Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Όλα του ΕΔΟΕΑΠ δύσκολα και οι εκλογές "έγκυες"...

*
Κίνηση
Επαγγελματιών
Δημοσιογράφων
***
*

Άγνωστο τι θα γίνει με τον ΕΔΟΕΑΠ
Διαγράφουν
ανέργους και συνταξιούχους
από την ΕΣΗΕΑ



Αυτό που συνέβη την Παρασκευή είναι πρωτοφανές.

Οι πέντε της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισαν με εισήγηση Καπάκου, την επομένη ακριβώς της επετείου για την Παγκόσμια μέρα Ελευθερίας του Τύπου ότι δεν είναι και σπουδαία υπόθεση «να αρνηθείς την απεργία για βιοποριστικούς λόγους!...», με αφορμή επιστολή εργαζομένου στο διαδίκτυο.

Αμέσως μετά στάθηκαν στο …ύψος τους, λόγω της επετείου, και αποφάσισαν εκκαθαρίσεις συνδικαλιστικών αντιπάλων και διαγραφές μακροχρόνια ανέργων (που έχουν κλείσει 5 χρόνια) οι οποίοι απολύθηκαν, δεν βρήκαν δουλειά στην Ελλάδα των μνημονίων και ψάχνουν για μεροκάματο. Πρόσχημα για αυτό ήταν η έκδοση νέων ταυτοτήτων της ΕΣΗΕΑ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Τι προμηνύει αυτό για τον ΕΔΟΕΑΠ; Παραμένει άγνωστο.

Είναι το τρίτο …κατόρθωμα τους μετά την απόφαση τους να απολύσουν πληρώνοντας μέχρι στιγμής και 114.000 ευρώ αποζημιώσεις, για 14 εργαζόμενους που υπηρετούσαν στον μηχανισμό ελέγχου του αγγελιοσήμου. Ώστε να χαθούν τα ίχνη από τα εκατομμύρια που οφείλουν διαφημιστές, γραφεία ισολογισμών και εργοδότες.

Είναι τέτοια η απελπισία τους μη τυχόν και δυσαρεστηθούν οι βαρόνοι των ΜΜΕ από ενοχλητικούς και όσους καταγγέλλουν με τη στάση τους την συνδικαλιστική παρακμή που εκφράζει η πλειοψηφία των 6, η οποία είναι ολοφάνερο ότι δεν θέλει να απογοητεύσει τους χορηγούς της.

Έχουν προηγηθεί ατομικές συμβάσεις ντροπής από τα καινούργια αφεντικά αλλά και μειώσεις μισθών στα κομματικά Μέσα της κυβέρνησης με πρωτομάστορα τον Διόγο.

Κάπως έτσι αυξάνεται η προσφορά, στην αγορά δημοσιογραφικής εργασίας ώστε οι εργοδότες να κάνουν τα δικά τους.

Η παρέα της πλειοψηφίας στην Ένωση κλείνει τα μάτια μπροστά στο κατάντημα με τα κυβερνητικά και κομματικά ΝON PAPERS, την χειραγώγηση με «ενσωματωμένους αναλυτές», την καθεστωτική αντίληψη στα θέματα της ενημέρωσης, την σύγκρουση πολιτικών - εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων με θύματα τους εργαζόμενους.

Αδιαφορούν απέναντι στο πλιάτσικο για το αγγελιόσημο, το Μega, την εργοδοτική ασυδοσία σε συγκροτήματα, εφημερίδες, περιοδικά, ηλεκτρονικά ΜΜΕ και Διαδίκτυο. Ανέχονται την σκόπιμη απαξίωση της ΕΣΗΕΑ από το κυβερνητικό σύστημα και την διαπλοκή.


Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής άφησαν απ΄ έξω τις καταγγελίες για το νέο χτύπημα στον ΕΔΟΕΑΠ από την παρέα Πετρόπουλου - Γκανά -Τάτση, και βέβαια άφησαν στην άκρη, όσα φέρνουν για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τον πολίτη οι εξελίξεις στο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. 

Μόνη έγνοια τους να καταργήσουν τις δημοσιογραφικές ταυτότητες και να ακυρώσουν στην πράξη το καταστατικό του σωματείου.

Τέσσερις παρατάξεις διαφώνησαν και καταψήφισαν τις πρωτοφανείς αυτές διαδικασίες.

Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησε ο ταμίας του ΔΣ και – προφανώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας - απέσυρε τις εισηγήσεις του για τα οικονομικά.

Μεταξύ των θεμάτων αυτών όμως, περιλαμβάνονται και όσα αφορούν σε επιβολή τέλους (χαράτσι) για νέες ταυτότητες και οφειλές συνδρομών από εργοδότες, οι οποίες ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ και μένουν ανείσπρακτες.

Η αποχώρηση κρατήθηκε μυστική επειδή στην ουσία δεν ίσχυε η ημερήσια διάταξη.

Παρόλα αυτά η Ειδική Γραμματέας κα Α. Γυπάκη κατά τη συνεδρίαση απαντώντας σε αιτιάσεις μελών του ΔΣ, ισχυρίσθηκε επανειλημμένως ότι το ανυπόγραφο - κείμενο εισήγησης (για ταυτότητες, διαγραφή ανέργων κλπ) αποτελεί κοινή εισήγησή της με τον ταμία, μολονότι ο ίδιος με επιστολή του είχε αποσύρει τις εισηγήσεις του!...

Tελικά έπεσαν οι μάσκες και φάνηκαν οι προθέσεις τους.

Προχωρούν σε εκκαθαρίσεις
πολιτικών και συνδικαλιστικών διαφορών

Η διαδικασία στη οποία επιδόθηκε η Πρόεδρος και οι συνεργάτες της ήταν εξόφθαλμα μη σύννομη και αντικαταστατική.

Αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε την έξωση από την ΕΣΗΕΑ, ανέργων και συνταξιούχων που είναι στα σκαριά.

Πρόκειται για περιπτώσεις μελών που αδυνατούν για διάφορους λόγους να καταβάλουν συνδρομή.

Αν θέλουν να κάνουν εκκαθάριση μητρώου από εργοδότες και ετεροεπαγγελματίες έχουν αργήσει. Υπάρχουν στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο ΔΣ για αυτές τις κραυγαλέες περιπτώσεις.

Με την “fast track” διαδικασία για νέες ταυτότητες με ημερομηνία λήξης, κρύβονται εκκαθαρίσεις πολιτικών και συνδικαλιστικών αντιπάλων. Η προτεραιότητα αφορά , όπως είπε και η εισηγήτρια, σε αυτούς που είναι άνεργοι περισσότερα από πέντε χρόνια.

Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις συνταξιούχων.

Η πληροφορία ότι υπήρχε εισήγηση και για αφορισμούς δεν επιβεβαιώνεται από την Αρχιεπισκοπή…
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Κυριακή 6 Μαΐου και ώρα 10,30 το πρωί, στο χώρο εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών, θα δοθεί παράσταση του μελοδράματος, του Άλφρεντ Κίτσο, "Η ΠΑΡΑΙΤΗΜΕΝΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ". Πρωταγωνιστεί το πασίγνωστο δίδυμο, ο Γ Ρουσούζης και ο Ά Τυχος.
    Χορηγοί Απελπισίας: Μπερέ Ντιμάς, Γκαν Αγάς, Πάπα Διά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή