Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

... "πένητες, απλήρωτοι δημοσιογράφοι" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Με την συγκατάθεση ΠΟΕΣΥ και Ενώσεων
Κίνημα «δεν πληρώνω - δεν πληρώνω»
από εκδότες και καναλάρχες


Και την ανοχή της κυβέρνησης…


Το πράμα έχει ξεφύγει, μας έχει ξεφύγει και εμείς παραμένουμε στην ίδια άθλια μονότονη οπερέτα, αποσβολωμένοι θεατές.

Οι εξελίξεις τρέχουν στο χώρο του Τύπου και οι εργαζόμενοι του κλάδου δείχνουν -και είμαστε- αποστασιοποιημένοι από όσα γίνονται, χωρίς πρωτοβουλίες και στρατηγική που θα άλλαζαν την ροή των πραγμάτων υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και του δικαιώματος της ενημέρωσης. Μοιάζουν άβουλοι, μοιραίοι, ανίκανοι, εθελόδουλοι. Είναι; Κι αν δεν είναι αυτοί, σίγουρα είναι τα σωματεία και οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες του κλάδου που δείχνουν μία γενναιόδωρη και ακατάβλητη ανοχή έναντι της καταστροφής που βιώνει ο Τύπος. Εργασιακής, ασφαλιστικής και επαγγελματικής. Λες και έχουν κάνει συμφωνία με το διάολο να τους πάρει όλους και να τους πατικώσει στο έδαφος βαθιά, να μη ξανασηκώσουν κεφάλι.

Τα τελευταία νέα αναφέρονται σε προθέσεις των εργοδοτών να παγιωθεί η εφαρμογή της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ως βάση εκκίνησης της μισθοδοσίας σε όλες τις επιχειρήσεις στον Τύπο. Λόγω και της ανυπαρξίας συλλογικής σύμβασης εργασίας από το 2009, τα 586 μεικτά ήδη εφαρμόζονται ως βασική μισθοδοσία σε πολλά ΜΜΕ κυρίως στο διαδίκτυο ενώ δημοσιογράφοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι γραφείου. Κι αυτοί είναι οι καλοπληρωμένοι. Διότι υπάρχουν παραδίπλα τα μπλοκάκια, οι «μαύροι και αδήλωτοι» και οι εκπαιδευόμενοι για όλες τις δουλειές ενώ σε όλο το κλάδο, στον ιδιωτικό τομέα, οι ατομικές συμβάσεις και η καθυστέρηση, η ντε φάκτο πλέον περικοπή των μισθών, έχει γίνει καθεστώς.

Ο χώρος του Τύπου έχει εισέλθει σε μία διαδικασία οριστικού μετασχηματισμού και αλλάζει δομές, δεδομένα και λειτουργίες. Προσαρμόζεται στις ισχύουσες καπιταλιστικές συνθήκες φυσικά με όρους υπέρ του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του και όχι με όρους υπέρ των εργαζομένων.

Το βλέπουμε αυτό, στο μέγιστο σημείο του, στον ορυμαγδό της ιντερνετικής δήθεν ενημέρωσης του "όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω"; Πως αλλιώς θα στηνόταν και θα επιβίωνε αυτό το νέο σύστημα παραπληροφόρησης, διαπλοκής και κοινωνικής χειραγώγησης αν δεν υπήρχε ποσοτικά και ποιοτικά φθηνή και απόλυτα ελεγχόμενη εργασία; Διότι καλοπληρωμένοι και με δικαιώματα δημοσιογράφοι, σημαίνει «ελευθεροτυπία» και «έλεγχος της εξουσίας» ενώ κακοπληρωμένοι και χωρίς δικαιώματα δημοσιογράφοι σημαίνει «χειραγωγημένη και καθοδηγούμενη ενημέρωση» και «ανεξέλεγκτη πολιτική εξουσία» και φυσικά διαπλοκή.

Το όνομα και το σύνθημα



Η κρίση βρήκε τους δημοσιογράφους όχι απλά απροετοίμαστους αλλά ανέτοιμους και χύμα στο κύμα. Η κρίση μας σάρωσε και μας ξεπέταξε στα βράχια της οικονομικής και κοινωνικής φτωχοποίησης και εξαθλίωσης και μόνο το «όνομα» και το σύνθημα έμειναν. Από τη μία η δήθεν αίγλη και το κύρος της "τέταρτης εξουσίας" και από την άλλη το «αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι».

Όσοι ασκούμε τη δημοσιογραφία με συνεχή προσπάθεια αξιοπρέπειας και ήθους, σεβόμενοι το κοινωνικό δικαίωμα της ενημέρωσης, δεν θεωρούμε ότι είμαστε πέρα από τη πραγματικότητα, πάνω από την κοινωνία και τη δημοκρατία. Το αντίθετο μάλιστα. Βιώνουμε την καθημερινότητα όπως όλοι και δεν είμαστε ούτε ψώνια ούτε ψωνισμένοι (...)
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου