Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Novartis - Το αλισβερίσι των δημοσιογράφων...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Από τα δημοσιεύματα που προανήγγειλαν
τη Novartis έως την προδημοσίευση της
υπερασπιστικής γραμμής εμπλεκομένων


Την τιμητική του είχε χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο εκδότης της εφημερίδας «Documento», Κώστας Βαξεβάνης. Ειδικά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνης Γεωργιάδης, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τον επικαλέστηκαν ουκ ολίγες φορές! Σε μικρότερη κλίμακα όμως πολλοί από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis επικαλέστηκαν και την εφημερίδα «ΑΥΓΗ».

Και στις δυο περιπτώσεις οι ομιλητές αναφερόντουσαν στα συγκεκριμένα φύλλα και τους δημοσιογράφους τους με απαξιωτικό τρόπο για να υποστηρίξουν στην ουσία ότι με τα δημοσιεύματά τους προανήγγειλαν το δήθεν σκάνδαλο και εξ αυτού του λόγου αποδεικνύεται ότι είναι σκευωρία… Στο στήσιμο της οποίας συμμετείχαν και οι εν λόγω εφημερίδες, αλλά και οι δημοσιογράφοι τους.

Μπορεί λοιπόν να είναι θεμιτή η επίκληση όλων αυτών, μένει να αποδειχθεί όμως αν είναι έτσι ή όχι, όπως και να διερευνηθεί η υπόθεση Novartis… Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη χώρα μας η αποκαλυπτική δημοσιογραφία έχει δαιμονοποιηθεί, στοχοποιηθεί και σίγουρα συκοφαντηθεί.

Φυσικά κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για κανέναν. Όπως δεν το βάζει κανείς για τους πολιτικούς, δεν το βάζει και για τους δημοσιογράφους!

Το θέμα όμως δεν είναι οι συγκεκριμένες εφημερίδες ή ο δημοσιογράφος Βαξεβάνης. Διότι με την ίδια λογική μέρος των επιχειρημάτων συγκεκριμένου ομιλητή εχθές στη Βουλή, που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, είχαν δημοσιευθεί κατά λέξη σε στήλη των «ΝΕΩΝ» την περασμένη εβδομάδα! Κατά συνέπεια ο ένας μπορεί να κατηγορεί τον άλλον μέχρι τελικής πτώσεως!

Καλώς ή κακώς η δημοσιογραφία και ειδικά η αποκαλυπτική είναι αλισβερίσι! Δίνεις και παίρνεις. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η συναλλαγή είναι παράνομη. Προφανώς δεν είναι μια αθώα συναλλαγή, όπως οποιαδήποτε άλλη… Είναι όμως ο μόνος τρόπος για να βγουν μεγάλα αποκαλυπτικά θέματα! Με το σταυρό στο χέρι δεν βγαίνει ρεπορτάζ!

Για παράδειγμα, η συναναστροφή με ένα κύκλωμα ναρκωτικών για την αποκάλυψη του δεν καθιστά τον δημοσιογράφο έμπορο ναρκωτικών!

Από κει και πέρα υπάρχουν Δικαστήρια, Ανεξάρτητες Αρχές, Πειθαρχικά Συμβούλια και Ενώσεις για να κρίνουν και να προστατεύσουν όποιον θεωρεί ότι αδικείται.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου