Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

... οι εντός (MEGA) σφυρίζουν κλέφτικα, οι εκτός σκούζουν ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Μετά Χριστόν Mega-Προφήτες


Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τις απόψεις, εκτιμήσεις και συνήθως σφοδρές κατηγορίες που εξαπολύουν πρώην στελέχη του Mega, στον ενημερωτικό κυρίως τομέα.

Τα όσα λένε αποτυπώνουν σε μεγάλο, ορισμένες φορές και σε απόλυτο ποσοστό, την αλήθεια για το πώς έφτασε το μεγαλύτερο κανάλι της χώρας και εκείνο που επηρέαζε τις πολιτικές εξελίξεις επί 25 χρόνια να βρίσκεται με το ενάμιση πόδι στον γκρεμό. Όμως για να είμαστε ακριβοδίκαιοι θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η στάση εκείνων που κάνουν όλες αυτές τις καταγγελίες έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα. Οτι οι καταγγελίες γίνονται κατόπιν εορτής και όταν πλέον όλοι αυτοί βρίσκονται εκτός καναλιού και μάλιστα όχι με δική τους πρωτοβουλία και όχι επειδή δεν ήθελαν να συμμετέχουν σε αυτά που επί 25 χρόνια βίωναν και δεν τους ενοχλούσαν ιδιαίτερα, αλλά επειδή η οικονομική κρίση και τα προβλήματα που έφεραν στο σταθμό τους οδήγησαν στο να αναζητήσουν άλλη επαγγελματική στέγη και καλά έκαναν βέβαια.

Ολοι οι καταγγέλλοντες λένε την ίδια ακριβώς ιστορία. Οτι εκείνοι ήταν απλοί εργαζόμενοι που έτρεχαν όλη μέρα για το μεροκάματο και προσέφεραν ένα τίμιο, αξιόλογο και δεοντολογικό δημοσιογραφικό έργο και στη συνέχεια τα υψηλόβαθμα στελέχη σε συνεργασία με τους σταρ του καναλιού έπαιρναν αυτό το έργο και πραγματοποιούσαν μεταλλάξεις σε αυτό για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μετόχων αλλά και τα προσωπικά τους σε βάρος φυσικά της αντικειμενικής ενημέρωσης, της αλήθειας και τελικά σε βάρος του καναλιού.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί κανείς δεν κατήγγειλε τίποτε όλα αυτά τα χρόνια και γιατί κανείς δεν έφυγε από το κανάλι και μάλιστα σε εποχές που τα ΜΜΕ ανθούσαν και θα έβρισκαν πολύ πιο άνετα δουλειά από την εποχή που αποφάσισαν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους και να βγουν στη σημερινή εργασιακή ζούγκλα του κλάδου;

Αν οι μέτοχοι είχαν αποφασίσει να παραμείνουν όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια ενωμένοι και χρηματοδοτούσαν το κανάλι και δεν είχαν κάνει μειώσεις μισθών; Αν όπως συμβαίνει στα περισσότερα ΜΜΕ δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει εύκολα και γρήγορα την αποζημίωση του για να προχωρήσει παρακάτω ποιός από τους καταγγέλλοντες θα έλεγε άραγε τα βροντάω όλα και φεύγω;
Επίσης τα πρώην μεγαλοστελέχη του καναλιού που συμμετείχαν επί χρόνια στον καθορισμό της γραμμής και αποφάσιζαν για τη γενικότερη εικόνα του και τώρα κάνουν διαδικτυακά μνημόσυνα κατακρίνοντας όσους επωνύμους ή κοινούς θνητούς επιχαίρουν για το ενδεχόμενο κλείσιμο του σταθμού καλά κάνουν και λένε ότι αυτά δεν είναι σωστά κλπ κλπ αλλά δεν βλέπουμε κάποιο ίχνος αυτοκριτικής για το ρόλο τους σε αυτό που έγινε ούτε διαβάζουμε προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια κάποια λύση. Προφανώς για να μην κακοκαρδίσουν κανένα πρώην αφεντικό ή τους πρώην στενούς συνεργάτες τους!

Για παράδειγμα, δεν έχουμε ακούσει και δεν έχουμε διαβάσει ούτε ένα σχόλιο ποτέ όλα αυτά τα χρόνια, είτε απλού εργαζόμενου είτε διευθυντικού στελέχους του καναλιού, για την ιστορία της Μαρίας Σπυράκη που την μια μέρα αποκάλυψε ότι αυτολογοκρίθηκε… Κρατώντας στο μαξιλάρι της κάποιες κρίσιμες πληροφορίες και ειδήσεις που γνώριζε από το κυβερνητικό ρεπορτάζ… Και την επόμενη έγινε ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ στις εθνικές εκλογές!

Το μόνο που ψέλλισαν τα τότε διευθυντικά στελέχη είναι ότι δεν είχαν ιδέα για όλα αυτά και μέχρι εκεί. Καμία αξιολογική αναφορά απέναντι στη συνεργάτιδα και υφιστάμενη τους και καμία δόση αυτοκριτικής.

Επίσης δεν θυμόμαστε να κάλεσαν οι διευθυντές και οι αρχισυντάκτες του Mega μετά την ιστορία της Σπυράκη τους δημοσιογράφους και να τους είπαν «όποιος ξανακρύψει είδηση θα του κόψουμε το κεφάλι επιτόπου»

Τα ίδια ισχύουν και για όλα τα στελέχη μικρά, μεσαία, μεγάλα του Mega σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις…

Κανένας δεν είπε τίποτε για το «τεχνικό», όπως ανακοινώθηκε, λάθος του μονταρίσματος του φυσικού ήχου στο μοναδικό διαθέσιμο ντοκουμέντο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Κανένας δεν είπε τίποτε όταν ο Γιάννης Πρετεντέρης ομολόγησε δημόσια ότι και αυτός αυτολογοκρίθηκε και ενώ ήξερε την αλήθεια για το χρέος και τα μνημόνια εκείνος δεν την είπε και έλεγε τα αντίθετα. Τώρα όσοι είναι πλέον εκτός βγαίνουν και τον καταγγέλλουν. Εμ, η μαγκιά είναι να το κάνεις όταν είσαι μέσα μεγάλε…

Κανείς δεν λέει σήμερα τίποτε μέσα από το κανάλι για το γεγονός ότι ενώ επί έξι χρόνια πρωτοστατούντος μάλιστα του σημερινού διευθυντή ειδήσεων κάθε κινητοποίηση επαγγελματικού κλάδου ήταν κίνηση ενάντια στα συμφέροντα της χώρας και του έθνους και αντιμετωπιζόταν αναλόγως τώρα όλες οι κινητοποιήσεις είναι ιερές και αντιμετωπίζονται με αγάπη και θέρμη.

Είμαστε βέβαιοι ότι κάποιοι από τους σημερινούς εργαζόμενους στο κανάλι μόλις βρεθούν εκτός θα το καταγγείλουν αυτό…

ΥΓ: Τα ίδια ισχύουν πάνω κάτω και στον υπόλοιπο κλάδο. Οσο κάποιοι είναι εντός σφυρίζουν κλέφτικα για τα κακώς κείμενα και μόλις βγουν εκτός σκούζουν.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου