Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

... "Ελευθεροτυπία" - καταγγελιών συνέχεια ...

*
Κατάληψη ΕΣΗΕΑ
***
*
Συναδελφικός κανιβαλισμός
στο μέτωπο των εργαζομένων
της "Ελευθεροτυπίας"
*
Σε ψήφισμα της γενικής τους συνέλευσης οι εργαζόμενοι στην Χ.Κ.Τεγόπουλος καταγγέλλουν την ΕΠΗΕΑ και τους νομικούς της εκπροσώπους

Υπήρξε εποχή που στο χώρο των εργαζόμενων στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης υπήρχαν τρεις κατηγορίες – κάστες εργαζόμενων. Οι δημοσιογράφοι, οι διοικητικοί και οι τεχνικοί. Οι δύο πρώτες δεν «μιλιόντουσαν» μεταξύ τους , αλλά και οι δύο μαζί δεν «μιλούσαν» στην τρίτη.
.
Οι λόγοι ήταν απλοί αλλά, κατά τα λοιπά, εμετικοί. Οι δημοσιογράφοι θεωρούσαν ότι δίχως αυτούς δεν υπάρχει ενημέρωση και ότι δεν ήταν δυνατόν να προσαρμόζουν τη δουλειά τους στις απαιτήσεις του τμήματος μάρκετινγκ της επιχείρησης που δουλεύουν. Από την πλευρά τους, οι διοικητικοί θεωρούσαν «δικαιωματικά» ότι οι καλύτεροι από την κάστα των δημοσιογράφων δεν θα είχαν δουλειά αν εκείνοι δεν έφερναν διαφήμιση.
.
Τα νεύρα αυτής της κόντρας εισέπρατταν καταπάνω τους οι τεχνικοί δεχόμενοι τα αποτελέσματά  της  μα, κυρίως, επειδή από τη φύση τους ήταν οι χειρώνακτες, οι εργάτες του κλάδου.
.
Έπειτα, ήρθε μια άλλη εποχή. Οι δημοσιογράφοι, ολοένα και πιο διαπλεκόμενοι με την εξουσία, αντιλήφθηκαν την αλληλεξάρτησή τους με την ταυτισμένη με αυτήν αγορά και πλησίασαν υποχρεωτικά τους διοικητικούς. Κάθισαν στα ίδια τραπέζια των καθημερινών συσκέψεων με τη διεύθυνση για να χαράξουν όλοι μαζί την «πολιτική» γραμμή της ροής των ειδήσεων. Και οι διοικητικοί τους έδειξαν ότι αυτοί έχουν το πάνω χέρι, δίνοντας παραγγελιές για τη διεξαγωγή στημένων ρεπορτάζ για την προβολή των επιχειρηματιών πελατών που έδιναν τη διαφήμιση (δηλαδή, όπως τους τόνιζαν, τους μισθούς τους). Έτσι, αυτές οι δυο κάστες συμφιλιώθηκαν εξ… επαγγέλματος. Εξακολουθώντας να βασανίζουν ποικιλοτρόπως τους «προλετάριους» τεχνικούς.
.
Καθώς οι εποχές άλλαζαν, φτάσαμε στη δική μας εποχή. Της απροκάλυπτης, ανελέητης, τρομοκρατικής εργοδοτικής επίθεσης που εκδηλώθηκε πρωταρχικά στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Σε αυτή την εποχή, τα προαναφερόμενα ανατράπηκαν. Παρ’ όλες τις απόπειρες των εκδοτών να διατηρήσουν τη διάσπαση των «τριών κατηγοριών» εργαζομένων (κυρίως με τη συνδρομή των μακροχρόνια ξεπουλημένων συνδικαλιστικών τους οργάνων) δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί για πρώτη φορά τα βρήκαν.
.
Μπροστά στον εργοδοτικό κανονιοβολισμό που δέχτηκαν, προχώρησαν για πρώτη φορά σε κοινές συνελεύσεις μέσα στους χώρους των μαγαζιών και, στη συνέχεια, σε κοινές απεργίες. Και σε κάποιες περιπτώσεις οι άλλοτε «ελιτιστές» διοικητικοί μπήκαν πρώτοι στον αγώνα με εντατικές απεργιακές κινητοποιήσεις, κορυφαία περίπτωση των οποίων ήταν αυτή των διοικητικών υπαλλήλων – μελών της Ένωσης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ) στον ΔΟΛ -, όταν ο Σταύρος Ψυχάρης επέλεξε να ξεκινήσει τον αποδεκατισμό των εργαζόμενων από αυτούς. Απόδειξη αυτού του δυναμικού αγώνα αποτελεί και η πρόσφατη ανεπιτυχής απόπειρα του Ψυχάρη να πετάξει στην ανεργία και τη συνδικαλιστική εκπρόσωπο των εργαζόμενων των διοικητικών στον ΔΟΛ που, εξαρχής, ως ήταν υπόχρεη, προασπίστηκε τα δικαιώματά τους.
.
Βέβαια, οι εποχές εξακολουθούν να αλλάζουν. Η χθεσινή αποκάλυψη της "Ανασυγκρότησης" (συνδικαλιστικής παράταξης Τεχνικών Τύπου Αθήνας – ΕΤΗΠΤΑ), σύμφωνα με την οποία, την ώρα που ο αγώνας των εργαζόμενων στην «Ελευθεροτυπία» εξελίσσεται, μερίδα εργαζομένων στην εφημερίδα – και συγκεκριμένα των διοικητικών υπαλλήλων – σούφρωσε μερικές χιλιάδες ευρώ από «κατασχέσεις εις χείρας τρίτων», δίχως, βέβαια, να το γνωστοποιήσει στους περίπου 600 υπόλοιπους εργαζόμενους, προφανώς, έπειτα από μακροχρόνια διαβούλευση με τους δικηγόρους τους, φέρνει ξανά τα «πάνω - κάτω». Ή, μήπως, δεν είναι ακριβώς έτσι, όπως μας δίδαξαν οι προηγούμενες εποχές;
.
Το γεγονός ότι τα ίδια ακριβώς είχαν συμβεί και με τους διοικητικούς στην εφημερίδα «Απογευματινή», που επωφελήθηκαν εξαιτίας των «χαρτιών» που τους επέτρεπε να κατέχουν η θέση τους, δείχνει ότι η Ιστορία δεν είναι σίγουρο ότι επαναλαμβάνεται. Το πιθανότερο είναι ότι ξαναγράφεται. Σε κάθε μαγαζί, σε κάθε χώρο δουλειάς, με ή χωρίς λουκέτο, ξεχωριστά…
.
Ακολουθεί το ψήφισμα γενικής συνέλευσης των εργαζόμενων στην «Ελευθεροτυπία», που πραγματοποιήθηκε χθες, στο οποίο - ανάμεσα σε άλλα - αποφασίστηκε η καταγγελία της ΕΠΗΕΑ και των νομικών της εκπρόσωπων, επειδή οι χειρισμοί τους στο θέμα των κατασχέσεων δεν ανταποκρίνονται σε αποφάσεις προηγούμενων συνελεύσεών τους που έχουν εκφράσει την θέλησή τους τα χρήματα, που προέρχονται από τις κατασχέσεις, να καταβάλλονται ισόποσα και ισομερώς σε όλους, ανεξαρτήτως σε ποιό σωματείο ανήκουν:

Απόφαση συνέλευσης
*
Η γενική συνέλευση των εργαζόμενων στην Χ.Κ. Τεγόπουλος στις 3 Μαϊου 2012:

- Αποφάσισε να ζητήσει απο τα Δ.Σ. των σωματείων του χώρου ( ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, Λιθογράφοι) και τις νομικές τους υπηρεσίες, να συνεργασθούν στο εξής και να βρουν τρόπο ούτως ώστε όλα τα χρήματα από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, που έχουν βρεθεί , να καταβληθούν ισόποσα σε όλους τους εργαζόμενους .

- Υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι της Χ.Κ.Τ. σε προηγούμενες συνελεύσεις τους έχουν εκφράσει την θέλησή τους τα χρήματα, που προέρχονται από τις κατασχέσεις, να καταβάλλονται ισόποσα και ισομερώς σε όλους, ανεξαρτήτως σε ποιό σωματείο ανήκουν. Υπογραμμίζει ακόμα ότι αυτό επιβάλλεται από το γεγονός ότι ο αγώνας των εργαζόμενων στην Χ.Κ.Τ. είναι κοινός, χωρίς διαχωρισμούς κατά κλάδο.

- Η συνέλευση διαπίστωσε ότι αυτό δεν έχει τηρηθεί μέχρι στιγμής. Για το λόγο αυτό, με ψήφους 96 υπέρ και 34 κατά, ενέκρινε πρόταση συναδέλφων να καταγγελθούν η ΕΠΗΕΑ και οι νομικοί της εκπρόσωποι επειδή οι χειρισμοί τους στο θέμα των κατασχέσεων δεν ανταποκρίνονται στα παραπάνω.

- Επίσης η συνέλευση των εργαζομένων, με ψήφους 85 κατά και 4 υπέρ, απέρριψε πρόταση συναδέλφων για άμεση επιστροφή στην εργασία ακόμα και χωρίς πληρωμή δεδουλευμένων αλλά με την προϋπόθεση ότι η Χ.Κ.Τ. θα καταβάλει χρήματα σε διάστημα ενός μηνός.

Στην επόμενη γενική συνέλευση θα συζητηθεί πρόταση για εκλογή νέων μελών στην εργασιακή επιτροπή.


---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου