Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

... ειδικός φόρος τηλεόρασης; Τώρα έχουμε εκλογές ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Νέο καθεστώς για τον ειδικό φόρο τηλεόρασης

Έχει δρόμο η υπόθεση του ειδικού φόρου τηλεόρασης (20%).

Θα εισπραχθεί το 2016, με νέους όρους, τους οποίους αποφάσισε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου και δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ. Από τη διατύπωση της οδηγίας το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως ο φόρος πηγαίνει προς τα πίσω. Ο βουλευτής του "Ποταμιού" Χάρης Θεοχάρης ως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου είχε συντάξει το 2013 τον τύπο είσπραξης του φόρου, αλλά επί διοικήσεώς του δεν μπήκαν λεφτά στο Δημόσιο Ταμείο καθώς αναβλήθηκε η καταβολή του.

Ο φόρος άρχισε να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς ο Αντ. Σαμαράς είχε αλλάξει τακτική και δεν είχε αναβάλει τον φόρο για το… 2016. Τότε η Κ. Σαββαΐδου με απόφασή της είχε ορίσει για τον φόρο πως «η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 20ή Ιανουαρίου για τα έσοδα που πραγματοποιούν τα τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγούμενου έτους».

Στη νέα της απόφαση, τροποποιεί τη διάταξη Θεοχάρη και αναφέρει ότι «η δήλωση υποβάλλεται μηνιαίως, μέχρι και την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα, για τα έσοδα που πραγματοποιούν τα τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγούμενου μήνα». Προσθέτει, όμως, πως κατά την «πρώτη εφαρμογή, η δήλωση για το διάστημα από 1/1/2015 μέχρι και 30/4/2015 υποβάλλεται μέχρι και τις 30/9/2015 και για το διάστημα από 1/5/2015 μέχρι και 31/8/2015 υποβάλλεται μέχρι και τις 30/11/2015». Η πρώτη δόση του ειδικού φόρου, λοιπόν, πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ενώ το ανώτατο όριο πληρωμής είναι η 20ή Ιανουαρίου.

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Νίκου Παππά που είχε «δείξει» ως υπεύθυνη για τη μη είσπραξη του φόρου τη Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτική είναι η απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Επίτροπος δήλωσε πως για τη μη είσπραξη του φόρου, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αρμόδιες να απαντήσουν είναι οι ελληνικές Αρχές. Τόνισε, μάλιστα, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει επανειλημμένως προβεί σε παραινέσεις προς τις ελληνικές Αρχές για τη δίκαιη κατανομή του βάρους της προσαρμογής σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ιδίως για την προστασία των πλέον ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων».
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου