αναπηρίας 100%, εφ’ όρου ζωής, και αναγνώριση αναγκαιότητας βοήθειας ετέρου προσώπου. Ωστόσο, η υπάρχουσα νομοθεσία την αποκλείει από το δικαίωμα του επιδόματος απολύτου αναπηρίας! Το 2011 κατέθεσε αίτηση στον ΟΓΑ για χορήγηση εξωιδρυματικού επιδόματος και βοήθημα ετέρου προσώπου και κλήθηκε να εξεταστεί από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ, δύο φορές μάλιστα.

Η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή τής αναγνώρισε ποσοστό αναπηρίας 85%, καθώς και την ανάγκη βοήθειας ετέρου προσώπου. Η οικογένεια της κ. Κιούση προέβη σε ένσταση επί της γνωμάτευσης, με αποτέλεσμα να περάσει από Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, της οποίας η γνωμάτευση αναθεωρεί την προηγούμενη απόφαση, αναγνωρίζοντάς της ποσοστό αναπηρίας 100% εφ’ όρου ζωής.

«Είναι κατάκοιτη, με εμφανή σημάδια κατάκλισης και με ανάγκη συχνής ιατρικής, φαρμακευτικής και ειδικής σωματικής περιποίησης. Καλείται να ζήσει με 340 ευρώ τον μήνα», λέει στην «Εφ.Συν.» η Σία, κόρη της κ. Κιούση. Η Σία είναι άνεργη με δύο παιδιά. Η σχεδόν κατάκοιτη μητέρα της ζει μαζί τους. «Δεν μπορώ να ψάξω για δουλειά. Πες ότι βρίσκω μια θέση με 400 ευρώ. Τα 300 θα πρέπει να τα δώσω για φάρμακα και εξετάσεις».

Από το 2002…

Η μεγάλη αδικία του συστήματος εντοπίζεται στο γεγονός ότι το επίδομα απολύτου αναπηρίας το δικαιούνται μόνο οι συνταξιούχοι χηρείας και αναπηρίας και όχι οι συνταξιούχοι γήρατος. Το ζήτημα έχει εντοπιστεί και επισημανθεί από τον Συνήγορο του Πολίτη ήδη από το 2002, στην ετήσια έκθεση που δημοσιεύτηκε. «Η εν λόγω ρύθμιση, που θέτει ως κριτήριο για τη χορήγηση του επιδόματος την αιτία συνταξιοδότησης, προκαλεί σοβαρή διάκριση σε βάρος των συνταξιούχων γήρατος, μολονότι και αυτοί μπορεί να είναι βαρέως νοσούντες που χρήζουν φροντίδας άλλου προσώπου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της έκθεσης.

Μάλιστα, ο Συνήγορος είχε απευθυνθεί στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Κοινωνικής Εργασίας της διοίκησης του ΙΚΑ, ενώ έχει επισημάνει από τότε επανειλημμένως την αναγκαιότητα προώθησης νομοθετικής ρύθμισης που να καθορίζει κατά τρόπο ενιαίο τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος σε όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει κάτι μέχρι στιγμής.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου