Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

... μια και μιλάτε για "Επαγγελματικά Ταμεία", ας δούμε κι αυτό ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Σήμερα έχεις, αύριο όχι


Διαβάζουμε στον Τύπο ότι μια «παράπλευρη απώλεια» από την πτώχευση της εταιρείας BHS («British Home Stores» - Η εταιρεία η οποία πουλήθηκε στην Retail Acquisitions για μόλις μία στερλίνα τον Μάρτιο του 2015, βρίσκεται υπό εποπτεία)
 είναι το συνταξιοδοτικό ταμείο των εργαζομένων, το οποίο λειτουργούσε με τη μορφή του επαγγελματικού ταμείου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Ταμείο αυτό έχει έλλειμμα 571 εκατ. στερλίνες (737 εκατ. ευρώ) και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο οποίος κάθε άλλο παρά φτώχυνε μετά το φαλίρισμα της BHS, δήλωσε ότι προσφέρεται εθελοντικά να καλύψει τα 80 εκατ. στερλίνες (περίπου 103 εκατ. ευρώ). Δηλαδή, μια τρύπα στο νερό και αυτή υπό την αίρεση των μελλοντικών διαθέσεων του εργοδότη.

Το Ταμείο αυτό καλύπτει τους χιλιάδες εργαζόμενους (περίπου 11.000) και συνταξιούχους της εταιρείας, οι οποίοι τώρα μένουν μετέωροι σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, καθώς η τύχη του επαγγελματικού τους ταμείου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της εταιρείας. Στον καπιταλισμό, όμως, εταιρείες πάνε κι έρχονται, άλλες καταστρέφονται από τον ανταγωνισμό, άλλες συγχωνεύονται, άλλες ευημερούν για κάποια χρόνια και μετά εξαφανίζονται από το χάρτη.

Επαγγελματικά ταμεία, επομένως, σημαίνει ότι το δικαίωμα στην ασφάλιση και στη σύνταξη δεν είναι κατοχυρωμένο ούτε σίγουρο. Σήμερα έχεις, αύριο δεν έχεις, αν η εταιρεία στην οποία δουλεύεις φαλιρίσει ή δεν πάνε καλά οι δουλειές της.

Αυτό το μέλλον επιφυλάσσουν στους εργαζόμενους και στην Ελλάδα, αυτόν το δρόμο διευρύνει τώρα η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου