Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

... κι όμως, οι νταβατζήδες είναι ακόμη εδώ - δυστυχώς ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τι ΔΕΝ έκανε η κυβέρνηση στα media

Σπατάλησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την τεράστια ευκαιρία που είχε να ρυθμίσει το πεδίο της τηλεόρασης.

Οι επί τρία χρόνια διακηρύξεις της πως θα αντιμετωπίσει άμεσα τη διαπλοκή, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, δεν προχώρησαν ούτε στο ελάχιστο. Η έλλειψη προετοιμασίας, ο ερασιτεχνισμός και η διαρκής αναβλητικότητα είχαν ως αποτέλεσμα να αφήσουν το τηλεοπτικό πεδίο όπως το βρήκαν, δηλαδή κυριολεκτικά στον αέρα.


Το πρώτο σφάλμα που έκανε η κυβέρνηση από κοινού με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν το γεγονός ότι δεν προχώρησαν από την πρώτη στιγμή στην αντικατάσταση όλων των μελών του ΕΣΡ, αφού η θητεία τυπικά είχε λήξει, κάτι όμως που ήταν σχεδόν αδύνατον γιατί χρειάζονται τα 4/5 της Επιτροπής και αυτή η πλειοψηφία δεν υπάρχει λόγω της μόνιμης αντίδρασης του ΚΚΕ. Αντιθέτως, πέρασαν τροπολογία βάσει της οποίας η Αρχή θα λειτουργεί με τέσσερα μέλη και με προεδρεύουσα την αντιπρόεδρο Λίνα Αλεξίου, μητέρα της πρώην προέδρου της Βουλής, μέχρι να οριστούν οι αντικαταστάτες των Ιωάννη Λασκαρίδη, Εύης Δεμίρη και Γιάννη Παπακώστα.

Το μοναδικό επίτευγμα είναι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Όμως, καθώς δεν είχαν έτοιμο το σχέδιο, έχασαν τέσσερις μήνες για να καταλήξουν στην τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της ΝΕΡΙΤ, με συνέπειες που θα βρουν μπροστά τους όσοι θα βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο, καθώς ο φορέας λειτουργεί υπό τον άμεσο έλεγχο του εκάστοτε υπουργού Επικρατείας. Στη συνέχεια έχασαν άλλους δύο μήνες για το σχέδιο νόμου περί της δημοπράτησης των αδειών και ενώ διέρρεαν πως θα κατατεθεί τον Μάιο, υποβλήθηκε τον Ιούλιο, έχοντας σημαντικά κενά και τυπικά η διαβούλευση επί των προβλέψεών του συνεχίζεται, χωρίς όμως να υφίσταται η κυβέρνηση.

Η συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά με την ΕΙΤΗΣΕΕ, που είχε προαναγγελθεί, δεν έγινε καθώς προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Ο υπουργός (πρώην πλέον) δήλωσε στο SBC πως θα είναι προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης η ρύθμιση του τοπίου των ΜΜΕ, αλλά αυτό προϋποθέτει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και παραμονή του ίδιου στην ίδια καρέκλα. Η δε σύγκρουση με την ΕΙΤΗΣΕΕ στο θέμα του ενοικίου των συχνοτήτων ήταν χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι ιδιωτικοί σταθμοί ΔΕΝ πλήρωσαν τα τέλη των 24,1 εκατ. ευρώ (πλην του MEGA) που τους επιβλήθηκαν έπειτα από δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Δύο επίσης σημαντικά πράγματα που δεν έγιναν ήταν η ακύρωση του σχετικού άρθρου που είχε ζητήσει η Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων, που επιτρέπει τη μετάδοση των ύποπτων τηλεπαιχνιδιών. Τα παιχνίδια παρέμειναν, γεγονός που επέτρεψε στα κανάλια να έχουν ένα σταθερό ημερήσιο έσοδο από τους αφελείς θεατές, ενώ η διαφήμιση είχε σχεδόν εξαφανιστεί μετά τα capital controls.

Τέλος, ο Νίκος Παππάς κατήργησε την προηγούμενη απόφαση της πρώην υφυπουργού Σοφίας Βούλτεψη, η οποία βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας που είναι ενσωματωμένη στο ελληνικό δίκαιο όριζε τα αθλητικά γεγονότα μείζονος σημασίας που πρέπει να μεταδίδονται από την ελεύθερη τηλεόραση. Η νέα απόφαση δεν συντάχθηκε ποτέ, η κατάργησή της όμως επέτρεψε τον Μάιο στον ΟΤΕ TV να μεταδώσει αποκλειστικά ζωντανά, και όχι παράλληλα με ελεύθερο κανάλι, τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου