Τρίτη 22 Μαΐου 2012

... Γ.Σ. ΕΣΗΕΑ - Πρόταση για απεργίες διαρκείας ...


*
greektv.com
***
*
Πέρασε πρόταση από τα κάτω
με πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων διαρκείας
*
Ήταν μια κουραστική και επεισοδιακή γενική συνέλευση. Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, εκατοντάδες δημοσιογράφοι πήγαν στο Κάραβελ, υπέγραψαν και -όχι οι περισσότεροι- έμειναν στην αίθουσα. Άκουσαν, μίλησαν, γιούχαραν, συγκρούστηκαν, πρότειναν.
.
Ξεπερνώ το γνωστό σόου του μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Η. Κανέλλη (μα θα κάνουμε απεργία τώωωωρα; Τώρα που οι εκδότες μας, τα αφεντικά μας έχουν ανάγκη να κάνουν συμμαχίες, να πιέσουν, να κάνουν ντιλ..... Προφανώς δεν τα είπε έτσι, στα σοβαρά τάχθηκε κατά κάθε απεργιακής κινητοποίησης με τη γνωστή φρασεολογία και ακόμη πιο γνωστή επιχειρηματολογία).
.
Σόου δόθηκε και από τις παρατάξεις που στα λόγια έχουν μεγάλες προτάσεις στις πράξεις όμως κωλύονται και απουσιάζουν. Έτσι όταν ο Δ. Τσαλαπάτης διαφώνησε με την απεργία γιατί αυτός και η παράταξή του προτείνουν 48ωρη ή 3ήμερη απεργία για να μην βγουν τα κυριακάτικα, δόθηκε από αρκετούς η απάντηση: "Αν καταθέσει η παράταξή του τώρα στη γενική συνέλευση την πρόταση για 48ωρη για τα κυριακάτικα, θα αποσύρουν την υποστήριξη τους στην 24ωρη απεργία της 28ης Μάϊου". (ναι, ναι, καμία απάντηση...)
.
Στο δια ταύτα, εξ΄αρχής κατατέθηκε στο προεδρείο πρόταση μελών του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ με συγκεκριμένο περιεχόμενο απαιτήσεων και θέσεων και με συγκεκριμένη τακτική δράσεων. Κι αυτό έγινε γιατί το ΔΣ ήταν αδύνατον να καταθέσει ένα παρόμοιο κείμενο αφού οι παρατάξεις εντός του, διαφωνούν. Εδώ διαφώνησαν για μια 24ωρη, θα συμφωνήσουμε με πρόταση ανυποχώρητου αγώνα;
.
Η πρόταση των μελών του Μεικτού κανονικά και αν επιχειρηθεί σαμποτάζ, βαίνει προς ψήφιση από τα μέλη του κλάδου στις 5 και 6 Ιουνίου, όταν η ΕΣΗΕΑ θα στήσει τις κάλπες. Εκεί που θα κληθούν τα μέλη της να βάλουν ένα "ναι" ή "όχι" στην "καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας και την εξουσιοδότηση του Δ.Σ. για προκήρυξη απεργιών". Ε, αντί για εξουσιοδότηση οι δημοσιογράφοι θα ψηφίσουν άμεσα και από τα κάτω ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης. Πάντα αυτό δεν έλεγαν στα "μαγαζιά" τους; Να γίνει επιτέλους κάτι; Ε, έγινε το κάτι. 


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΕΣΗΕΑ 

Η τακτική ΓΣ της ΕΣΗΕΑ, μετά την προκλητική και ανένδοτη στάση της εργοδοσίας και τη σαρωτική επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων εξαιτίας των μνημονίων, αποφασίζει να προχωρήσει άμεσα ο κλάδος σε κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Η 24ωρη απεργία της 28ης Μαΐου είναι η αρχή αυτού του αγώνα, ο οποίος πρέπει να διεξαχθεί σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και με τους συναδέλφους που παραμένουν εκτός ενώσεων και μισθολογίων. 
Απαιτούμε:
-  Να καταργηθεί κάθε αντεργατικός νόμος ή ρύθμιση που προβλέπεται στα μνημόνια. Όχι στη λήξη της μετενέργειας των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων.
- Να ακυρωθούν όλες οι επαίσχυντες ατομικές συμβάσεις τις οποίες εκβιαστικά έχουν αναγκαστεί να υπογράψουν εκατοντάδες συνάδελφοι. Να μπει τέλος στη μερική απασχόληση, τα μπλοκάκια, την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία και όλες τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
- Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι απολύσεις. Κάθε απόλυση συναδέλφου θα αποτελεί αυτομάτως αιτία πολέμου.
- Να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση, με ελάχιστη βάση τα κλιμάκια της προηγούμενης και διεκδίκηση αυξήσεων για τους χαμηλόμισθους, κάτω των 1.400 ευρώ. Διασφάλιση όλων των θεσμικών κατακτήσεων.
-Να καταβάλλουν άμεσα οι εργοδότες των ΜΜΕ όλα τα δεδουλευμένα και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν στα ταμεία μας. Να επιβληθούν ειδικές «κυρώσεις» σε όσους δεν συμμορφωθούν.
- Να μας γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα από τα ταμεία, τον ιδρώτα μας που χάθηκε στα δομημένα ομόλογα και τα κάθε λογής «κουρέματα». Καμία μείωση στις συντάξεις, πλήρης κάλυψη των ανέργων, άμεση αποκατάσταση των παροχών προς τους ασφαλισμένους και ειδικά των επιδομάτων βρεφονηπιακού σταθμού. Να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος – με ευθύνη της ΓΣ του οργανισμού – στον ΕΔΟΕΑΠ.
- Να δοθεί κάθε δυνατή και ουσιαστική στήριξη στους άνεργους συναδέλφους.

Επίσης, η ΓΣ αποφασίζει: 


- Να ενταχθούν στην Ένωση όλοι οι συντάκτες - εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση τους ή τον χρόνο απασχόλησης και προϋπηρεσίας τους. Αυτό να γίνει με βάση τις απαραίτητες καταστατικές ενέργειες τις οποίες καλείται να κινήσει το ΔΣ.
- Να δημιουργηθούν εργασιακές επιτροπές με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα, που θα είναι το στήριγμα της αγωνιστικής – απεργιακής δράσης.
- Να ληφθούν μέτρα για τον συντονισμό του αγώνα και των μορφών δράσης με όλα τα αγωνιζόμενα τμήματα της κοινωνίας, που πλήττονται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, της εργοδοσίας και της τρόικα.
- Να ανοίξει, με κύρια ευθύνη των εργαζομένων και των ενώσεών τους, μέτωπο απέναντι στη διαπλοκή, για να σπάσει το αμαρτωλό «τρίγωνο» κυβέρνησης-ΜΜΕ-τραπεζών και να διασφαλιστεί ο δημοκρατικός έλεγχος της ενημέρωσης, ως δημόσιου αγαθού.

Χάρης Σαββίδης, Ημερησία

Βασίλης Τζήμτσος, Alter

Γιάννης Ελαφρός, Καθημερινή

Νίκος Ζαμπάρας, Sentra FM

Τάσος Αναστασιάδης, Βήμα

Παναγιώτης Δρίβας, Βήμα FM

Κωνσταντίνος Δαυλός, Σκάι TV

Λεωνίδας Σακλαμπάνης, Σκάι 100,3

Σωτήρης Τριανταφύλλου, Goal News

Μάχη Ζησίδου, Alpha

Νάσος Χατζητσάκος, Ελεύθερος Τύπος

Φώφη Κορίδη, Κέρδος
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου