Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

... ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: επικίνδυνες συζητήσεις ...

*
Παρατύπως
***
*
... ερήμην των ασφαλισμένων

Μέσα στον προεκλογικό πυρετό μια επιστολή του προέδρου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πέρασε απαρατήρητη. Κι όμως ανοίγει δυο πολύ σημαντικά ζητήματα για την ασφάλισή μας, τα οποία δεν έχουν συζητηθεί και κυρίως δεν έχουν αποφασισθεί από τα συνδικαλιστικά μας όργανα.

Τι γράφει η επιστολή αυτή, που στάλθηκε στις 30 Απριλίου ως στήριξη και ένδειξη συμπαράστασης στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, η οποία αποφάσισε μια «δέσμη περικοπών» μνημονιακού χαρακτήρα στους ασφαλισμένους του.

  1. Ότι τα μέτρα που αποφάσισε ο ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να διαρκέσουν δυο χρόνια και «στο διάστημα αυτή της διετίας πρέπει να συσφίξουμε τους δεσμούς των δυο αδελφών ταμείων ΕΔΟΕΑΠ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ιδίωςστους Τομείς της Υγείας και της Επικούρησης». Μάλιστα αναφέρει ότι οι συνεννοήσεις στον τομέα της Υγείας  «είναι σε προχωρημένο στάδιο».
  2. Ότι «σύντομα θα μας επιτραπεί να προχωρήσουμε και σε μια αναδιανομή των πόρων μας, που θα ενισχύσει τον ΕΔΟΕΑΠ».
Οι συζητήσεις και οι φιλοφρονήσεις μεταξύ των δυο προέδρων των Ταμείων δεν θα μας απασχολούσαν, αν μέσα από τέτοιες επιστολές δεν μαθαίναμε ότι υπάρχουν και μάλιστα «προχωρημένες» συζητήσεις για ζητήματα που αφορούν πολλές χιλιάδες ασφαλισμένους στους υπόλοιπους (πλην του πρώην ΤΣΠΕΑΘ) κλάδους του δήθεν «ενιαίου» ταμείου μας. Συζητήσεις που προφανώς γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, μακριά από τα Διοικητικά Συμβούλια και πολύ περισσότερο από τα μέλη των ενώσεων, στις πλάτες των ασφαλισμένων.

Με δεδομένες τις αποφάσεις περικοπών του ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες συνάντησαν την ομόφωνη καταδίκη από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και με γνώση διάφορων περίεργων μεθοδεύσεων που δημιουργούν τετελεσμένα, όπως αυτό της απαράδεκτης νομοθετικής ρύθμισης που προωθήθηκε για το διαδίκτυο, η οποία συναντούσε την αντίθεση των περισσότερων σωματείων, ζητάμε να υπάρξουν «ξεκάθαρες κουβέντες»:

*     Ποιες είναι οι συνεννοήσεις που γίνονται για συνεργασία του Τομέα Υγείας του ΕΤΑΠ με τον ΕΔΟΕΑΠ; Πού στηρίζονται αυτές, σε ποια στοιχεία; Υπάρχει υποδομή στις ιατρικές υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ να υποδεχτεί άλλους 16.000 ασφαλισμένους περίπου;
*     Με τι πόρους θα γίνει αυτό, αφού ο ΕΔΟΕΑΠ, όπως αναγράφεται στην παραπάνω επιστολή «έχει ζωή για 900 μέρες»;
*     Τι σημαίνει αναδιανομή των πόρων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ; Ποιος την συζήτησε, ποιος την αποφάσισε και με βάση ποια μελέτη;
*     Όσα αναφέρονται στην παραπάνω επιστολή αποτελούν αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ; Αν ναι, τι θέση κράτησαν οι εκπρόσωποι της ΕΣΠΗΤ και των υπόλοιπων σωματείων; Αν όχι τι προτίθενται να κάνουν τα σωματεία μας (και η ΕΣΠΗΤ);

Εδώ και μήνες το Παρατύπως έχει προειδοποιήσει για περίεργες συζητήσεις που γίνονται σχετικά με την αναδιανομή του Αγγελιοσήμου. Εδώ και μήνες έχουμε θέσει στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ τις απόψεις μας για διάφορες διεργασίες οι οποίες γίνονται χωρίς τη συμμετοχή τόσο της ΕΣΠΗΤ, όσο και άλλων ενώσεων που εκπροσωπούν ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Όπως επίσης έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει επιστολές, ανακοινώσεις και θέσεις του Ταμείου και του επικεφαλής του που έρχονται σε αντίθεση με θέσεις και αποφάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Φαίνεται, ότι όπως και στην πολιτική αντιπαράθεση των ημερών έτσι και στον κλάδο μας περισσεύει η υποκρισία.

Από τη μια καταγγέλλουμε με πληρωμένες καταχωρίσεις στον Τύπο το Μνημόνιο και το «κούρεμα» στα αποθεματικά των ταμείων με το περίφημο PSI, όπως έκανε ο ΕΔΟΕΑΠ με την κάλυψη μερικών ενώσεων, αλλά από την άλλη σπεύδουμε -και μάλιστα προεκλογικά- να αποφασίσουμε οριζόντιες περικοπές παροχών με την ίδια ακριβώς αιτιολόγηση.

Από τη μια σπεύδουν κάποιοι και δηλώνουν συμπαραστάτες στην διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ που κόβει παροχές σε ανέργους και άτομα με ειδικές ανάγκες και από την άλλη πλειοδοτούν σε φιλολαϊκά μέτρα υπέρ των συνταξιούχων, τα οποία απαιτούν να παρθούν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Τα δυόμισι προηγούμενα χρόνια επιβλήθηκε με διάφορα μέτρα και νομοθετήματα ένα καθεστώς βίαιων περικοπών, μια ανατροπή όλων όσων θεωρούσαμε κεκτημένα και το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου μας σαν να μην κατάλαβε τίποτα. Και τώρα οι ταγοί του ασφαλιστικού μας φορέα θεωρούν ότι με «αναδιανομές» της φτώχειας και «σύσφιξη των δεσμών» θα «διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ και στο μέλλον, έστω και με λιγότερες ποσοτικά παροχές και υπηρεσίες».

Πότε επιτέλους θα αντιληφθούν όλοι αυτοί οι κύριοι, ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα καταρρέει λόγω της σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης που δέχονται τα εργασιακά δικαιώματα; Πότε θα σταματήσουν να εξυφαίνουν σχέδια διάσωσης, πότε περικόπτοντας παροχές, πότε υποσχόμενοι εκατομμύρια σε εκδοτικά σχήματα και πότε κάνοντας λόμπιγκ στους διαδρόμους των υπουργείων;
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου