Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

... 3ο μνημόνιο, Ασφαλιστικό - στο βάθος "ιδιωτικές" συντάξεις ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι πάντες κατά πάντων
για το νέο Ασφαλιστικό

Πριν την… ώρα του ξεκίνησε και, μάλιστα, πολύ απότομα, ο διάλογος για το νέο Ασφαλιστικό. 

Ο απερχόμενος Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευσε πρόσφατα σενάρια που θέλουν την Επιτροπή Σοφών που συνέστησε ο ίδιος για τη διαμόρφωση ενός "υποκατάστατου" σχεδίου για τις συντάξεις (σε σχέση με εκείνο του Μνημονίου),  ότι επεξεργάζεται σενάρια για ανώτατες συντάξεις 600 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην αναπληρωτής υπ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Στρατούλης χαρακτηρίζει τις προτάσεις των Σοφών που διέρρευσαν χθες ως… "περιτύλιγμα" των νέων Μνημονιακών δεσμεύσεων.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της προηγούμενης ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη μελέτης για το Ασφαλιστικό που είχε συστήσει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ποτέ δεν παρουσίασε τα αποτελέσματά της, κ. Σάββας Ρομπόλης με χθεσινό άρθρο του στην "Εφημερίδα των Συντακτών" προτείνει ένα " έκτακτο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης πλέον των 100.000 ανέργων κάθε έτος, οι ασφαλιστικές εισφορές των οποίων θα καλύπτουν σταδιακά ένα τμήμα του ετήσιου ελλείμματος της κύριας ασφάλισης".

Σε αντίθετη κατεύθυνση, ορισμένα μέλη της Επιτροπής Σοφών φέρονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, να υποστηρίζουν ευθέως ένα …δυαδικό σύστημα ασφάλισης που θα περιλαμβάνει ένα δημόσιο πυλώνα ο οποίος θα παρέχει συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης 50% (όπως προβλέπουν οι ψηφισμένοι από το 2010-12 μνημονιακοί νόμοι) και ένα πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης ο οποίος μπορεί να είναι ακόμα και υποχρεωτικός δίδοντας "ιδιωτικές" συντάξεις, όπως είχε περιγράψει η ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας ήδη από το Δεκέμβριο του 2012.

Εξάλλου, σύμφωνα με πρόταση άλλων μελών της Επιτροπής Σοφών, οι υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα που προέρχεται από τη συγκεκριμένη εργασία του κάθε μισθωτού ή αυταπασχολουμένου θα πρέπει να αντικατασταθούν με φόρους (υπέρ του Ασφαλιστικού) με βάση το συνολικό εισόδημα του κάθε πολίτη. Με τους πόρους αυτούς θα μπορούσε να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για τις κύριες συντάξεις. Όσο αφορά τις επικουρικές θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν εφόσον το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης λειτουργήσει πραγματικά με "ανακεφαλαιοποιητικό" και όχι με "αναδιανεμητικό" τρόπο, σύμφωνα με άλλα μέλη της Επιτροπής Σοφών.

Σαν κατώτατη "σύνταξη" που θα αφορά όσους δεν έχουν κανένα επιπλέον εισόδημα ή περιουσία, συζητείται στα πλαίσια της Επιτροπής Σοφών, η παροχή ενός προνοιακού επιδόματος ύψους 416 ευρώ μηνιαίως.

Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο στο Ασφαλιστικό
τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο του 2015:

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι η βασική διαπραγμάτευση για το νέο Ασφαλιστικό θα έχει ολοκληρωθεί τέλη Οκτωβρίου με την ψήφιση θεσμικών αλλαγών στο ελληνικό σύστημα ασφάλισης – σύνταξης οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Οι βασικότερες εξ' αυτών προβλέπουν :

- στενότερη σύνδεση εισφορών –παροχών

- εισφορές με βάση το εισόδημα

- κατάργηση των εξαιρέσεων στην κρατική χρηματοδότηση ταμείων

- την κατάργηση όλων των περιττών επιβαρύνσεων κατά τη χρηματοδότηση των συντάξεων,

- τη εναρμόνιση των κανόνων για τις συνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) προς το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα κατ’ αναλογία

- την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ

- την αποκατάσταση του παράγοντα διατηρησιμότητας της μεταρρύθμισης του 2012 ή εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών εναλλακτικών μέτρων στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη θέσπιση ισοδυνάμων μέτρων για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012

- κατάργηση των τροποποιήσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα που εισήγαγαν οι Νόμοι 4325/2015 και 4331/2015, σε συμφωνία με τους θεσμούς.

Παράλληλα, έως τον Δεκέμβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές :

· θα ενοποιήσουν όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα, θα προβεί σε κατάργηση όλων των υφιστάμενων ρυθμίσεων για τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση

- θα συγκροτήσουν νέο διοικητικό συμβούλιο και ομάδα διαχείρισης χρησιμοποιώντας την υποδομή και οργάνωση του ΙΚΑ, θα εφαρμόσει κεντρικό μητρώο συνεισφερόντων και θα δημιουργήσει κοινές υπηρεσίες.

- Θα εγκρίνουν επίσης πρόγραμμα για τη δημιουργία κοινού συνόλου κεφαλαίων που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2016.

- Θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης της δήλωσης, της πληρωμής και της είσπραξης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση πριν από τα τέλη του 2017.

---
πηγή: Δημ. Κατσαγάνης/Capital.gr
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου