Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

... "Σόφτεξ" : Έξι μήνες εκτός λειτουργίας γεννάνε υποψίες ...

*
ΠΕΛιθογράφων
***
*

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΣΟΦΤΕΞ»

Σε αγωνιστική ετοιμότητα
απέναντι στα σχέδια της εργοδοσίας


... από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση στη "Σόφτεξ" ...
Σε μαζική Γενική Συνέλευση, που έγινε χτες, εγκρίθηκε ομόφωνα
το πρόγραμμα δράσης που κατέθεσε η διοίκηση του Σωματείου


Σε μια μαζική συνέλευση στο χώρο του εργοστασίου στο Βοτανικό, οι εργαζόμενοι της «Σόφτεξ» συζήτησαν χτες όλα τα ενδεχόμενα που αφήνει ανοιχτά η στάση της εργοδοσίας, έξι μήνες μετά την καταστροφή μέρους των εγκαταστάσεων από πυρκαγιά. Ταυτόχρονα, εγκρίνοντας ομόφωνα την εισήγηση του επιχειρησιακού σωματείου, κατέληξαν σε πρόγραμμα δράσης, για να διασφαλίσουν τις θέσεις δουλειάς και να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια να πληγούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, που με κόπο και αγώνες έχουν κατακτήσει.

Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχε το σύνολο σχεδόν του προσωπικού, δείγμα της ανησυχίας που υπάρχει, αλλά και της διάθεσης των εργαζομένων να αγωνιστούν, με οργανωτή το σωματείο τους.

Μιλώντας στη συνέλευση, ο Δημήτρης Κατσιγιάννης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις κινήσεις που έγιναν έως τώρα και τη στάση της εργοδοσίας, η οποία ενισχύει τις υποψίες ότι κάτι κακό σχεδιάζει πίσω από την πλάτη τους.

Οπως είπε ο Δ. Κατσιγιάννης, όταν έπιασε η φωτιά τον περασμένο Ιούλη, η εταιρεία υποσχόταν ότι από Σεπτέμβρη θα ξεκινούσαν οι εργασίες αποκατάστασης. Μετά το καλοκαίρι, έγιναν επισκευές στο μηχανοστάσιο από τους εργαζόμενους. Ωστόσο, η σκεπή που κατέρρευσε από τη ζέστη και τις φλόγες, «χάσκει» ακόμα, ενώ η επισκευή της είναι προϋπόθεση, για να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης των μηχανών.

Τον πρώτο καιρό, η δικαιολογία για τις καθυστερήσεις, από την πλευρά της εργοδοσίας, ήταν ότι «περιμένει να λήξει η υπόθεση με τις ασφαλιστικές». Υστερα, απέφευγε μέχρι και να συναντήσει το Σωματείο. Τώρα, τόσους μήνες μετά, καμιά χρονοτριβή δεν δικαιολογείται. «Στη συνάντηση που είχαμε σαν διοίκηση την περασμένη Δευτέρα, μας ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της εταιρίας είναι οριακή. Σε ερώτηση για το τι σκοπεύει να κάνει με το εργοστάσιο, ο γενικός διευθυντής έσκυψε το κεφάλι και δεν έβγαλε άχνα!», είπε ο Δ. Κατσιγιάννης.

Ολο αυτό το διάστημα, οι περίπου 60 εργαζόμενοι στις τέσσερις βάρδιες του τμήματος που παραμένει εκτός λειτουργίας, συνεχίζουν κανονικά να πηγαίνουν στη δουλειά. Το γεγονός, εξάλλου, ότι η εργοδοσία καταβάλλει κανονικά τους μισθούς σε όλο το προσωπικό, μεγαλώνει τις υποψίες ότι οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά της θα επιχειρηθεί «στα μουλωχτά» την περίοδο των γιορτών, όταν το εργοστάσιο θα κλείσει για λίγες μέρες.

Στάση εργασίας τη Δευτέρα

Γι' αυτό το λόγο, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε χτες ομόφωνα κανένας να μη λείψει φέτος τα Χριστούγεννα από το πόστο του, ακόμα και την περίοδο που το εργοστάσιο δεν θα δουλεύει. Με βάρδιες, οι εργαζόμενοι θα έχουν καθημερινή παρουσία, μέρα και νύχτα, καθώς υπάρχει ο φόβος «αν φύγουμε, όταν γυρίσουμε να βρούμε μόνο τις κολόνες, ούτε καν τα ντουβάρια», όπως είπε χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος στη Γενική Συνέλευση.

Ταυτόχρονα, το Σωματείο θα καλέσει Συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Καθοριστικό ρόλο σ' αυτό θα παίξει η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και το ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι των οποίων παραβρέθηκαν χτες και πήραν το λόγο στη Συνέλευση.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου