Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

... δια "σημαντική αφορμή" ή ...


*
Ξένια Κουναλάκη
***
*
...δια ασήμαντον αφορμή
*
... "οργισμένοι πολίτες" στην Πάτρα, χθες ...

Σε όλα τα ρεπορτάζ για τα προχθεσινά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών, κατοίκων της περιοχής και μελών της Χρυσής Αυγής έξω από εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της «Πειραϊκής - Πατραϊκής», στην Πάτρα, επισημαίνεται ότι το έναυσμα ήταν η δολοφονία ενός 30χρονου από τρεις αλλοδαπούς, πιθανότατα Αφγανούς, «διά ασήμαντον αφορμή». Η φράση φιγουράρει με πηχυαίους τίτλους στα δημοσιεύματα και τα τηλεοπτικά δελτία νομιμοποιώντας ουσιαστικά την αντίδραση των «οργισμένων πολιτών», έτοιμων και πρόθυμων για αυτοδικία.
.
Γιατί πίσω από τη συγκεκριμένη φράση υπάρχει ένα βαθιά ρατσιστικό υπονοούμενο και αναπαράγεται μια ευρέως διαδεδομένη μυθολογία. Οτι συλλήβδην οι αλλοδαποί και δη οι λαθρομετανάστες, αυτοί που καταπλέουν στην κοιτίδα του παγκόσμιου και πανανθρώπινου πολιτισμού, είναι αχρείοι και σκοτώνουν για ψύλλου πήδημα, δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή γιατί στις χώρες τους πέφτουν κάτω σαν τις μύγες από τους πολέμους, πεθαίνουν κατά χιλιάδες από την πείνα, πιστεύουν ότι η μετά θάνατον ζωή είναι πιο ωραία από αυτήν που ζούνε. Πρόκειται για ένα υπεραπλουστευτικό τσουβάλιασμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων με διαφορετική χώρα καταγωγής, θρησκεία, κουλτούρα και προσωπική ιστορία που αντιμετωπίζονται με ταυτόσημο τρόπο είτε είναι εγκληματίες είτε είναι πρόσφυγες είτε είναι ακαδημαϊκοί - καλεσμένοι ελληνικών πανεπιστημίων, όπως ο άτυχος Ινδός καθηγητής, Σαϊλέντρα Κουμάρ Ράι, ο οποίος προσήχθη ως λαθρομετανάστης.
.
Η φράση «τον σκότωσαν αλλοδαποί διά ασήμαντον αφορμή» εμπεριέχει συγκεκαλυμμένα το αντίστροφο συμπέρασμα: στον δυτικό κόσμο οι άνθρωποι σκοτώνουν μόνο με σημαντική αφορμή. Δεν σκοτώνουν για μια κάμερα, για ένα πείραγμα, για έναν καυγά στον δρόμο. Τότε γιατί σκοτώνουν; Για υψηλά ιδανικά και μυθιστορηματικούς έρωτες; Αν ανατρέξει κανείς στο καθημερινό αστυνομικό δελτίο θα διαπιστώσει εύκολα ότι σπάνια τα κίνητρα δολοφόνων είναι τέτοια.
.
Οταν τον περασμένο Ιούλιο ο Αντερς Μπρέιβικ είχε σκοτώσει 77 ανθρώπους στη νήσο Ουτόγια, τα δυτικά ΜΜΕ είχαν σπεύσει να αποδώσουν την ενέργεια στην Αλ Κάιντα γιατί κατά την άποψή τους έφερε τη σφραγίδα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Οπως αποδείχθηκε στη συνέχεια επρόκειτο για ένα Νορβηγό, φανατικό εχθρό της πολυπολιτισμικότητας, ο οποίος πήρε τον νόμο στα χέρια του για να αποτρέψει την υποδοχή και ενσωμάτωση ανθρώπων, που σκοτώνουν... «διά ασήμαντον αφορμή». Προχθές το βράδυ μέλη της Χρυσής Αυγής έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και κράνη επιχείρησαν να εισέλθουν στο εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής, ρίχνοντας πέτρες, αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, ξύλα λοστούς και άλλα αντικείμενα κατά μεταναστών και αστυνομικών δυνάμεων. Στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Χρυσή Αυγή είχε αναρτήσει από νωρίς ανακοινώσεις για «επιχείρηση ανακατάληψης της Πάτρας», προαναγγέλλοντας ότι «οι πολίτες παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους». Βρείτε τις ομοιότητες.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου